Engin ÖNEN
Sokak hayvanları gerilimi!
11 Ağustos 2024 Pazar

31 Mart seçimlerinde siyasi dengeler tamamen değişti. Gitmez denen iktidar için ciddi gidiş sinyalleri ortaya çıktı. Ayrıca muhafazakar kitleler CHP’ye oy vermez kalıp yargısı da, ciddi düzeyde değer yitirdi.

Merkezi iktidar Erdoğan’ın elinde olduğu halde yerel yönetimlerde CHP, büyük bir ağırlık kazandı. Bu sadece ikili yapı oluşturmakla kalmadı, merkezin giderek zayıflaması ve yerelin güçlenmesi sürecine de neden oldu.

Yani Erdoğan ve AKP destek kaybetmeye devam ederken, CHP, belediyeler üzerinden desteğini artırmakta. Özellikle de seçmenin lider olarak gördüğü siyasi kişiler, Erdoğan için adeta gidişi hızlandırıyor.

Bu anlamda Erdoğan siyasi istikbalini korumanın, özellikle belediyeleri yıpratmaktan geçtiğini düşünmekte ve ona göre hamleler yapmaktadır. Özgür Özel ile yumuşama ama Ekrem İmamoğlu ile sertleşme bu anlayışın ürünü.

Belediyelerin SGK borçları üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılan mali darbe bu stratejinin bir parçası. İlginçtir sokak hayvanlarını öldürmeyi, sokak hayvanları sorununu çözmek olarak tarif eden yasa da aynı amaca yönelik beklentileri içermektedir.

Sahipsiz sokak hayvanlarının öldürülmesi görevini belediyelere yükleyen yasa, yeni bir gerilim konusuna dönüştü bile. Sokak hayvanları sorunu yeni mi ortaya çıktı? Hayır. Peki, bu yasanın zamanlaması tesadüf mü? Evet demek, şüpheli bir onay olur.

Sokak hayvanları sorunu var tabii ki. Sokakta bunca sahipsiz hayvanın çoğalmasının nedenleri de malum. Önceden hevesle veya çocuklar için alınan hayvanların bir süre sonra sokağa terk edilmesi ve kısırlaştırılmayan bu hayvanların üremeye devam etmesi en önemli nedenlerden biri.

Ancak buna ilişkin çözüm onları imha etmek mi yoksa daha insani, yani hayvan haklarını gözeterek bir çözüm olabilir mi? Olabileceği konusunda çok sayıda öneri bulunmakta. Aşılama, kısırlaştırma ve barınak üretme gibi.

Bazı köpek grupları çeteleşebiliyor ve insanlara saldırıyor görüşü doğru ama sokak hayvanlarının birçoğu bu vasıfta değil. Marketlerin önünde, kaldırımda yatan birçok köpek gelen geçene hiç de saldırmıyor.

Birçok büyük marketin önünde yatan onlarca köpeğe rastlıyorum. Sanırım hayvan severler besliyor diye de oralarda barınıyorlar. Mesela bizim eczanenin içinde dört kedi, kapı önünde de bir tane kocaman köpek yatar. Sokakta yaşamalarına rağmen insanlar beslediği için adeta evcilleşmiş hayvanlar bunlar.

Sanırım Niğde ve Altındağ Belediyeleri hemen sokak hayvanlarını öldürmeye başlamış. Medyaya yansıyan görüntüler dehşet verici. Bunun üzerinden yeni bir siyasi gerilim üretme çabası olacağı açık. İnsan mı değerli sokak hayvanları mı diye sesler yükselecek. Oysa ki, bu bir değer sıralaması değil.

Hayvanseverliği bir sosyete merakı veya züppe tutumu olarak gören geleneksel ve otoriter bakış, kendine toplumda belli ölçüde destek bulacaktır şüphesiz.

Kadın cinayetlerinin bu kadar yaygın olduğu bir ülkede, gerekli yasaları çıkarmakta isteksiz olan iktidar, halen ataerkil ve geleneksel değer yargılarından medet ummaktadır.

Kentli orta sınıflar ve yüksek eğitimli kişiler arasında, hayvanseverlik eğiliminin daha yüksek olduğu malum. Bu ve benzeri konularda gerilim yaratarak kendi geleneksel ataerkil seçmenini konsolide etmeye çalışan Erdoğan, diğer birçok hamlede olduğu gibi, toplumun hayvan hakları ve sokak hayvanlarının tehdidi tartışmasıyla modern ve geleneksel fay hattını hareketlendirmeye çalışıyor.

Saray basınında bundan sonra köpek saldırısı haberleri sürpriz olmayacaktır...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Az Bilmiş 12 Ağustos 2024 Pazartesi 20:31

Sayın ÖNEN. Sayın Vatandaş35 sizlere ne güzel cevap yazmış böyle. Sizler ve CHP avaneleri hep böyle köpürte köpürte ne yapacağınızı bilemediniz. Bir yerlerden dügmeye bastılar sizlerde aldığınız mesaj gereği sipariş üzere yazılar yazıyorsunuz. Bir dengesiz belediye başkanı çıkıyor yasayı uygulamayacağım diyor vs. vs. vs. vs. Hepinizin amacı belli. Kaos çıksın istiyorsunuz. Devlet yönetilmesin istiyorsunuz. İçerinizde kova kova kin var.

Yorumu oyla      0      0  
Vatandaş35 11 Ağustos 2024 Pazar 11:00

Sokak hayvanı diye bir tabir dünya literatüründe bulunmuyor. Başıboş köpek (stray dogs) doğru tabirdir. Bence bu konuyu uzmanlara bırakınız. Dünyada medeni hiçbir ülkede başıboş köpek göremezsiniz. Hindistan hayallerini bırakalım lütfen, yıl 2024.

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Ödüllü yönetmen sadece tarihin değil sanatın da doğru tarafında
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP değişirken Türkiye’yi nasıl değiştirecek?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva