Son haber: Salçaya gıda katkı maddeleri yasağı! Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği değişikliği ile domates/biber bazlı yemeklik ürünler için yasaklanacak gıda katkı maddeleri belirleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlığı yapılan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği değişikliği ile domates/biber bazlı yemeklik ürünler ve bu ürünleri içeren gıdalarda kullanılması yasaklanacak gıda katkı maddeleri belirleniyor. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında görüşe açılan yönetmeliğe ilişkin görüşler 16 Mart 2020 tarihine kadar toplanacak ve yönetmelik taslağına nihai şekli verilecek.
Yönetmelik uyarınca, 30/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinin, EK-VI'sında yer alan 'Ülkemizde üretilen bazı ürünler ve bunlarda kullanılması yasaklanan gıda katkı maddeleri' başlıklı listeye E-200-202 ve E-210-213nolukimyasallar eklendi...
Şimdi şunu rahatça düşünebilirsiniz: Biz yıllardır E-Bilmem kaç yazan Sorbik Asit, Potasyum Sorbat ve BenzoikAsit'i yemişiz de yemişiz. Afiyet olsun. Bu arada gıda işletmecileri tarafından domates/biber bazlı yemeklik ürünler ve bu ürünleri içeren gıdalar 1/1/2021 tarihine kadar piyasada bulunabilecek. Yine afiyet olsun…
***
Sondan bir önceki haber: Antalya'da Bal Gıda isimli işyeri sahibi Ali Bal, işyerinde satmakta olduğu baharatların üzerindeki son kullanma tarihinin değiştirilerek etiketle yeni tarih yazıldığını belirledi.
Ali Bal, sık sık yaptığı gibi satmakta olduğu ürünlerin son kullanma tarihini kontrol ettiği sırada ilginç bir olayla karşılaştığını belirterek olayı şöyle anlatmış yerel gazeteci arkadaşlara; 'Türkiye genelinde marketlere baharat satan bir firmaya ait ürünlerinden bazılarının üzerindeki etiketlerin düştüğünü, altında değişik tarihler yazdığını gördüm. Hemen ürünü aldığım toptancıya gittim. Toptancı arkadaş, kendi deposunda bulunan ürünleri de kontrol etti ve tümünün son kullanma tarihinin geçmiş olduğunu, üzerine aynı renk etiketlerle yeni tarihler yazıldığını gördük. Firmayı arayarak durumu ilettik. Bu durumu umursamadıkları gibi bildiğimizi yapmamızı söylediler. Tarım il ve ilçe müdürlüklerine durumu bildirdik. Vatandaşı tarihi geçmiş ürünlerle zehirlemeye kimsenin hakkı yoktur…'
Ali Bal, acı konuşmuş. Afiyet olsun.
***
Gıda sahteciliği bizdeki kadar değilse de dünyanın da büyük sorunu… Bu köşede gıda sahtekarları üzerine sanırım yazdığım yazılar iki elin parmaklarından fazladır.
Bakanlığın her yıl açıkladığı sahtekarların sayısı artık binlerle ifade ediliyor.
Daha önce de dile getirmiştik; Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İ. Uğur Toprak da her zaman söylüyor: Yiyip içtiklerimizin çoğu –maalesef- gerçek gıda olmaktan uzak şeyler. Kimisinde 'renk verici' boyalar, kimisinde 'koruyucu' kimyasallar, kimisinde 'sentetik' şekerler, 'iştah' açıcılar, hatta 'acıktırıcılar' var.
Doğal, işlenmemiş, kimyasal katkı içermeyen, içeriği zengin besinleri tercih etmemiz şart. Bir de gıda sahtekarlığı içerikli haberleri dikkatlice okumayı. Gözden kaçırmamayı…