Engin ÖNEN
Ganimet sofrası olarak belediyeler!
3 Ağustos 2024 Cumartesi

Erdoğan’ın özellikle CHP’li belediyelere yönelik başlattığı mali darbe, bir bakıma olumlu bir sonuç da doğurdu. Öncelikle şunları öğrenmiş olduk. Birincisi, SGK’nın alacakları arasında belediyelerin borçları yaklaşık yüzde onluk bir bölümü oluşturuyormuş. İkincisi belediye borçları içinde SGK’ya olan borçlar da oldukça küçük bir paya sahipmiş.

Yani Erdoğan’ın bu mali darbe girişimi ile siyasi bir hamle yaptığı, yüklü borca sahip şirketlere değil de belediyelere haciz işlemi yapması ile ortaya çıktı. Öte yandan yirmi yıldır kentlerin büyük bölümünü yöneten AKP’li belediyelerin (ve bazı CHP’li belediyeler de buna dahil) sadece SGK’ya değil, neredeyse uçan kuşa borçlandıkları anlaşılmış oldu.

Arkadaşımız Ali Rıza Avcan geçenlerde, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bazı belediyelerin hem mali bilançolarını açıkladı hem de eş dost kayırmacılığına ilişkin örnekler verdi. Özellikle belediye şirketleri bu konuda çok çarpıcı örneklerle dolu.

“Kazanan ganimeti paylaşır…” sözüne atfen Avcan, bu inceleme yazısında, belediyeleri yöneten ekiplerin adeta ganimet paylaşır gibi hareket ettiklerini hem personel görevlendirmelerinde hem de şirket yönetimlerinde nasıl hareket ettiklerini örneklerle anlatmıştı.

Uzun yıllardır AKP belediyeciliği nepotizim, kayırma ve yolsuzluklarla anıldı. Halen de onların mali yükleri belediyelerde sorun olarak yaşanmakta. Ama özellikle son seçimde belediyelerin çoğu CHP’ye geçince, aynı haberleri bu defa CHP’li belediyeler için duymaya başladık. Yeğenler, baldızlar, oğullar, akrabalar bir anda belediye veya şirket yönetimlerinde boy göstermeye başladı.

Bazılarına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kamuoyu ile paylaşarak tepki gösterdi. “Aile üyesi ve akrabası çok liyakatli ise, gitsin bunu başka yerde göstersin” diye. Bazılarına da kamuoyundan tepki yükselince, Özgür Özel devreye girip geri adım attırdı. Ama yine de bu geri adımlar sınırlı kaldı.

Bu örnekler bize, bu yozlaşmanın sadece AKP ve MHP’ye özgü olmadığını, parti ayrımı olmaksızın yaygın bir gelenek haline geldiğini gösterdi.

Kayırmacılığın sadece aile üyeleri (nepotizm) boyutu gündeme geliyor. Ama aslında bu sadece işin su üstündeki bölümü. Oysa ki, esas bölümü pek gündeme taşınmıyor.

Özellikle kayırmacılık ve ganimet paylaşma olayı, esas olarak profesyonel ekipler ve yandaşlık düzeyinde yaşanıyor. Delegeler, delege ağaları, ilçe başkanları, il başkanı yakınları, milletvekili yakınları ve hatta bazen ticaret ile meşgul olan milletvekilleri, eski belediye başkanları bu kayırmacılık çemberinin asli unsurları.

Aynı siyasi ekipte olmak dışında bir vasfı olmayan çok kişi belediyelerde ya işe alınıyor ya da ihale işleri üstleniyorlar. Veya belediye şirketlerinde yönetimlere geliyorlar.

Tam bir ganimet paylaşımı. Şimdi sıra bizde. İster başka partiden devralınmış olsun isterse kendi partisinde başka bir ekipten, fark etmiyor. Ganimeti paylaşma sırası bizde anlayışı hakim.

Mitinglerde ve diğer salon toplantılarında, Atatürk, Deniz Gezmiş ve arkadaşları hep yumruklar sıkılı anılacak. Belediyecilik denince tabii ki Terzi Fikri örnek gösterilecek. Aydın Erten’den söz edilecek. Sosyal belediyecilik kesmez, toplumcu belediyecilik olacak.

Ama uygulamada yine rol model Tayyip Erdoğan. Şaşa ve şatafat içinde yaşayan, damadını bakan yapan Erdoğan model. Ahmet İsvan değil, Ali Dinçer, Vedat Dalokay ya da Yılmaz Büyükerşen hiç değil.

Toplumcu belediyecilik sloganları ile ganimet belediyeciliğine doğru tam gaz ilerliyoruz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİRLİ 5 Ağustos 2024 Pazartesi 14:49

"Kayırmacılık ve ganimet paylaşma olayının" paydaşlarına, sarı sendikaların ağalarını eklemeyi unutmayalım !

Yorumu oyla      0      0  
“ Toplumcu belediyecilik “ İZMİR 4 Ağustos 2024 Pazar 08:52

İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 90 dakika ücretsiz aktarma hakkı VAR . İzmir çevre ilçe otobüslerinde ( üç ilçede bir kaç hat hariç ) 90 dakika aktarma hakkı YOK . ( Bknz ESHOT int . sitesi . Tarife ve ücretler B - C - D - J - 90 dakika aktarma hakkı yoktur ) Kamu hizmeti olan toplu taşımada bu ayrımcı uygulama , CHP’nln toplumsal eşitlik ve adaleti sağlamada ne kadar samimi olduğunu gösteriyor . ÇÖZÜM : Çevre ilçe. otobüslerinde , 136 km. lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL - PARAMIZLA GİTTİĞİMİZİ ÖDERİZ ) uygulanması . Otobüs duraklarına afiş astırılmış . “ İZMİRLİLER İSTEDİ 90 DAKİKA GERİ GELDİ .” İZMİR BB Başkanı sayın Cemil Tugay’ın beyanı .” 90 dakika ücretsiz aktarma hakkı İzmir’imize hayırlı olsun .” Çevre ilçe otobüslerinde 90 dakika aktarma hakkı YOK . İzmir neresi . Algı yönetimi . İnandırıcılığı ne kadar olur .

Yorumu oyla      0      0  
Nevzat Kaya 3 Ağustos 2024 Cumartesi 22:44

Çok doğru tesbitler kaleminize sağlık. Ama inanın hiç umurlarında değil söyledikleriniz tam gaz ilerler bu konuda öyle ki, aramalara artık kan bulaşmış. İzmirde özel kalem müdürü olamayan intihar ediyor 5 li çetenin elemanı Bayraklı''yı batıran biri özel kaleme geliyor.

Yorumu oyla      3      1  
DOĞRU TESPİTLER 3 Ağustos 2024 Cumartesi 22:19

Doğru tespitler yapmışsınız Engin Bey bir yazıda çözüm önerisi olarak yazmanızda fayda var. Yozlaşmış kirlenmiş siyasete yakışan bir tanım "Ganimet Belediyeciliği" Bu tanım litaratüre geçmeli. Temiz toplum temiz siyaset isteyenler çoğalmadığı sürece bu devran böyle sürecek. Toplumun zaten temiz toplum temiz siyaset hak hukuk adalet talepleri yok gibi. Toplum bu çürümeye boyun eğiyor çünkü alternatifi yok çünkü işe aşa ihtiyacı var. Parti yönticileri toplum için değil bireysel çıkarları için mücadele ediyor. Mevcut başkanlar kim tarafından seçilde genel merkezler tarafından halkta gitti tıpış tıpış oy verdi.

Yorumu oyla      3      1  
Ercüment Şahin 3 Ağustos 2024 Cumartesi 21:25

Çok güzel tespit,zaten yandaş inşaat holdingleri İzmir de cirit atıyor, AKP olsa İzmir''de hiç fark olmazdı,her yer gökdelen her yer beton,rant pisliginde belediyeler

Yorumu oyla      3      1  
3 Ağustos 2024 Cumartesi 16:57

Sahi Sayın milletvekilin kardeşi başka bir yerden İzmir belediyesine getirilmişti.. Ozsayin Özel benim kardeşim işsiz demişti Acaba milletvekilinin kardeşine yapılan kayirmacilik düzeltildi mi..?

Yorumu oyla      1      1  
Salim çetin 3 Ağustos 2024 Cumartesi 09:41

Engin Hocam, bir kaç kötü örnekten yola çıkıp iktidarda olmayanları eleştirmek kolaycılığına sizin düşmenizi istemem. Bu biraz öyle gibi...

Yorumu oyla      2      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva