Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı 3. Dönem atama kurasında, 2685 uzman hekim kadrosu açılmasına rağmen sadece 318 uzman hekim ataması yapılabildi. Kadronun yüzde 88’i boş kalırken, 81 ilden 34’ü hiç tercih edilmedi.

Özellikle çocuk hastalıklarıyla ilgili birçok branşın tercih edilmemesi sağlık sektörü açısından endişe verici bir tablo yarattı. Çocuk acil, çocuk cerrahisi, çocuk gastroenterolojisi, çocuk metabolizma hastalıkları gibi kritik branşlarda kadroların tamamen boş kalması dikkat çekti. Bunun yanı sıra, yetişkin ve çocuk yoğun bakım gibi hayati öneme sahip branşlarda da başvuru olmadı. 76 branşta kadro açıldı ancak çocuk hastalıkları, çocuk acil, çocuk cerrahisi, çocuk metabolizma hastalıkları gibi kritik branşlar başta olmak üzere 30 branşta tek yerleştirme dahi gerçekleşmedi.

RAKAMLAR, SAĞLIK BAKANLIĞI YÖNETİM ZAFİYETİNİ GÖSTERİYOR
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüce Ayhan, bu tablonun, sağlık hizmetlerinin önümüzdeki süreçte çok daha sıkıntılı geçeceğinin işareti olduğunu söyledi. Verilerle durumu değerlendiren Dr. Ayhan, “Atama yapılacak kadro sayısı Sağlık Bakanlığı tarafından belirleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın, kamu sağlık tesisleri için ülkenin ihtiyacına göre bir planlama yaparak kadro ilanında bulunduğunu varsayarsak, ilan edilen kadroların yüzde 88’ine uzman hekimler itibar etmemiş diyebiliriz. Bu tablo bile tek başına Sağlık Bakanlığı nezdinde bir yönetim zafiyetine işaret etmektedir. Sağlık Bakanlığı uygulamaları hekimleri memnun etmemekte, tatmin etmemektedir. Hekimleri yıldırdılar. İstifalar, görevden ayrılmalar, yurtdışına kaçma girişimleri, bu dönemde çok arttı. Geçtiğimiz günlerde gündemde olan Aile Hekimlerinin başı çektiği iş bırakmalar birinci basamaktaki durumu gözler önüne sermiştir. İkinci ve üçüncü basamaktaki uzman hekimler ise MHRS baskısı ile olmayacak sürelerde hasta muayene etmeye zorlanmakta, çok dar bir zaman aralığında hastaya yeterli süre ayrılmadan yapılacak muayeneler yanlış veya eksik tanı riski oluşturabilmektedir” dedi.

SAĞLIKTA ŞİDDET, BU KARA TABLONUN BİR BAŞKA SEBEBİ
Dr. Yüce Ayhan, kamu sağlık tesislerinde çalışan hekimlere ödenen temel maaşların, yoksulluk sınırının altında kaldığını, ağırlı olarak ek ödemelerle maaşların desteklendiğini ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmadığı gibi sorunları ortaya koydu. Dr. Ayhan, Sağlık Bakanlığı bütçesinden kamu sağlık hizmetlerine ayrılan payın düşüklüğünün, sağlık hizmetinin yeterli ve uygun şekilde sürdürülememesine yol açtığını öne sürerken, “Bu nedenle yaşanan olumsuzlukların, araç gereç eksikliklerinden kaynaklanan tedavi başarısızlıklarının hekim kusuru gibi görülmesi ya da gösterilmesi de hekimleri yıldırmaktadır” diye konuştu. Dr. Ayhan, değerlendirmelerinde şu görüşlere yer verdi:

“Kamu yönetimi sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik bir yasal düzenlemeden kaçınmakta, göstermelik uygulamalarla algı yönetimi yapmaktadır. Ama sağlıkta şiddet hekimlerin ve sağlık çalışanlarının en büyük sorunu olmayı sürdürmektedir. Dolayısıyla hekimler ülkede kalmaya devam edeceklerse en az zararla mesleklerini ifa edebilecekleri şartları tercih etmektedir. Atama sürecinde ülkenin 34 ilinde hiçbir uzman hekim ataması yapılamamış olması hem üzücü hem düşündürücüdür. Öte yandan yeni mezun hekimlerin önemli bir kısmı da yurtdışında hekimlik yapmak için gereken “İyi Hal Belgesi” için başvurmaktadır. Bu da potansiyel olarak bir hekim göçü tehlikesine işaret etmektedir. Hekimleri ve sağlık çalışanlarını dikkate almadan, hekimlik meslek örgütü ve sağlık iş kolu sendikaları ile iletişime geçmeden yaptığı uygulamalarla belki sağlık bakanlığı “idare edilebilir” ama sağlık alanı yönetilemez. Bu gerçeği yaşayarak görüyoruz.”

Çin'den yeni bir salgın yayılıyor: 3 grubu etkiliyor! Çin'den yeni bir salgın yayılıyor: 3 grubu etkiliyor!

2500 UZMAN HEKİM, YURTDIŞINA GİTMEK İÇİN İYİ HAL KAĞIDI ALDI
2024 yılı verilerine göre 1550 uzman hekimin, kamudaki görevinden istifa ettiğini hatırlatan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüce Ayhan, şu verileri paylaştı:

“1 Ocak-16 Ekim 2024 arasında 1550 uzman hekim kamudan istifa ederken, 2.037 hekim görevinden ayrıldı. Türk Tabipler Birliği’nden İyi Hal Kağıdı alan 2.500 hekim, yurtdışına gitmenin planlarını yapıyor. Tüm bu rakamlar, ileride çok yoğun bir şekilde hekim sıkıntısı çekileceği, sağlık sisteminin iyice işlemek hale geleceğini gösteriyor. Sağlık sistemindeki bu sorunlar, ülkenin sağlık politikalarında yapısal bir değişikliğin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.”