Engin ÖNEN
Müsavat Dervişoğlu’nu dinlerken…
13 Temmuz 2024 Cumartesi

Geçen gün TBMM Grup Toplantısında İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun konuşmasının bir bölümünü dinledim. Etkili bir üslupla anlattıkları arasında bana ilginç gelen yönleri oldu doğrusu. Buna değineceğim. Ama önce bu konuşmayı dinlerken, bir anda geçmişte yaşadığım bir olaya gitti zihnim. Onu anlatmak isterim.

Milliyet Ege’de yazıyorum o zamanlar. Epeyce yıllar geçti üzerinden. Bergama Ticaret Odası bir etkinlik düzenlemişti. İstanbul Ortadoks Patrikanesi Başpiskoposu Bartholomeos’u davet etmiş, Kızılavlu (İlk en önemli Kiliselerden biri) bahçesinde sembolik bir ayin töreni düzenlenmişti.

Maksat inanç turizmi kapsamında, Hristiyanların ilgisini çekip, buraya yönelik turist çekmekti. Bu ayin töreni sırasında MHP ve İşçi Partisi (şimdiki Vatan) teşkilatları da bu durumu protesto etmek, ayini etkisiz kılmak için, ses düzeneği kurarak Mehter Marşı söylemişlerdi.

Bu haber olunca, ben de eleştirel bir köşe yazısı yazmıştım. Bu protestoyu doğru bulmamıştım. Kızılavlu Klisesi, bir Hristiyan mabedidir. Burada bir Başpiskopos dua etti diye, burası Hristiyanların olacak değil. Nitekim birçok belediye başkanının daveti ile Bartholomeos çeşitli il ve ilçelerde ziyaretlerde bulunmaktadır.

Bu eleştirimde bu anlayışla protestonun doğru olmadığını anlatırken, o zaman Ayasofya ve Meryem Ana Evi önünde de turistler gelince Mehter Marşı okuyun dedim.

Bu yazı yayınlandık birkaç saat sonra biri aradı. Buyurun dedim. “Ben MHP İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu” dedi. Ve ardından tehdit edici sözler söyledi. “Bunu senin yanına bırakmayız” dedi. “Elinizden geleni ardınıza koymayın” diyerek kapattım ben de telefonu.

Tabii, bu durumdan evde hiç söz etmedim. Ancak iş sevimsiz bir hal almıştı. MHP İl Başkanlığı sayfasında bu yazıya yer vererek beni hedef gösteriyorlardı. Hatta o dönem Milliyet’te görev yapan Deniz Sipahi’nin yazısına da yer vererek, beni tehdit ediyor ve onu övüyorlardı.

Tedirgin oldum tabi. Ertesi günü üniversitede dekan ve bazı hocalarım, “Dur biz de devreye girmeye çalışalım” dediler, bu yayını kaldırmaları için. Sen de alttan al biraz diye tembih etmişti rahmetli Nuri Bilgin hocam. Deniz Sipahi’de bana, “Hocam ben de Müsavat Bey ile konuşacağım” demişti.

Sonraki yazımın başlığı, “Eleştiri Hakkı” idi. Yani iftira atmadığımı, hakaret etmediğimi ama bu protestoyu doğru bulmadığım için eleştiri hakkımı kullandığımı yazdım.

Birkaç ay sonra Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği bir toplantıya katılmıştım. Sanırım konu Kentsel Dönüşüm idi. MHP İl Başkanı Musavat Dervişoğlu da salonda idi. Benim yakınımdan geçerken, yanıma geldi. “Engin hocam nasılsın?” dedi ve ben de ona hatırını sordum ve ayrıldık. Bugüne kadar bir daha da görüşmedik.

Gelelim İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu’nun Grup Konuşmasına. Güncel konular üzerinden gerçekleşen bu konuşmada beklendiği gibi “Bozkurt”a sahip çıkan sözler söyledi. Ardından emekli maaşları ve asgari ücret konusunda oldukça sert ifadeler kullanıp, “defolun gidin, bu millet kurtulsun” gibi bir sertliğe ulaştırdı konuşmasını.

Bu önemli tutum. Yani Erdoğan’a yakın değil cepheden eleştiren bir tavır ile İYİ Parti varlığını sürdürebilir çünkü. Aynen Yeniden Refah Partisi gibi. Bu türden muhafazakar muhalefet partileri, iktidarı eleştirip, muhafazakar ve milliyetçi değerlere sahip çıkarak, AKP’den uzaklaşmak isteyen seçmene davet çıkarabilirler.

Benim konuşmada en çok dikkatimi çeken bölümü AKP’nin hazırladığı, “Kadının kocasının soyadını almasına yönelik” düzenlemeyi içeren kanun teklifine yönelttiği eleştiriydi. Aile bütünlüğünün korunması gerekçesine dayanan bu düzenlemeyi çok iyi bir yerden eleştirdi.

Aile bütünlüğünün soyadı ile korunamayacağını vurguladı. Bu ülkede rekor düzeyde kadın cinayeti işlendiğini ve bu konuda ne yazık ki yeterli önlemlerin alınmadığına dikkat çekip, kadına yönelik şiddet konusunda caydırıcı cezaların olmamasının en önemli sorun olduğunu vurguladı.

Devlet kadınları koruyamıyor vurgusu yaptı. Yılda yüzlerce kadın, cebinde koruma belgesi ile gezerken öldürülüyor hatırlatması önemliydi.

Bu konuşma ve eleştiri noktası, kritik bir öneme sahiptir. Çünkü muhafazakar olarak aile ve din gibi kurumlar konusunda duyarlılık göstermek başka, ama bu çağda kadına dini metinlerden hareketle rol ve konum biçmek başka.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cumhur Bulut 15 Temmuz 2024 Pazartesi 00:23

O günü çok iyi hatırlıyorum. Mesele o kadar basit ve de lokal bir papaz ziyareti değildi. Türkiye bir kuşatma altındaydı. O dönemde hem MHP il başkanı özel kalem müdürlüğünü hem de Karşıyaka Ülkü Ocakları Başkanlığı görevlerini yürütüyordum. Bergama tepkimiz organize bilinçli ve tüm yönleriyle iyi hesaplanmış bir plan dahilinde uygulandı. Mesele sadece o ziyaretle sınırlı değildi. Tepkimiz Türk Milleti, Türk Devleti ve Türk Değerleri çerçevesinde Atatürkçü bir itirazdı! Bugün olsa yine aynı organizasyonu tertip eder aynı dik duruşun sergilenmesi için gereğini yaparım! Atatürk'ün "ülke dışına çıkmasını istediği patrikanenin " papazının bu ziyaretlerinin ne anlama geldiğini biz çok iyi biliriz... Siz bilmek istemeseniz de! Biz Atatürk'ün baş kaldırdığı istiklâl ve şeref burçlarındayız. Yerimiz de ülkümüz de bu. Celadetle saygılarımı sunarım hocam

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Tel Aviv ve İzmir…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Antik Olimpiyatlarda sporcular neden çırılçıplak yarışırdı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yeni ‘çare’ şart!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bekçiler nereye kayboldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Batı nereden başlar?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Tarımsal su yetmezliği ya da açlıkla karşı karşıya kalmak
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sokak hayvanları gerilimi!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
CHP’nin yolu!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Alkışlarla 1 puan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Per Aspera Ad Astra*
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva