Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Tarımsal su yetmezliği ya da açlıkla karşı karşıya kalmak
12 Ağustos 2024 Pazartesi

Türkiye’nin ekonomiden hukuğa,dış politikadan sığınmacılara değin çok sayıda sorunu var.Herkese göre “Beka Sorunu” değişiyor.Kanımca  Beka Sorunumuzun başında “ Gıda Egemenliği”ni doğrudan etkileyen etmenlerin başında iklim krizinin de tetiklemesiyle   “Tarımsal Su Yetmezliği “geliyor.Türkiye açlıkla karşı karşıya kalma tehlikesi aşamasında .Ancak tarımsal su yetmezliği ile ilgili yazı ve haberler medyamızda yeterince boy göstermiyor. Bir başka deyişle “Gökte Yıldız Ararken Yerdeki Çukuru Görmüyoruz”.(*)

Dilerseniz önce gıda egemenliğimize bir bakalım.

Gıda Egemenliğimiz Ne durumda?

Bir zamanlar Türkiye’de temel gıda ürünlerimizde kendimize yeterliğimiz vardı. Söz geliş en temel gıda maddemiz olan buğdayda 80'lerde 40 milyon nüfus varken 20 milyon ton üretim vardı. Şu anda resmi nüfusumuz 85 milyon, ancak bu bildiriş eksik.  Bu sayıya  kimilerinin 5 milyon,kimilerin de 10 milyon  var dediği sığınmacıyı da eklemek gerekiyor,100 milyona yaklaşan insan Türkiye’de ekmek peşinde. Üretim  günümüzde de 20 milyon ton civarında.  Bir başka deyişle buğday üretimi insan başına artmamış,azalmış.

Kırmızı ette de durum vahim. Kişi başına hayvan sayısı hiç artmadı,eksilerek devam ediyor. 40 yılı öncesine ait bir rakam verirsek insan başına bir koyun düşerken günümüzde üç insana bir koyun düşüyor.

Konunun doğrudan emperyalizm ile bağlantısı var. Emperyalizmin etkisiyle  Türkiye’de,1980'lerde 24 ocak kararlarıyla  tarımda da  neoliberal politikalar uygulandı.Bu politikaların yanı sıra  iklim krizinin tetiklediği  tarımsal su yetmezliği  ile de gıda egemenliğini kayıp etmiş durumdayız.

Tarımsal Su Konusu, Gıda Emenliğini Nasıl Etkiliyor?

78 milyon hektarlık Türkiye yüzölçümünün yaklaşık 24 milyon hektarı ekilebilir tarım arazisi. Bu alan içerisinde ekonomik olarak sulanabilir miktar ise yaklaşık 8,5 milyon hektar. Ancak, ülkemizin önemli bir kısmı yarı kurak iklim özelliklerine sahip.  Yağış rejimi, iklim özellikleri ve mevsimsel özelliklere göre bölgesel farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle  sulanabilir özelliğe sahip alanların teknik ve ekonomik koşullar  dikkate alınarak sulanması gerekmekte. Bu durumda suyun en verimli bir şekilde kullanımı sağlayacak düzenlemelerin hızla devreye sokulması gerekiyor.

 Türkiye’de arazi yapısı ve bölgesel faklılıkları dikkate almaksızın yanlış ürün ekimleri, aşırı sulama, anız yakma gibi yanlış tarım uygulamalarının toprağın yapısal ve fiziki kimyasal özelliklerine zarar verdiğinden kuraklık kaçınılmaz olarak karşımıza çıkmakta.

Bu doğrultuda güncel üç örnek vereceğim.

Obruklar Oluşuyor

İç Anadolu Bölgesi’nin kurak arazi yapısına bakıldığında, ekim yapılacak ürünün doğru tespit edilmesinin tarımın sürdürülebilirliği adına son derece önemli. Bu bölgede hayvancılığını yanlış olarak yönlendirilmesiyle mısır veyoncagibi yem bitkileri yanı sıra ve pancar gibi fazla su ihtiyacı olan ve bu bölgeye uygun olmayan ürünlerin ekilme ısrarı, kurak bölgelerdeki kuyuların su miktarının tükenmesine neden olmakta ve bölgede  

Nehirlerimiz kuruyor

Örneğin  sıcak havaların bir süredir mevsim normallerinin üstünde seyrettiği Edirne’de, son günlerde yağış        da almayınca Meriç Nehri'nin debisi bir önceki yılın aynı ayının da rakamlarının altına düşerek kum adacıklarının oluşmasına neden oldu. Meydana gelen kuraklığın en büyük zararını ise bölgede tarımla uğraşan Karağaaç Mahallesi'ndeki üreticiler çekerken, tarımsal sulamada kullanılan kuyulardaki sular ise kuruma noktasına geldi.

Çukurova’da su bitmiş

Tarım gazetecisi Ali Ekber Yıldırım’ınbildirişine göre; Türkiye’nin en verimli ovalarından Çukurova’da su bitmiş. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği köy muhtarlıklarına ve ilgili birimlere yazı göndererek güzlük ekim yapılmamasını istemiş. Yapılsa bile su verilemeyeceğini bildirmiş.Benzer konu Söke ovasında.

Ne yapmalı?

Dünya Su Konseyi (DSK), diğer uluslararası örgütler gibi, neoliberal politikalara hizmet eden bir örgüt durumuna getirilmiş durumda.

DSK’inde alınan kararlar doğrultusunda, Türkiye’de de suyun özelleştirilmesi konusunda adımlar atılmıştı.Bu süreç devam ediyor.

Su Yasası, tümüyle suyun her türlüsünü ticari meta durumuna getiriyor.

Bu nedenle Su Yasası’na karşı, sulama birlikleri, ziraat odaları ve ziraat mühendisleri odaları başta olmak üzere, tarımsal amaçlı kooperatifler ve çevre örgütleri kamuoyu oluşturma konusunda etkinliklerde bulunmalı.

Onların yarattığı ivme ile siyasi partiler konuya sahip çıkmalı.

Aksi durumda çölleşme tehlikesiyle birlikte gıda ürünlerine ulaşmanın dayanılmaz zorluğunu çekeceğiz.

Göç ,göç diye bağıracak mıyız?

Gidecek yerimiz olacak mı?

(*)Gökte Yıldız Ararken Yerdeki Çukuru Görmemek”deyişi  Tanzimat Döneminin fikir adamı, gazeteci ve şairi  ve de en önemli devlet adamlarından biri olan Ziya Paşa’ya  ait. Özgün deyiş, “Yıldız arayıp gökte nice turfa müneccim. Gaflet ile görmez kuyuyu rehgüzerinde

12 Ağustos 2024

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Ödüllü yönetmen sadece tarihin değil sanatın da doğru tarafında
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP değişirken Türkiye’yi nasıl değiştirecek?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva