Neşe ÖNEN
Kabahatin çoğu sende ey vatandaş!
14 Temmuz 2024 Pazar

Hiç düşündünüz mü?

Ya da çevrenize dönüp dikkatlice, etrafınızdaki insanların ne ile iştigal ettiğine baktınız mı, merak ettiniz mi?

Ne kadarımız, bizi sarmalayan toplumsal sorunlar karşısında duyarlılık gösterip, bu sorunlarla yüzleşiyor?

Hangimiz, bu sorunlara sırtını dönmeyip, diğer bireylerle birlikte ortak bir çözüm arayışına girişiyor?

İtiraf etmeliyiz ki çoğumuz, kendi rahat ve konfor alanlarımızdan çıkma arzusu göstermediğimiz ya da buna cesaret edemediğimiz için, cebelleştiğimiz toplumsal gerçeklerden kaçma eğilimindeyiz.

Ya yok sayıyoruz gözümüzün önünde olup bitenleri, veya duymamazlıktan geliyoruz...

Oysa bu tavrın yani gerçeklikten kopuşun, yaşadığımız toplumdan global düzeye kadar etkileri olan, çok ciddi olumsuz sonuçları var.

Ekonomik eşitsizliklerden çevre kirliliğine, fırsat eşitsizliğinden sağlık hizmetlerine erişimdeki adaletsizliklere varıncaya dek bir dizi yelpazede yer alan toplumsal sorunlar, aslında biz kaçtıkça arkamızdan geliyor ve bizi kovalamaya devam ediyor.

Başımızı gerçeklerden çevirip, öte yana baktıkça, uzun vadede toplumsal bilincimiz de zayıflıyor, dolayısıyla, sorunların çözümüne yönelik çabalar da!

Toplumsal sorunlardan kaçarken, kendimizi korumak içgüdüsü ile hareket ediyor olabiliriz...

Bizi acıtan, üzen, inciten ve başa çıkamadağımız her ne ise, bizde, nasılsa çabalarımız bir işe yaramayacak düşüncesi ile, çaresizlik ve ümitsizlik hissi yaratabilir...

Günlük yaşamın stres ve koşuşturmacası içinde, zaten kısıtlı olan zamanımızı, bizi rahatlatacak aktivitelere ayırmak isteyebiliriz...

Ancak bu gerekçeler nedeni ile toplumsal sorunlar ve gerçeklere sırtımızı döndükçe, bu sorunların kronikleşerek daha da karmaşık ve çözülemez bir hal aldığını anlamalıyız.

Gerçeklerden kopuş, toplumsal yapının zayıflamasına, sosyal uyum ile beraber yerel yönetimlerden merkezi yönetimlere değin şeffaflık/hesap verilebilirlik ilkesinin bozulmasına ve küresel sorunların çözümünde de yetersizliklere/küresel işbirliğinin zayıflamasına sebebiyet veriyor.

İklim değişikliği, yoksulluk, göç ve insan hakları gibi küresel sorunlar, uluslararası işbirliği ve kolektif çaba gerektirdiğinden; bireyler bu sorunlara duyarsız kaldıkça, uluslararası toplumun bu sorunlarla başa çıkma kapasitesi de azalıyor.

Bu nedenle, küresel vatandaşlık bilinci, bireylerin dünya genelindeki sorunlara duyarlı olmalarını ve bu sorunların çözümüne katkıda bulunmalarını gerektiriyor. Ancak, bireyler kendi rahatlıklarını ve mutluluklarını ön plana almayı tercih ettiklerinden, küresel sorunlara yönelik farkındalık ve sorumluluk bilincinin gittikçe zayıfladığını gözlemliyoruz.

Peki ne yapmalı?

Ya yaşadığmız belde, bölge, köy, kasaba ve dünyada olan biten her şeyle ilgilenme ve sorunlara karşı diğer bireylerle dayanışma kurarak, çözüm geliştirme çabası içerisinde olacağız yani gerçeklerle yüzleşeceğiz, ya da hiç bir şeyden şikayet etme hakkımız olmadığını kabülleneceğiz...

Kabüllenemiyorsak, bir yurttaş/dünya vatandaşı olarak kabahatin çoğu bizde demektir!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
90 dakika aktarma ayrımcılığını reddediyorum . 14 Temmuz 2024 Pazar 16:55

İzmir merkez ilçelerdeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dakika ücretli ( UKOME’den geçen son karara göre 90 dakika ücretsiz uygulanacak ) aktarma hakkı VAR . İzmir çevre ilçe otobüslerinde 13.02. 2016 tarihinden itibaren aktarma hakkı YOK . İzmir çevre ilçelerin belediye başkanları sessiz , mahalle - köy muhtarları sessiz , yerel basın , ulusal basın sessiz . İzmir BB Meclisi üyeleri sessiz . CHP İzmir Milletvekilleri sessiz . CHP eski Genel Başkanı ve CHP eski İzmir Milletvekili sayın Kemal Kılıçdaroğlu hak , hukuk , adalet için Ankara’dan İstanbul’a yürüdü . Dönemin İzmir BB’si Başkanı ve çevre ilçelerdeki otobüslerde de uygulana 90 dakika aktarma hakkını iptal eden sayın Aziz Kocaoğlu bu yürüyüşte bir süre Kemal Kılıçdaroğlu’na eşlik etti . CHP Genel Başkanı sayın Özgür Özel saat 21’ de ışıkları yakıp kapatın diyor . Sonuç : Kamu hizmeti olan toplu ulaşımda , İzmir merkez ilçelerinde aktarma hakkı VAR . İzmir çevre ilçe otobüslerinde aktarma hakkı YOK . Nasıl adalet ama . Çözüm kolay , İzmir çevre ilçe otobüslerinde de ; 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL . Gittiğin Kadar Öde ) uygulanması . Çok mu zor du . Galiba İzmir çevre ilçe belediye başkanlarının , İzmir BB Meclis üyeleri , ( CHP İzmir Milletvekillerini , CHP İzmir il başkanlarını saymıyorum , haksızlığı kendileri yaptığı zaman zaten sessizler ) mahalle - köy muhtarlarının bu adil ve eşit olmayan uygulamaya seslerinin yükselmesi çok mu zordu . Demek ki bu haksızlığı kabullenmişler .

Yorumu oyla      0      0  
Doğru 14 Temmuz 2024 Pazar 13:35

Çok doğru

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Tel Aviv ve İzmir…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Antik Olimpiyatlarda sporcular neden çırılçıplak yarışırdı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yeni ‘çare’ şart!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bekçiler nereye kayboldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Batı nereden başlar?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Tarımsal su yetmezliği ya da açlıkla karşı karşıya kalmak
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sokak hayvanları gerilimi!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
CHP’nin yolu!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Alkışlarla 1 puan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Per Aspera Ad Astra*
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva