EGEDESONSÖZ –  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı sırasında belediye şirketi Kordelion İşletmeleri'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alarak hayata geçirmek istediği 'Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama' projesiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

MAHKEME ‘DUR’ DEDİ
İzmir Barosu, EGEÇEP, Doğa Derneği ve Av. Özlem Altıparmak tarafından açmış  olduğu dava sonucunda İzmir 7. İdare Mahkemesi projeyi iptal etti. Kararda, bölgenin Gediz Deltası sınırlarında yer aldığı vurgulandı. 

DOĞA DERNEĞİ: GEDİZ İÇİN ZAFER
Kararla ilgili açıklama yapan Doğa Derneği "Gediz Deltası’nda Yine Doğa Kazandı! İzmir Gediz Deltası'nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi'ne karşı İzmir Barosu ve EGEÇEP ile açtığımız dava sonuçlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı iptal edildi. Mahkeme, Gediz Deltası’ndaki doğayı ve türleri koruyarak davayı lehimize karara bağladı. Söz konusu bölge Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern) kapsamında kesin korunacak türler listesinde yer alan uzunbacak kuşunun yuvalama alanı. Mahmuzlu kızkuşu, gümüş yağmurcun, çayır incirkuşu ve yalıçapkını gibi birçok tür yine bu bölgede yaşamını sürdürüyor. Bu karar, Gediz Deltası’ndaki binlerce yıldır yaşayan türlerin korunması adına büyük bir zafer." paylaşımında bulundu. 

SOYER İLE TUGAYI KARŞI KARŞIYA GETİRMİŞTİ
Yürütmeyi durdurma kararını ise önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Çok sevinçliyim, harika bir haber paylaşmak istiyorum” diyerek duyurmuştu.

Projeye karşı açılan davalarla ilgili SonSöz TV’de açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ““Jeotermal konusu insanlarımız açısından o kadar hassas bir konu ki... Maalesef bir çarpıtma ile karşı karşıyayız. Jeotermal su çıkaralım derken amacımız oradaki evlerin sıcak suyla ısınmasını sağlayacak kuyular açmaktı. ‘Ben buna karşıyım, bu yanlış’ diyorsanız Balçova Termal’de 15 bin konutun ısınmasına karşısınız demektir. Burada çevre sorunu yaratacağını iddia ediyorsunuz… Balçova’da niye yaratmıyor? İş usulüne uygun yapılırsa sorun olmaz. Balçova’da yaşanan bir sorun var mı? Ben gittim, yerinde inceledim. Suyu çıkarıyorsunuz dolaşıyor, nereye gidecekse sonra geri pompalanıyor. Bunu bilmeden insanları kandırmaya çalışmak ayıptır ve cehalettir.” demişti.

Bornova’da “Arıcılık” geleceğe taşınıyor Bornova’da “Arıcılık” geleceğe taşınıyor

Sdwedkewkdkewfkef

PROJE HAKKINDA
İlk olarak 2021 yılında ÇED süreci başlayan proje, Gediz Deltası'nda yer alması nedeniyle İzmir 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından engellenmişti. Şirketin bu kararın iptaline yönelik açtığı davanın olumlu sonuçlanmasıyla komisyonun görüşüne yeniden başvurularak olumlu kararı alındı. Projenin yeniden gündeme gelmesiyle 23.01.2024 tarihinde 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmişti. 

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre şirket, Çiğli Büyükçiğli Mahallesi sınırlarındaki 22466 ada, 1 parselde 2 adet sondaj açarak jeotermal kaynak arayacaktı. Tahmini bin metreden çıkarılacak kaynak ile Karşıyaka ve Çiğli bölgesinde yer alan konutların ısıtılması ve sıcak su temini amaçlanıyordu. 

Whatsapp Image 2024 12 19 At 19.13.04

SULAK ALAN VE DOĞAL SİT

Proje, Deltadaki Doğal Sit Alanı sınırları içindeki Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'nda ve Sulak Alan koruma sınırları içindeki Kontrollü Kullanım Bölgesi'nde yer alıyor. Sondaj noktaları, Ramsar Alanı olan Gediz Deltası Sulak Alanı Tampon Bölge sınırları içerisinde kalıyor.

Türkiye'deki 305 Önemli Doğa Alanı'ndan biri olan delta, aynı zamanda Türkiye'deki uluslararası öneme sahip Ramsar Alanı, doğal sit alanı, yaban hayatı geliştirme sahası ve sulak alan koruma bölgelerini içeriyor. Her yıl 18-20 bin çift flamingonun ürediği alan, flamingo dünya nüfusunun %10'una ev sahipliği yapıyor. Sondaj kuyularının açılacağı bölge genç ve yetişkin flamingolar için beslenme alanı. Doğa Derneği'nin son yıllarda gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre Deltada yaşayan flamingoların yaklaşık %70'i proje sahasını da içeren deltanın güney kıyılarında besleniyor

Proje sahası Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern) kapsamında Ek-2 kesin korunacak türler listesinde yer alan uzunbacak kuşunun yuvalama alanı ve doğal ortamında en yakından gözlenebildiği alanların başında geliyor. Ayrıca alanda sarı kuyruksallayan, boğmaklı toygar, tepeli toygar ve yeşilbaş gibi kuş türleri de ürüyor. Mahmuzlu kızkuşu, küçük akbalıkçıl, büyük akbalıkçıl, flamingo, incegagalı martı yıl boyunca alanda düzenli olarak görülen, beslenen ve dinlenen türler. Kış göçmeni olan yeşil düdükçün, küçük kumkuşu ve karakarınlı kumkuşu buradaki sığ sularda ve çamurlu yüzeylerde besin ihtiyacını karşılıyor.