Engin ÖNEN
Yeni bir nefret tanımı daha, ‘ev zencisi’!
7 Ağustos 2024 Çarşamba

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, sosyal medya sansürünü savunurken, düşünce özgürlüğünü savunanlara, bir Cumhurbaşkanının kullanmayacağı ifadeler ile tepki gösterdi... “Bunun adı düşünce özgürlüğü değil, ev zenciliğidir. Batı’dan çok Batıcı, ezik olduğu kadar fırsatçı olan bu ev zencilerinin hayattaki gayesi, sahiplerine şirinlik yapmaktır…”

Olacak iş mi? Bu çağda böyle bir dil nasıl kullanılır? Aşağılamadan öte nefret dili bu. Hukukun işlediği ülkelerde resmen suç.

“Affedersin Ermeni” nefretine bir yenisini daha eklemiş oldu.

Batı’dan çok Batıcı derken, Batı’nın temsil ettiği değerleri eleştiriyor Erdoğan. Cumhuriyet ve Türkiye modernleşmesi ile hesaplaşıyor her seferinde. Oysa Atatürk, Batı ordularına karşı savaşarak bir ülke kurmuş. Daha sonrada Batılılaşma sürecine hız vermiş. Bu ikisi ayrı şey. Öyle, “Batının teknolojini alalım ama kültürünü almayalım” saçmalığında halen. İşte Doğunun kültürü ve İslamcılık ile daima Batının teknolojisine bağımlı kalırsın böylece.

Erdoğan’ın nefret ettiği Cumhuriyet sayesinde ev zencileri, yani köleler özgür yurttaş hale gelmişlerdir. Erdoğan gibi dışlayıcı ve ayrımcı dil ve tutum toplumda devam etse de Cumhuriyet ev zencilerine hukuki özgürlük sunmuştur.

Osmanlı döneminde Köle Pazarları vardı. İsteyen ve parası olan Müslüman, köle tüccarlarından köle satın alabiliyor. Arabistan coğrafyası da köle pazarlarının yaygın olduğu bir bölge. İslam’a göre Müslüman köle olmaz ama gayri Müslümlerden köle edinme hakkına sahiptir.

Peygamberin, halifelerin ve varlıklı Müslümanların köleleri var daima. Bir kısmı cariye, bir kısmı ev işlerinde ve bazıları da diğer işlerde çalıştırılıyor.

Cumhuriyet dönemine kadar köle pazarlarında satılan köleler genellikle Afrika’dan getiriliyor. Ama hacca giden bazı kişiler de Arabistan’dan köle satın alıp dönebiliyor.

Afro Türkler Derneği kurucu başkanı rahmetli ve sevgili dostum Mustafa Olpak ile bu konularda epey konuşmalarımız oldu. Röportajlar da yaptık. Mustafa’nın sözlerinden bazı cümlelere yer vererek ev zenciliği meselesine değinelim biraz.

“Birinci kuşak o eziyetleri ve acıları doğrudan yaşayan kuşak. Torunlarına bir şeyler anlatmak istiyorlardı. Geçmişlerini unutmasınlar diye. İkinci kuşak Cumhuriyete denk geldi. İkinci kuşakta Kemal, Mustafa isimleri çoktur. Atatürk’e minnettarlık. Benim annemin adı Kemale. Dedem doğacak çocuğuna Kemal adını vermek istemiş. Kız olunca da Kemale koymuş.”

“Dışlandıkları ve aşağılandıkları için, kökenlerini inkar etmeye çalışıyorlardı. Biz Arabız diyordu birçok siyahi. Böylece Müslüman olarak kabul görmeyi umuyordu.”

“Bazen otobüsler polis tarafından aranırken, siyahi diye arkadaşlarımızı mülteci sanıp, aşağı indirdikleri oluyor. Biz buranın insanıyız, mülteci değiliz diye anlatmakta zorlanıyorduk.”

Sayfalarca yazıya dönüşen röportajlar yaptık Mustafa ile. Dedesinin omzundaki damgayı anlattı mesela. Yaşlanınca kendi yıkanamıyormuş, ama kimsenin de onu yıkamasını istemezmiş, damgası görülecek diye. Hayvanlara vurulur gibi kölelere damga vuruluyor sahibi belli olsun diye.

Defalarca okuldan kaçtım derdi Mustafa. Arap, Arap diye aşağılarlardı bizi her yerde. “Ten rengi açılsın diye çamaşır suyu içip ölen kızlar oldu.” Ev zencisi hikayesi bu. Mülkleri yok, özgürlükleri yok, meslekleri yok (daha sonra oluyor) sahipleri ne isterse onu yapıyorlar.

Erdoğan özgürlük isteyen ve Avrupa İnsan Hakları hukukunu talep edenleri ev zencisi diye aşağılamak isterken, aynen savunduğu kültürel miras gereği siyahi yurttaşları aşağılamış ve nefret suçu işlemiştir. Ezik ve fırsatçı diyerek bunu katmerli yapmış oldu üstelik.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Ağustos 2024 Çarşamba 11:01

beyaz Türkmüyüz Ev Zencisimiyiz

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva