Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
3 Ekim 2024 Perşembe

Birçok yayında dün haber olarak yer almış… “2025’te İzmir Limanına yanaşacak gemi bulunmaz” deniyor özetle.  Ben de günlerdir İzmir limanına yanaşan kruvaziyerden inen turistlerin Körfez’den gelen kokular için ne düşündüğünü merak ediyordum doğrusu...

Kruvaziyer turizmin sürdürülebilir hali kalmıyor giderek. Çünkü yaygın tanımla “Kruvaziyer gemileri kirliliğini topluma yükleyen ve bundan sıyrılmalarına izin verilen lüks bir endüstri” olarak tanımlanıyor. Ama onlarca ülke eli mahkum vaziyette bu gemileri kabul etmek zorunda kalıyor.

İzmir için ise tam tersi. İzmir’in sokakta gezecek Avrupalı-Amerikalı turiste ihtiyacı var.

Dünyada az rastlanan bir şey daha var, İzmir’e gelen kruvaziyerler vergi falan ödemiyorlar. “Bu deniz için mi vergi verelim?” diye soruyorlarmış. Bence haklılar dünyanın birçok ülkesinde kruvaziyerle gezdim. İzmir kadar kötü denizi olan bir yer görmedim.

Ege Telgraf Gazetesinde Yağmur Daştan’ın haberini okudum: İzmir’in kruvaziyerde yüzü tam güldü derken yeni gelen haberlerle hevesler kursakta kalmış. Bu yıl, İzmir Alsancak Limanı’na 46 gemi ile 124 bin 116 yolcu geldiği açıklamalarına herkes sevinirken İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizmi Derneği Başkanı Korhan Bilgin, 2024’te İzmir Limanı’nı tercih eden uluslararası kruvaziyer şirketinin (MSC’yi kastediyor sanırım) Kuşadası Limanı’na geri dönme kararı aldığını öne sürmüş. Bilgin, “Sanırım yine elimizdeki fırsata sahip çıkamadık” demiş. Bence de kesinlikle öyle.

Bilgin bu kötü durumu şöyle açıklamış: “İzmir’in deniz kirliliği, kokusu, deniz yapısı ve limanın fiziki durumu ve tüm bu içinde bulunduğumuz şartlarda kentimize gemi getirmek çok zor.”

Dernek Başkanı Bilgin’in şu dediklerine kim katılmaz ki:“Böylesi bir karar, önümüzdeki sene için hiçbir rezervasyonun olmayacağını gösteriyor. Açıkçası uzun zamandır yaptığımız uyarıların başımıza geldiğini görmek çok üzücü. İzmir’de uzun zamandır bir boş vermişlik ve belirsizlik hakim. Ayrıca İzmir Limanı’nın satıldığına yönelik haberler; içinde bulunduğumuz belirsizlik turizm paydaşlarını çok rahatsız ediyor. Bu şartlar altında İzmir’de turizmin gelişmesi bir hayal.”

Öyleyse şu soruya cevap vermeye çalışalım: Kruvaziyer turisti ne bekler?

Tarihi ve Kültürel Gezi Fırsatları: Kruvaziyer turları genellikle turistlere önemli liman şehirlerinde tarihi ve kültürel turistik yerleri keşfetme imkânı sunar. Kruvaziyer turistleri, genellikle şehirlerin ikonik ve tarihi yapılarını, müzelerini ve anıtlarını görmek isterler. Bu tür yerler arasında saraylar, kiliseler, tapınaklar, kaleler ve antik kalıntılar bulunur. İzmir ve çevresi bu açıdan çok zengin ama şehir içine giren bir turistin bunları bulması çok zor.

Kültürel Deneyimler de her turist gibi kruvaziyer turisti için de önemlidir. Yerel halkın yaşam tarzını öğrenme, geleneksel el sanatlarını keşfetme ve şehirdeki kültürel etkinliklere katılma fırsatları sunulması beklenir. Örneğin, yerel dans gösterileri turistlerin ilgisini çekebilir. İzmir’de bunların hangisi var ki?

Kruvaziyer turistleri, şehirdeki özgün yemekleri tatmak isterler. Bölgenin ünlü yemekleri ve yerel lezzetlerini sunan restoranlar, kafeler ve pazarlar büyük ilgi görür. İzmir’de yabancı dil bilen garson çalışan kaç işletme var ki?

Yerel yiyecek ve içecekleri keşfetmek isteyen turistler, şarap tadımı, yerel üretim çiftlik gezileri gibi deneyimlere katılmayı tercih ederler. Dünyanın her yerinde Bölgeye özgü gıda ürünleri (zeytinyağı, baharatlar, peynirler) ve içecekler (şarap, likör) genellikle popüler alışveriş tercihleri arasındadır.Bölgemiz şarap ve zeytinyağı açısından çok değerli bir coğrafya ama İzmir limanına yanaşan kruvaziyerlerin müşterileri için özel gastronomik turlar, şarap ve zeytinyağı tadımı içeren etkinlikler düzenleniyor mu?

Bu görüntüler hayal olma yolunda

Kruvaziyer turistleri, gittikleri şehirde el yapımı ürünler, yerel tekstil, takı, seramik gibi otantik hediyelik eşyalar satın almak isterler. Ayrıca, yerel pazarlar ve butik mağazalar turistlerin ilgisini çeker.Kızlarağası Han’a ulaşabilenler şanslı, ya ulaşamayanlar?

Doğa Gezileri ve Manzaralı Alanlar da önemli. Şehirdeki parklar, botanik bahçeleri veya plajlar gibi doğal alanlar, kısa süreliğine gelen turistlerin yürüyüş yapması, doğayı keşfetmesi ve rahatlaması için caziptir.Kruvaziyerden inenler Kültürpark’ın hakkını verseler yeter ama nerede o organizasyon.

Gittiğimiz her şehirde mutlaka “Panoramik Görüş Noktaları” vardı. Şehir manzarasını veya çevredeki doğal güzellikleri izleyebilecekleri noktalar turistler tarafından oldukça rağbet görür.İzmir’de var mı?

Kruvaziyer limanına yakın ve ulaşımı kolay olan yerler tercih edilir. Yürüyerek veya kısa bir toplu taşıma yolculuğuyla şehrin en önemli turistik yerlerine ulaşmak isteyen turistler için kolaylık önemlidir.Turistler genellikle rahat ve hızlı bir şekilde şehirde dolaşmak isterler. Toplu taşıma, taksiler veya bisiklet kiralama gibi ulaşım seçeneklerinin kolay ve erişilebilir olması beklenir.İzmir’de Limanın yakınından geçen bir toplu taşım aracı var mı?

Ve temizlik… Turistler, kendilerini güvenli hissedecekleri ve temiz olan şehirlerde rahat ederler. Şehirde dolaşırken hijyen standartlarının yüksek olması da turistler için önemli bir faktördür.Böyle kokan bir denizin kıyısında hangi turist olmak ister?

Özetle bu anlayışla İzmirliler Kruvaziyer görmek için bundan sonra Kuşadası’na giderler…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3 Ekim 2024 Perşembe 14:07

secimdev oy atarken düşünecektiniz gecmiş oldu

Yorumu oyla      0      0  
Hakan 3 Ekim 2024 Perşembe 12:48

Yerel yönetimlere her kadamede büyük iş düşüyor, ama işi yapacak organize edecek bir iş aklı ne yazıkkı yok. Umarım uyarı ve yüksek ön görü içeren bu yazınızın bir faydası olurda birilerinin aklı başına gelir. Kaleminize sağlık.

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva