Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Gıda egemenliği açısından Belediye Yasası’nı yeniden düşünmek
4 Ağustos 2024 Pazar

Anımsatalım.2012 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasası’yla birlikte Büyükşehir Belediyesi statüsüne sahip 30 ildeki 16 bin 220 köy ve 1053 belde bir gecede mahalleye dönüştürüldü.

Yasa çıkarılırken  siyasal iktidar, köy ve beldelerde yaşayanların görüşünü  sormadığı gibi belediye yönetimlerinin de fikrini almadı.

Büyükşehir Yasası’yla Neler oldu?

  • Mahalleye dönüştürülen köy ve beldelerin ortak mallarına el konuldu.
  • Köy ve beldenin ortak varlıkları tümüyle bağlandıkları belediyelere devredildi.
  • Kimi meralar satıldı, kimileri imara açıldı ve kimileri de maden şirketlerine  tahsis edildi(*).
  • Köylerin mahalleye dönüştürülmesi tarıma ve kırsal yapıya çok büyük zarar verdi.
  • Sosyal ve kültürel açıdan  toprağın insanı, köklerini kaybetme noktasına geldi. Anadolu ve Trakya köylerinden yayılıp dünyaya ilham veren kadim kültürün sırtına dönüldü.
  • Ve köylülük bitirilmek istendi.

Neden köyler bitirilmek istendi?

Bunun cevabını temelde  iki aşamalı olarak vermek olası.

Birincisi,köylerin boşaltılmasıyla kentlere gelen,ancak iş ve aş bulamayacak yoksul köylülerin denetimi daha kolay olacaktı.Bu , sadaka ekonomisiyle gerçekleştirildi.

İkincisi de aile işgücü temelli küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleriyle yapılan köylülük,endüstriyel dev ölçekli işletmeler ikame edilerek bitirilmek istendi.

Bildirişlere göre uygulanan dışa bağımlı tarım politikaları ve de Belediye Yasasının da körüklemesiyle küçük çiftçiler 3.3 milyon hektar tarla arazisini işlemekten vazgeçmek zorunda kaldılar.

Sonuçta,Türkiye’de kişi başına tarımsal üretim artmamış,diğer yandan  pazarlama kanalının uzun olması da eklenince  tüketiciler temel gıda ürünlerini ateş pahasına erişir olmuşlardır.

Ve Türkiye Tarımda Bağımsızlığını yitirdiği için “Gıda Egemenliği”ni kayıp etmiştir.

2012 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasası’nın  Türkiye’de gıda fiyatlarının artışında payı var mı?

Prof. Dr. Güven Sak, 2012 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasası’nın  Türkiye’de gıda fiyatlarının artışında payına işaret etmiş ve  2005-2025 yılları arasında Türkiye ve dünyada Gıda Fiyatları Endeksini araştırmış (**).Sak şunları söylüyor:

İki gıda fiyat endeksi(dünya ve Türkiye) de 2005’ten 2014’e kadar birlikte gidiyor. Sonra 2014’te ilk kopuş gerçekleşiyor. TÜFE-Gıda dünyadan kopup yukarıya doğru gitmeye başlıyor. 2022 sonrası TÜİK vasıtasıyla Türkiye gıda fiyatlarında dünyadan kopmakla …

Doğrusu ben Türkiye’nin bütünleşik tarım politikası tasarlama ve uygulama kabiliyetinin 2012 tarihli büyükşehir yasası ile birlikte ortadan kalktığını düşünüyorum. 2021 sonrası gıda fiyatlarındaki patlama sürecinde de etkili oldu bu yapısal tasarım hatası.

Nedir? Türkiye, tarım alanlarının yüzde 65’ini içeren 30 büyükşehir belediyesinde bu uygulamanın yürürlüğe girdiği 2014 yılından itibaren bütünleşik bir tarım politikası uygulayamıyor.”

Güven Sak Hoca’nın  tespitine katılmakla birlikte, Türkiye’de gıda fiyatlarındaki artışların kök nedenini,  1980 yıllardan sonra uygulanan neoliberal  politikalardan kaynaklandığını dile getirmenin de gerekli olduğunu belirtmek isterim.

Bu politikalarla, Türkiye’nin yeterince üretemez, hem kırsalı hem de kentliyi besleyemez duruma getirilmiş durumda.Başta tahıllar,likit yağ,baklagiller,kırmızı et ve yem ham maddeleri   olmak üzere  21 üründe arz açığımız var.2000’li yıllardan sonra her yıl on milyar doları geçen  miktarlarda  tarım ürünleri ithalatçısı olduğumuz açık bir gerçek olarak önümüzde.

Mahallelerin Yeniden Köy Statüsüne Dönüştürülmesi  İçin Neler Yapılabilir?

Mahalle durumuna getirilen köylerin yeniden köy statüsüne dönüştürülmesi için Yeni bir Belediye Yasası’na gereksinme var.Bu amaçla;

  • Başta köylüler olmak üzere, köy muhtarları,tarımın bütün örgütleri(Ziraat Odaları,tarımsal amaçlı kooperatifler,tarım birlikleri gibi) milyonları geçecek imza vermeli ve eylem yapmalı,
  •  Sağlıklı gıda tüketmek isteyen kentliler  de bu harekete sahip çıkmalı,
  • Ana muhalefet partisi ve diğer muhalif partiler, bu konunun ayırtına  vararak “Yeni bir Belediye Yasası” önerilerini Türkiye’nin gündemine getirmeli” derim.

------------------------------------------------

 (*)Belediye Yasası ile birlikte meraların maden şirketlerini tahsis edildiğini 12 yıl önce 24 Kasım 2012 tarihinde  kaleme aldığım “ Kozak Yaylasındaki Meralar da mı Yok Olacak?” yazımda,amaç dışı mera kullanımının yasal dayanağının 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Mera Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” ile atıldığını ve Kozak Yaylası’ndaki meralarda maden arama girişiminin bu yönetmeliğe dayanılarak yapıldığını dile getirmiştim.Aradan geçen süre içinde meraların amaç dışı kullanımı giderek artmış durumda.

Günümüzden de bir haber verelim. 3 Ağustos 2024”Tokat’ta ‘altın madeni’ isyanı: 30’dan fazla köy tehdit altında!”.https://www.veryansintv.com/tokatta-altin-madeni-isyani-30dan-fazla-koy-tehdit-altinda/

Türkiye’de meraların azalmasının,içinde yaşamakta olduğumuz et krizinin en önemli nedenlerden biri olduğunu görmemiz gerekiyor.

(**)Güven Sak.https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/ve-o-sirada-dunyada/757371

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva