HABERLER>EKONOMİ
14 Temmuz 2024 Pazar - 08:54

‘Anaokulu terk’ dönemi: Ya ana ya baba iş bırakıyor!

Zorunlu eğitim kapsamında sayılmayan kreşlerin ve anaokulların kayıt için talep ettiği aylık ücretler, asgari ücret seviyesini buluyor. Egedesonsöz’e konuşan Veli-Der İzmir Şube Başkanı Turgut Aydın, “Kreş fiyatlarını karşılayamayan ailelerde bir kişi iş bırakmak zorunda kalıyor. Ya baba ya anne işini bırakmak zorunda kalabiliyor çocuğuna bakabilmek için. Bu durum ekonomik olarak da aileleri işin içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Geçim şartları daha da zorlaşıyor” dedi.

‘Anaokulu terk’ dönemi: Ya ana ya baba iş bırakıyor!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Türkiye genelinde artan enflasyon ile birlikte birçok kaleme zam gelmeye devam ediyor. Barınma, beslenme, eğitim gibi temel ihtiyaçların ve hakların temini ise gittikçe zorlaşıyor.

2024-2025 sezonu için kayıt dönemini başlatan kreşlerin istediği ücret aylık olarak hesaplandığında 15 bin lirayı bularak asgari ücrete yaklaşıyor. Birçok ebeveyn, yüksek fiyatlardan dolayı işinden istifa ederek çocuğuna bakıyor. Bu da aileleri ekonomik olarak çıkmaza sokuyor.

Özel Anaokulları Derneği’nin tarafından yapılan açıklamaya göre ise, ülke genelinde kreş ve anaokulları kapsamında en yüksek fiyat artışlarının yaşandığı illerin başında İzmir ve İstanbul geliyor. Ülke genelinde aylık ücretler 13 bin TL ile 50 bin TL arasında değişiyor.

Egedesonsöz’e konuşan Veli-Der İzmir Şube Başkanı Turgut Aydın, yüksek fiyatlı kreş ve anaokulları ile ilgili görüşlerini aktardı.

‘FİYATLARI KARŞILAYAMAYAN AİLE BİREYLERİNDEN BİRİ İŞ BIRAKIYOR’
Aydın, anaokulu ve kreş fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Kreşler ve anaokulları zorunlu eğitimin dışında kalıyor. Özel kreşlerde fiyatlar çok yüksek. Ülkede her geçen gün her şeye zam gelirken kreşlere de yüksek oranda zam yapılıyor. İzmir’de fiyatlar 150-200 bin liraya çıkıyor. Kreş ve anaokulları eğitimin bir parçasıdır. Özellikle belediyeler, kamu hizmeti veren bir kurum olduğu için belediye kreşlerinin daha makul fiyatlarda olması gerekiyor. Kreş fiyatlarını karşılayamayan ailelerde bir kişi iş bırakmak zorunda kalıyor. Ya baba ya anne işini bırakmak zorunda kalabiliyor çocuğuna bakabilmek için. Bu durum ekonomik olarak da aileleri işin içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Geçim şartları daha da zorlaşıyor” dedi.

‘ANAOKULU ZORUNLU VE ÜCRETSİZ OLMALI’
Anaokulunda verilen eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınarak ücretsiz olması gerektiğinin altını çizen Aydın sözlerine şöyle devam etti:

“Bütün devlet okullarında anaokullarından kayıt ücreti alınıyor. Anaokulu, ilkokul – ortaokul gibi anayasa çerçevesinde zorunlu eğitim kapsamında değil. Bu yüzden para talep edilebiliyor. Bu ücreti ise orada çocuklara verilen 1 öğün yemek ve etkinliklerde kullanılan araç gereçlerin bedeli olarak gerekçelendiriyorlar. Anaokulları kesinlikle zorunlu eğitim kapsamına alınmalı ve ücretsiz olmalı. Anaokulunda verilen eğitim, temel eğitimin içerisinde görülmeli. Eğitim bir parçası değil ta kendisi. Çocukların evde alması gereken temel eğitimi, aileleri bugünkü koşullarda çalışmak zorunda olduğu için anaokullarında alabilir. Dolayısıyla çocuğun ailede alması gereken davranış biçimleri ve eğitimlerin bu okullarda verilmesi gerekir. Avrupa’da da dünyanın birçok yerine bu böyledir. Anaokulu, çocukların eğitim hakkının kendisidir.”

 
Avrupa'nın en büyüğü bugün belli oluyor!
 
Başkan Eşki'den 'Güçlü Bornova' toplantısı: Günde 20 saat mesai yapıyoruz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Gabar'da hedefimiz 100 bin varil üretime çıkabilmek'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'daki petrol ...
En düşük emekli maaşına zam için tarih verildi
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşına yapılacak ...
ÇEŞTOB Başkanı, Çeşme’deki durgunluğu yorumladı: 10 yılın en hareketsiz sezonu!
Başkan Yakup Demir, Çeşme’de Kurban Bayramı tatilinde yüzde 100’e yakın ...
 
'Yatırımlar Türkiye'nin marka değerini yükseltiyor'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırımların Türkiye'nin ...
Çiftçilere tarımsal destekleme ödemesi yapılacak
Tarım ve Orman Bakanlığı 87 milyon 484 bin liralık tarımsal destekleme ...
Emekli maaşı için tarih verildi!
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşına yapılacak ...
 
Dikkat çeken 'plan' kararı: Komisyona iade!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından ret ...
Nedim ATİLLA yazdı... Çeşme’de 550 TL’ye ekmek, İspanyada turiste su tabancası!
Nedim ATİLLA yazdı... Çeşme’de 550 TL’ye ekmek, İspanyada turiste su tabancası!
Şimşek: Cari açık sorun olmaktan çıkıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İstikrar, güven ve dayanıklılık ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Tel Aviv ve İzmir…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Antik Olimpiyatlarda sporcular neden çırılçıplak yarışırdı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yeni ‘çare’ şart!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bekçiler nereye kayboldu?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Batı nereden başlar?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Tarımsal su yetmezliği ya da açlıkla karşı karşıya kalmak
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sokak hayvanları gerilimi!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
CHP’nin yolu!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Alkışlarla 1 puan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Per Aspera Ad Astra*
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva