Ender ALDANMAZ
Bekçiler nereye kayboldu?
13 Ağustos 2024 Salı

Sokaklar kaçak dolu, caddeler ıssız, düdük sesi yok.

Birden ortaya çıktılar ve kayboldular.

2017’de hayatımıza yeniden giren bekçilik uygulaması, asayiş olaylarına hızlı müdahaleyi öngörmüştü. Hızlı da başlamışlardı. Sokaklarda kendisini hissettiren bekçiler, birçok olayda da iyi işler çıkarttı. Bekçilik uygulaması ile suç oranlarının düştüğüne dair çokça haber de yapılmıştı.

Torpille işe alınma iddiaları, toplu halde gezme görüntüsü vermeleri ve mahallesinde evine giden vatandaşlara bol bol GBT yapıp durduk yere üst araması yapmaları toplumun bir bölümünün hoşuna gitmedi açıkçası. Vatandaşlar kendisine yapılan uygulamanın mülteciler için neden yapılmadığını sorgulamaya başladı. İşin pek ehli olmamaları sebebiyle şiddet temelli bazı münferit olaylar da yaşandı ve uygulama adliye koridorlarına düştü.

Açılan dava ve AYM’nin kararı ile bekçilerin gardı düştü. AYM, bekçilerin üst arama ve toplantı, gösteri ve yürüyüşlerdeki görevlerini iptal etti. Böyle de olunca bekçiler, polislerin yanında yardımcı pozisyonuna düşürülmüş oldu. Şimdi polislere trafik çevirmelerinde ve GBT uygulamalarında yardım ediyorlar.

Bu teşkilatın belki de en işe yarayacağı nokta deprem bölgesiydi. Eldeki tüm güçler oraya kaldırılıp yağma vb. olaylar engellenebilinirdi. Olmadı, yağma aylarca sürdü ve akla bile getirilmedi.

Aslında 60’lı, 70’li yılların bekçilik sistemini günümüze uygulamak ne kadar mantıklıydı? Neredeyse her mahallede görevli ve hızla olay yerine mobilize olan polis birimleri varken elinde düdük, saatlerce bir insanın gezdirilmesi de çok da akılcı değildi açıkçası. Polis merkezinde hala durmalarına izin verilmiyor. Birçok yetkisi elinden alınmış olmaları ve saatlerce sokaklarda sabit gezemeyeceklerine göre kıyı köşe bir yer bulup sabahlıyorlar.

Kısacası bekçilik sistemi demode ve verimsiz... Şu haliyle de işlevlerini kaybettiler. Fahri trafik müfettişleri bile daha işe yarar vaziyette…

Bu sistem akılcı değildi ve tutmadı. Var olan personel ya polis kadrosuna ya da büro işlerine kaydırılarak bekçilerin bu ülkeye daha verimli hizmet verir hale getirilmesi gerekiyor. Örneğin hassas noktalarda bulunan devlet okullarına bekçiler görevlendirilebilinir. Okul çıkışlarında, hatta öğretmenlere dönük olarak şiddet olaylarını yaşıyoruz. Eldeki güçle buradaki güvenlik açığı pekala kapatılabilinir.

Eğer ki bu da olmayacaksa sadece tek bir yetki verilsin; gecenin köründe son ses müzikle gezen serseriler engellensin.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KaraBela 13 Ağustos 2024 Salı 18:02

Yetkilerini alırsan adamların haliyle sonuç böyle olur. EGM ve Meclis bu konuda sessiz…!

Yorumu oyla      0      1  
13 Ağustos 2024 Salı 13:59

Ben de hiç görmüyorum

Yorumu oyla      0      0  
Şerafettinzeyrek 13 Ağustos 2024 Salı 09:28

Aslında Avrupa Birliği nedeniyle eskiden kaldırılmıştı. Sonradan Bekçilik AKP nin örgütlenme modeli olarak ortaya çıkarıldı. Verimi düşünen yok.

Yorumu oyla      1      0  
Haklısınız.. 13 Ağustos 2024 Salı 08:55

Süper yorum..Aynen..magandalari sustursunlar..

Yorumu oyla      2      0  
izmirli.. 13 Ağustos 2024 Salı 08:48

kesinlikle iyi bir noktaya değinmişsiniz. Kaleminize sağlık, evet ilk başladıklarında sokaklarda gezip dosta güven düşmana korku salıyorlardı ancak zaman içinde bu uygulama bitti ne yazık ki. Dediğiniz gibi okullarda değerlendirilse daha güzel olur aslında. En azından liselerde olabilir buralarda bulunan art niyetli kişilerin tespit edilmesini hızlandırır ve öğretmenlerin de şiddete maruz kalması engellenmiş olur böylece.

Yorumu oyla      3      0  
ismail 13 Ağustos 2024 Salı 08:46

Çok doğru hepsine katılıyorum. Eskiden mahellelerde gezerlerdi şimdi ana caddelerde toplu geziyorlar. Bari caddede geziyorlar caddelerde son sesi açmış sürücülere bari engel olsun o da yok.

Yorumu oyla      3      0  
yılmaz 13 Ağustos 2024 Salı 08:25

gece sokaga cık ve gör

Yorumu oyla      0      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Ödüllü yönetmen sadece tarihin değil sanatın da doğru tarafında
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP değişirken Türkiye’yi nasıl değiştirecek?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva