Zübeyde Hanım, vefatının 102. yılında Ödemiş’te anıldı Zübeyde Hanım, vefatının 102. yılında Ödemiş’te anıldı

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’de uzun yıllardır kent gündeminde yer edinen Çamlı Barajı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘ÇED olumlu’ kararı verdiği ortaya çıkmıştı.

İZSU, Güzelbahçe'nin Çamlı Mahallesi ve Küçükkaya Mahallesi sınırları içerisindeki Çamlı Deresi üzerinde hayata geçirilmek istenen baraj için hazırlıklarını sürdürüyor. Barajda 21 buçuk milyon içme ve kullanma suyu temin edebilecek ve yaklaşık 295 bin İzmirlinin su ihtiyacını karşılayacak.

Ancak verilen izin ise tartışmalara neden olacak. Barajın uzun mesafe koruma alanında Efemçukuru Altın Madeni’nin kalması ‘Baraj havzasında altın madeni olur mu? sorusunu akıllara getirdi.



MADEN KALDIKÇA SUYU TEMİZ OLMAZ
Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan EGEÇEP üyesi Avukat Arif Ali Cangı, Efemçukuru Altın Madeni çalıştığı sürece Çamlı Barajı’nın suyunun temiz olmayacağını belirtti.

Cangı “Eğer böyle bir izin verilmişse eğer Efemçukuru Altın Madeni’nin derhal kapatılması ve Çamlı Barajı inşaatının derhal başlaması gerekir. Davalar sırasında bizim aleyhimize olan bilirkişi raporlarında dahi Çamlı Barajı havzasının kirleneceğine dair tespitler vardı. Zaten 2002 yılından beri madene verilen izinlerden dolayı merkezi idare Çamlı Barajı’nı yatırım programından çıkardığını dile getirmişti. Ama şimdi geldiğimiz aşamada Efemçukuru Altın Madeni olurken baraj olabilir noktasına geldik. ÇED raporunda yasal mevzuata göre değerlendirmişler. Gerçekten Efemçukuru Altın Madeni, Çamlı Barajı’nı kirletir mi kirletmez mi bilimsel değerlendirme yapmak yerine Maden Kanunu ve Madencilik Yönetmeliği’nde yer alan uzun mesafe koruma alanında her türlü madencilik yapılabileceğine dair hüküm doğrultusunda değerlendirme yapımlı. Kusura bakmasınlar ama siyasi iktidarların kendi politikalarını uygulamak için çıkardıkları yönetmelikler doğal ekosistemde bu tür kirliliklerin önüne geçemez. İstedikleri kadar kirletmez desinler Efemçukuru Altın Madeni orada çalıştığı sürece Çamlı Barajı’nın suyu ağır metalden zengin, kirli bir su olur.” dedi.

Akbelen için istifa çağrısı: Zedelenen biz değiliz yargının kendisi! -  Ege'de Sonsöz

'BAŞKAN TUGAY TERCİHİNİ YAPMALI'
Başkan Tugay’a çağrıda bulunan Avukat Cangı şunları söyledi:

Ve o aşamaya geldiğiniz zaman çok ekonomik ve cazibeli olacak olan Çamlı Barajı suyu kirli olduğu için bu sefer arıtma tesisi yapılmak zorunda kalınacak. Bu sefer yine birilerine para kazandıracaklar. Arıtma tesislerinin ağır metalleri temizleyip temizlemeyeceği de ayrı bir sıkıntı. İzmirli için ciddi bir külfet getirecek su olacak. Buna katlanmak zorunda mıyız? Eğer İZSU, Çamlı Barajı’nın inşaatına başlayacaksa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay olmak üzere tüm yetkililer İzmirlilerin desteğini arkasına alarak kapısına kilit vurması gerekiyor. Eğer Efemçukuru Altın Madeni kapatılmadan Çamlı Barajı yapılırsa suyunun temiz olacağını kimse iddia edemez. Ama yeni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın bu konuda bir açıklaması yok. Üstelik doktor… Halk sağlığını çok yakından ilgilendiren bir su havzasındaki kirletici faaliyetler yapan altın madeni ile ilgili bir açıklamasını duyamadık. Cemil Tugay bu konudaki sessizliği bozması gerekiyor. Efemçukuru’ndan yana mı yoksa Çamlı Barajı’nın yapılmasından yana mı? Tarafını belli etmek zorunda. İkisi birden olmaz. Şu anda bunun e-ced sisteminde yayınlanmamış olması büyük bir eksiklik.  O zaman birileri oyun oynuyor. Hukuksal denetimin önüne geçmek için ya yayınlamıyorlar ya da oyalamaca yapıyorlar. Bu süreçte Efemçukuru Altın Madeni alacağını alacak bize de kirli bir havza bırakacak. Ayrıca şimdiye kadar karşı çıkan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı buna nasıl izin veriyor, akıl alır değil.