HABERLER>POLİTİKA
28 Mayıs 2011 Cumartesi - 11:04

Tramvay tartışıldı sonuç: Faydalı

Habertürk Egeli muhabiri Nihal Aşkın’ın haberine göre meslek odası ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Karşıyaka ile Konak sahiline yapılacak 'tramvay projesi' için "Kente bir zarar vermez" dedi.

Tramvay tartışıldı sonuç: Faydalı

İZMİR - Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım'ı endişelendiren Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay projesine meslek odalarıyla sivil toplum örgütlerinden onay geldi. Tramvayı, Kordonyolu ve metro ile karıştırmamak gerektiğini belirten oda başkanları, "Bu proje İzmir Ulaşım Planı'nda yer aldı ve kamuoyunda da tartışıldı. Kent için yararlı" yorumu yaptı.

TRAMVAY TARTIŞILDI, SONUÇ:FAYDALI
Ulaştırma eski Bakanı ve İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım'ın, "Endişelerim var, İzmir kamuoyu bunu tartışmalı" dediği Karşıyaka ve Konak sahiline yapılacak tramvay projesi için meslek odaları "Kente zarar vermez, aksine İzmir için faydalı" görüşünde birleşti

Ulaştırma eski Bakanı ve İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım'ın, "Endişelerim var, İzmir kamuoyu bunu tartışmalı" dediği Karşıyaka ve Konak sahiline yapılacak tramvay projesi için meslek odaları "İzmir'e yararlı bir proje" dedi. Tramvayı, Kordon yolu ya da metro gibi projelerle karıştırmamak gerektiğini kaydeden oda başkanları, "Tramvay projesi zaten İzmir Ulaşım master planında yer aldı ve kamuoyunda da yeterince tartışıldı. Ancak projenin detayları kamuoyu ile mutlaka paylaşılmalı ve bu konular tartışılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Habertürk EGELİ'yi ziyaret eden Ulaştırma eski Bakanı ve İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 13 kilometrelik Üçkuyular- Halkapınar ile 10 kilometrelik Alaybey-Mavişehir tramvay hatları konusunda bazı endişeleri olduğunu açıklamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu hatların yapımı konusunda Ulaştırma Bakanlığı'ndan onay istediğini ve onayların hazırlanmak üzere olduğunu kaydeden Yıldırım, konunun İzmir kamuoyunda tartışılmasını isteyerek şunları söylemişti:
"Orayla ilgili benim bir endişem var. İzmirli bunu tartıştı mı acaba? Biz şu viyadüklü yol Kordon'dan geçmesin diye limanda kestik. Tüm riski üzerimize aldık. Şimdi sahilde böyle bir tren hattı yapılacaksa o zaman bizim bu yaptığımız ne işe yaradı? Bu proje olursa Kordon'u eskisi kadar rahat kullanamazsınız. Binalar ile sahil arasında böyle bir raylı sistemin olması kopukluk oluşturur. İzmirli bunu bilsin. Erken uyarımı yapıyorum. Bu konunun İzmir kamuoyunda yeterince tartışılıp tartışılmadığının açıklanmasını isterim. Burada mutabakat var mı yok mu? İnsanlar ne diyor? Sadece bilmediğimden soruyorum. Bunu siyasi endişeyle söylemiyorum".

NE DEDİLER?

Hasan Topal (İzmir Mimarlar Odası Başkanı):

YETERİNCE TARTIŞILDI
İzmir'de bir ulaşım master planı yapıldı ve bu proje o planda yer aldı. İlgilileri yeteri kadar tartışmıştır, diye düşünüyorum. Ulaşım master planının öngörüleri doğrultusunda yapılacak çalışmalar doğru kararlardır. Ayrıca, Kordon'da ve Karşıyaka'da yapılacak tramvay sisteminin çok etkin hizmet vereceğini söylemek mümkün değil. Hızlı olmayan daha çok pik saatlerde işlev görecek ve ana ulaşım ögeleri değil diye dünüşüyorum. İskeleler arasında bağlantıyı kuracak ya da nostalji adına hizmet verecek. Bütün bu programlar ulaşım master planında yer almakla birlikte kentlinin detaylar hakkında bilgilendirilmesi ve tartışmaya açılması gerekmektedir. Ulaşım projelerinde, karar verilmeden ve projelendirmeden önce kentin bilgilendirilmesi lazım. Çünkü projelendirildikten sonra tartışmanın anlamı kalmıyor. 

Gökhan Hüseyin Erkan (Şehir Plancıları Odası Başkanı):

TOPLU TAŞIMACILIKTAN YANAYIZ

Tramvay konusu birkaç ay önce gündeme geldi. Kısıtlı olarak da tartışıldı. Genel olarak biz, kenti otomobil bağımlılığından kurtaracak toplu taşıma sistemlerini ve raylı sistemi elbette destekliyoruz. Fakat projenin detayları hakkında bilgilendirilmemiz gerektiği açık. Bu projeyi diğerleriyle de karıştırmamak lazım. Tren başka, hafif raylı sistem başka, tramvay başka, otoyol başka şeydir. Biz özel otomobil kullanımını azaltacak her tedbirin yanındayız. Bu projenin de İzmir Ulaşım Master Planı kapsamında bir karar olduğu açık. Ancak, sahil ile konut bölgesi arasındaki ilişki nasıl kurulacak? Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda iç kenardan mı yoksa deniz kıyısından mı geçecek? Bizim bu tür projede desteklediğimiz şeylerin yanı sıra denizle kent arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğuna dair detayları da bilmemiz gerekiyor. O detaylar dışında bu tür kent içi toplu taşıma projelerini destekliyoruz.

Ekrem Demirtaş (İzmir Ticaret Odası Başkanı):

İZMİR'E FAYDALI PROJE

Tramvay hattı projesine baktığımızda İzmir için gerekli bir proje olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir toplu ulaşım aracı. Aynı zamanda nostaljik yanı da olacaktır. Ama tabi ki bu işle ilgili yapılan çalışmaları ben bir parça biliyorum. Kamuoyunda tartışılıp tartışılmadığı konusunda bir fikrim yok. Üçkuyu'lardan Bostanlı'ya kadar bir taramvay projesinin olması İzmir'e yararlı bir proje, faydalı bir proje.

Ender Yorgancılar (Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı):

6 YIL ÖNCE SÖYLEMİŞTİM

Ben EBSO Meclis Başkanlığım sırasında bu projeyi söyledim. Söylediklerim 6 sene sonra çıkıyor. Sahilde mutlaka bir tramvay projesi yapılması gerektiğini belirttim. Vapurla Konak Meydanına gelenler tramvayla çok daha ulaşım sağlayabilir. Bu yeni bir proje değil. Aşynı şekilde Karşıyaka ve Bostanlı sahili de öyle. Tramvay sayesinde birçok minibüs, otobüs yollardan çekilecek ve trafik rahatlayacaktır.

Işınsu Kestelli (İzmir Ticaret Borsası Başkanı):

BU ZATEN BİZİM ÖNERİMİZDİ

Ulaştırma Bakanlığı İzmir'de neler yapılması gerektiği konusunda meslek örgütlerinden görüş almıştı. Bizim hazırladığımız raporda sahilden taramvay geçmesi konusunda bir önerimiz yer aldı. Bu konu zaten bizim önerimizdi. Hem turistik açıdan hem de kent tarfiğini azaltacağı için faydalı olacağı kanaattindeyiz.

Zekeriya Mutlu (İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı):

SİYASİ POLEMİĞE GİRER

Bu tür siyasi görüşlere katılmak istemiyorum. Bir yanda ulaştırma bakanımız diğer yanda projeyi yapacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi. Seçim öncesi ikisi siyasi polemiğe girer düşüncesiyle görüş bildirmek istemiyorum.

TRAMVAY HATTI
İzmir Büyşükşehir belediyesi, geçtiğimiz aylarda Ulaştırma bakanlığına başvuruda bulunarak 3 hatta tramvay yapımı için onay istedi. İlk hat Üçkuyular ile Halkapınar arasına yapılacak. 13 kilometre uzunluğundaki bu hat, Üçkuyular Vergi Dairesi'nin önünden başlayacak ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara tarafı üzerinden, Gazi Bulvarı ve Cumhuriyet Meydanı'nı geçerek Halkapınar metro istasyonuna ulaşacak. 3 vagonlu ve 750 yolcu kapasiteli olacak bu hat gidiş geliş olacak. Benzer bir hat Karşıyaka sahiline de yapılacak. 10 kilometrelik hat, Alaybey ve Karşıyaka'dan geçerek Mavişehir'de son bulacak. Ulaştırma eski Bakanı Binali yıldırım'ın tartışma konusu yapmadığı üçüncü hat ise Buca-Şirinyer-Tınaztepe kampusu arasında yapılacak. Bu hatlarla ilgili proje çalışmaları ve fizibilite çalışmaları ile zemin etütleri tamamlandı. Ulaştırma Bakanlığı'ndan hatların onayı bekleniyor.(Nihal Aşkın/AHT)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
H.A. 29 Mayıs 2011 Pazar 13:01

YAPSINLAR AK PARTİLİ ANTALYA BELEDİYE BAŞKANI DA YAPTI, SONRA NE OLDU DERSİNİ ALDI.BUNLAR DA YAPSIN BELKİ GİDİŞLERİ HIZLANIR

Yorumu oyla      13      7  
taxi_35 28 Mayıs 2011 Cumartesi 20:49

kanal açacam deyip rant kapısı sağla.yok tüp geçit yapacam deyip işletmesini 100 yıllığına ver bunları sorma İzmir kendi projesini ürettimmi kuşkularım var deyip engelle,bırakın artık bu işleri metroyuda bitirtmemek için elinizden geleni yaptınız(KİK) ama bak öyle böyle bitiyor,siz baskın düzenleyin İzmir B.Ş Belediyesinin kredi notu artıyor,siz ankarada bir metro istasyonunu bile kendi açamayan İ.melih beyinize bakın..

Yorumu oyla      14      7  
izmirli 28 Mayıs 2011 Cumartesi 17:59

Partili partisiz tüm İzmirlilerin destekleyeceği bir proje kimse bu işi siyasi malzeme yapmasın tüm avrupada şehirle birlikte yaşıyor tramvay asla İzmiri ikiye bölmez Burhan Özfatura projeye karşı çıkmış ben bu mantığı anlayamıyorum sahilde ölü duran bir alan ve Alsancakta metroyu besleyecek bir tramvay ringi nasıl olurda istenmez biri bunu anlatmalı

Yorumu oyla      14      6  
oyalama beni 28 Mayıs 2011 Cumartesi 14:06

Tüp geçidi İzmir halkına mı sordunuz da insanlara dayatıyorsunuz? Altı aydan fazladır tramvay projesi üzerine yatmış oyalayıp duruyorlar. Seçim zamanı İTHAL ADAY olarak gelince İzmir halkı aklına geldi.SAYIN ESKİ BAKANIM BİRAZ SAMİMİ OLU BU KENTİN İNSANLARINI APTAL YERİNE KOYMAYIN!!!

Yorumu oyla      18      8  
Gökhan 28 Mayıs 2011 Cumartesi 13:47

Kıyılardan doldurularak yapılacak bir tüp geçit yerine, İzmir'in farklı bölgelerine yapılacak tramvayı tercih ederim..Anlayamadığım konu, şimdi bu tramvay, rantı düşük olduğu için mi istenmiyor?

Yorumu oyla      22      8  
hüseyin ahmetoğlu 28 Mayıs 2011 Cumartesi 13:34

yapması gereken metroyu çeşitli bahaneler uydurarak 8 yılda bitiremedi.seçim sattında atmaya başladı gene.saygıdeğer izmirliler artık mantıklı düşünme zamanı ve gerçekçi olmak lazım bu defa izmirli izmiri düşünsün ve sn bakanlarımıza destek olalım.

Yorumu oyla      14      17  
nehat başaran 28 Mayıs 2011 Cumartesi 13:13

kentin trafik akışını rahatlanacak önemli bir proje oldugunu düşününüyorum.bu önemlı konunun siyasi malzeme yapılmaması gerektigine inanıyorum.

Yorumu oyla      24      8  
Mehmet Durmuşoğlu 28 Mayıs 2011 Cumartesi 12:09

Binalı Yıldırım öneri İzmir büyükşehir belediyesinden geliyor diye hemen endişeleniyor. Tramvay avrupanın birçok kentinde olan bir ulaşım aracı hem estetik açıdan kenti güzelleştiren hem de trafiği rahatlatan bir seçenek.

Yorumu oyla      24      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şahin: AKP ve CHP aynı dili konuşuyor
MHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Selahattin Şahin, Konak’ta vatandaşlarla ...
Güler: Sosyal devlet gelecek anguslar gidecek!
CHP milletvekil Birgül ayman Güler, seçim çalışmalarına Ege Bölgesi'nin ...
Susam: Kemeraltına özel yasa çıkaracağız
CHP’li Susam, tarihi çarşılara özel yasa çıkartacaklarını, bölgelerin ...
 
İşte CHP’nin ulaşım projeleri
CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, partisinin İzmir’e yönelik ...
'Yassıada özgürlükler adası olacak'
Adnan Menderes'i idama götüren 27 Mayıs'ın yıldönümünde Aydın'da halka ...
Kılıçdaroğlu bugün İzmir'de
CHP İl yönetimi, bugün saat 17.00'de Gündoğdu Meydanı'ndaki miting için ...
 
'Engel olmasınlar İzmir'de işsizliği bitirelim'
Bakan Günay gıda çarşısında Aziz Kocaoğlu’na yüklendi. Günay “Belediye ...
Erdoğan'ın Aydın mitinginde pankart krizi
Başbakan Erdoğan’ın Aydın Mitingi’nde MHP Aydın İl Başkanlığı’nın bulunduğu ...
Bahçeli: Başbakan kaset olayının üzerine gitsin
MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan’ın kaset iddialarıyla ilgili ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva