Ender ALDANMAZ
Yabancı doktorlar kimlik kuyruğunda!
6 Ağustos 2024 Salı

Yeni mezun hekimlerimiz Avrupa yollarında…

Çözüm bulunamıyor, beyin göçü durdurulamıyor.

Sağlık bakanlığımız ise bununla ilgili bir “çözüm” bulmuş.

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de sığınmacılara hizmet verecek iki ayrı sağlık merkezinin kurulacağını duyurmamızın ardından bir okurumuz bize ulaştı. İzmir’de bulunan Yeşilyurt Hastanesi’nden bir profesörden randevu aldığını ancak profesör yerine yabancı uyruklu bir doktorun tedavisine girdiğini, dil sorunu sebebiyle kendisiyle anlaşamadığını ve tedavi olamadığını söyledi.

Normal şartlarda yabancı uyruklu doktorlara dil vb yeterliliklerin sağlanması durumunda özel hastanelerde ve tıp merkezlerinde çalışma izni veriliyor. Ancak yaşanan olayın bir devlet hastanesinde yaşanmasını sordurmak istedim.

Konuyu Birlik Sağlık-Sen Başkanı sayın Ahmet Doğruyol’a sordum. Doğruyol, son dönemde tıp eğitimi almış yabancı uyrukluların Türk vatandaşlığına geçirildiğini ve bu yöntemle devlet hastanelerinde hizmet verilmeye başlandığını söyledi.

Eski bakan Fahrettin Koca, geçtiğimiz yıl, Suriyeli sağlık çalışanlarının sözleşme ile istihdam edildiğini ve maaşlarının fonlar tarafından ödendiğini açıkladığını hatırlatmak isterim.

Sığınmacı sağlık çalışanlarının vatandaş yapılarak devlet hastanelerinde istihdamı sağlanıyorsa bu oldukça sakıncalı bir durum… Çünkü insan kendisine şifa verecek iyi bir hekim bulmak ister. Devlet hastaneleri isteneni veremezse bu kez şansını özelde denersin. Tabi paran varsa…

Aralarında pek tabi iyi hekimler olabilir. Ancak bu memlekette kimse dil ve kültürel sebeplerden dolayı yabancı uyruklu bir doktordan randevu almaz. Hastaneye gidersiniz, profesörün işi çıkmış, bir bakmışsınız karşınızda Afgan doktor var. Şok yaşarsınız. Ki okurumuzun da yaşadığı olay tam da bu…

Türkiye son dönemde tıp fakültelerinden mezun olan gençlerini yurt dışına kaptırıyor. Dil kursları hiç olmadığı kadar müşteri topluyor. İzmir Tabip Odası, iyi niyet mektubu almaya çalışan gençlerin uğrak noktası durumda… Vize merkezi gibi çalışıyor. Onlara daha iyi koşullar sunmak, onların meslek haysiyetlerine ve onurlarına sahip çıkmak ve onları geri döndürmek yerine yabancı uyruklu doktorları vatandaş yapıp kalıcı bir şekilde hizmet vermelerini sağlamak kaybı durdurmaz, daha da arttırır. Şu an yaşadığımız doktor göçü olsa olsa fragman olur.

Gidenlerin yerini Suriyeli, Afgan hatta Nijeryalı alıyor.

Türkiye hak etmediği bir gerileme yaşıyor.

“Beni Türk hekimlerine emanet edin” diyen Atatürk’ün kurduğu ülkede ahval budur.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Narlıdereli 6 Ağustos 2024 Salı 09:53

2-3 ay önce bir haftasonu Dokuz Eylül Acil Polikliniğine gitmiştim. En erken 5 saat sonra muayene olabilirsiniz denilmişti. Bir an önce antibiyotik tedavisi gerekiyordu. Hiç beklemedim. Yakınlardaki bir özel polikiniğe gittim. 750 TL muayane ücreti verdim 10 dakika içinde doktor karşımdaydı. Doktor Suriyeliydi ve gayet modern, eğitimli, bilgili ve ilgiliydi. Beni detaylı muayene etti, hastalığımla ilgili sorular sordu ve ilaçlarımı yazdı. İlaçları kullandıktan sonra 1-2 gün içinde iyileşmeye başladım. Eğitim evrenseldir. Senin bıraktığın boşluğu başkaları anında doldurur. Belki beni muayene eden doktor için Türkiye bir Avrupa ülkesinden farksız olarak görülüyor onun gözünde. İşine, kavuştuğu imkanlara ve bulunduğu pozisyona herhalukarda saygı duyuyor. O da olmasaydı, başka bir yerde belli ki haftasonu muayene olabilmek için türlü zorluklarla karşı karşıya kalacaktım. Gidenlere bir sözüm yok ama şu da unutulmasın: at binenin kılıç kuşananın.

Yorumu oyla      2      1  
6 Ağustos 2024 Salı 09:14

bu yabancı doktorlara nasıl güveneceğiz...

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva