Tayfun MARO
Kılıçdaroğlu’nun tavrı nasıl okunmalı?
14 Ağustos 2024 Çarşamba

Kılıçdaroğlu’nun izlediği “yeni toplumsal mutabakata” dayalı sıra dışı siyaset, Kurultay’da beklemediği gelişmelerle Genel Başkalığı kaybetmesine neden oldu.

Yeni toplumsal mutabakat için Kılıçdaroğlu’nun oluşturduğu sıra dışı siyaset neden ibaretti?

Önce, tabanda sağ ve sol kesimleri buluşturacak,toplumsal mutabakatın yolunu açacak çıkışlar yaptı. Kucaklaşmayla yıkmaya çalıştığı, sağ/sol ayrışmasının oluşturduğu barikatlardı.

Daha sonra, 6’lı Masa ile bir adım daha attı. Büyük uzlaşmaya dayalı geniş tabanlı hükümet oluşturmak, 6’lı Masa ile mümkün hale geldi. Ve yeni toplumsal mutabakata bir adım daha yaklaştı.

Yeni toplumsal mutabakat için 2500 sayfa metin oluşturuldu. 2500 sayfa müktesebat, yeni anayasa, güçlendirilmiş parlamenter sistem gibi değişimi ifade eden süreçlerin yol haritasını oluşturuyordu.

Özetle, kurulmakta olan yeni Dünya düzeninde Türkiye’nin alması gereken yerin okumasını doğru yapan Kılıçdaroğlu, kurduğu ittifakla hedefe yaklaşmıştı.

Sonra, bir anda, Meral Akşener vakası yaşandı. Ve Akşener’in yarattığı güven sorunu, CHP ittifakında oy kaybına yol açtı. 6’lı Masa’daki Truva Atı M. Akşener’in tavrı elbet de sorgulanacaktır.

Dahası, ne ilginçtir ki CHP’nin yeni yönetimi, 6’lı Masa ile amaçlanan toplumsal mutabakatı ve parlamenter rejimin yeniden inşasını adeta yok saydı. Onların değişimden anladıkları genç görünmek, estetik falanmış...

Daha sonra, Erdoğan-Özel yakınlaşması bağlamında yeni anayasa, parlamenter rejime dönüş, yarı başkanlık gibi konular gündeme geldi.

Bunun Türkçe meali, Kılıçdaroğlu’nun yürüttüğü çalışmaların inisiyatifi Erdoğan’a geçerken, 6’lı Masa’nın yerini iktidar grubu alıyor.

Hazin ama gerçek; Özgür Özel, Türkiye’nin önünü açacak toplumsal mutabakatın öncülüğünü, Kılıçdaroğlu’nu tasfiye ederek Erdoğan’a altın tepside sundu. Kuruluşunun 23. yılında AKP’ye katılımlar tam da bu nedenledir.

Kılıçdaroğlu’nun öfkesini ve tepkilerini anlamak için, olan bitene, CHP’de oluşan Erdoğan patentli yarılmadan itibaren bakmak gerekir.

Bu ahval ve şerait içinde, CHP’de 4 kutuplu mücadele giderek kızışıyor. İmamoğlu, Özer, Kılıçdaroğlu, Yavaş arasında süren mücadelenin önümüzdeki günlerde iki kutuplu mücadeleye dönüşmesi kuvvetle muhtemel.

Eylül, Ekim aylarında, CHP’de dört kutuplu hesaplaşmayı daha görünür kılacak gelişmeler olacak. Ve muhtemelen ortaya iki kanat hareketi çıkacak. Sosyal demokrat bir parti için olumlu sayılabilecek gelişme... Tabii ki söz israfı aşılıp doğru program oluşturulabilirse…

Tam burada, Kılıçdaroğlu-İmamoğlu hattında çözüm yollarını zorlayan Tunç Soyer’in değerli çabalarını da görmek gerekir.

Sonuç olarak, Kemal Bey, mağlubiyeti hazmedemeyen huysuz ihtiyar değil, CHP’de siyasete kattıklarına sahip çıkan siyaset adamıdır.

Bitirirken küçük bir hatırlatma; Birinci parti muhabbeti iyice abartıldı. Türkiye’yi düzlüğe çıkaracak doğru siyaseti oluşturamazsa, CHP’de oy kaybı başlayacak. Ve bu durum, AKP’de oy kaybını durdurabilir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdurrahman Çetin 15 Ağustos 2024 Perşembe 18:25

Reel bir analiz.Çok değerli.

Yorumu oyla      0      0  
“ iktidara giden yol , yerelden geçer “ miş . 14 Ağustos 2024 Çarşamba 17:38

Kamu hizmeti olan toplu taşımada , İzmir çevre ilçe otobüslerinde de uygulanan 90 dakika aktarma hakkının İzmir BB Meclisinin 10.02.2016 tarih ve 179 sayılı kararı ile iptal edilmesinden sonra CHP’ne oy vermedim . Bu adil ve eşit olmayan uygulamadan vazgeçilmediği müddetçe CHP Genel Başkanının , İzmir Büyükşehir CHP Belediye Başkanı adayının , CHP İzmir Milletvekili adaylarının kim olduğu farketmez , CHP’ne oy vermem . Önce kamu hizmeti olan toplu taşımada ( İZMİR ) adil ve eşit hizmet . Çevre ilçe otobüslerinde de ; 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmeler ( BEDAVA DEĞİL ) uygulanırsa sorun çözülür . “ İZMİRLİLER İSTEDİ 90 DAKİKA GERİ GELDİ .” 10.02.2016 tarihinde iptal edilen 90 dakika geri geldi mi ? Hangi 90 dakika geri geldi . İzmir BB’si eski Başkanı sayın Tunç Soyer’in 2020 Eylül’de iptal ettiği 90 dakika ücretsiz aktarma 22 Temmuz’da geri geldi ., 2016 Şubat’ta iptal edilen 90 dakika aktarma zaman aşımına mı uğradı . Reklam panolarına afiş astırılmış . “ İZMİRLİLER İSTEDİ 90 DAKİİKA GERİ GELDİ “ Cemil Tugay , İzmir BB Başkanı

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva