HABERLER>GÜNCEL
10 Ekim 2024 Perşembe - 08:07

Başkan adayı Çolak rakiplerini eleştirdi: Baro atlama tahtası oldu!

İzmir Barosu seçimlerine Mücadeleci Avukatlar’ın başkan adayı olarak girecek olan Av. Tacettin Çolak rakiplerini eleştirdi. Çolak "Kazansak da kazanmasak da her zaman sözümüzü her yerde söyleriz. Kaybetmekten korkmayız. Bizi alkışlamanıza gerek yok, bizi anlayın yeter, diyorum. Bizi anlasınlar, yeter. Baro'yu atlama tahtası olarak görmeye başladılar" dedi.

Başkan adayı Çolak rakiplerini eleştirdi: Baro atlama tahtası oldu!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Barosu, 19-20 Ekim tarihlerinde yapılacak genel kurulda yeni yönetim ve kurullarını belirleyecek. Dört adayın yarışacağı seçimde Mücadeleci Avukatlar, Av. Tacettin Çolak ile yarışacak. 61 yaşındaki Tacettin Çolak, 1980 yılında Seydişehir Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirmiş. Gebze’de bir döküm fabrikasında çalışmış. 12 Eylül darbesinin tokadını yiyenlerden olması sebebiyle girdiği cezaevindeyken üniversite sınavında başarılı olmuş ve İstanbul Hukuk Fakültesi’ni kazanmış. 30 yıllık avukat… 2022 yılındaki seçimlerde de aday olarak sahada bulunan Tacettin Çolak, “iddia”sını şu sözlerle ifade etti:

“Böyle seçimleri kazanıp kazanmamak, hiç önemli değil. Bizim Baro siyasetinde söyleyecek sözümüz var. Kazansak da kazanmasak da her zaman sözümüzü her yerde söyleriz. Kaybetmekten korkmayız. Bizi alkışlamalarına gerek yok, bizi anlasınlar, yeter, diyorum. Evet; bizi anlasınlar, yeter!”

ÖRGÜTÜMÜZÜN O AMAÇLA KULLANILMASINA İTİRAZ ETTİM
Bir zamanlar kendisinin de Çağdaş Hukuk Derneği yöneticisi olduğunu belirten Tacettin Çolak, Baro’da gruplaşmalara karşı olduğunu söyledi. “Gruplara karşısınız ama siz de bir grupsunuz!” hatırlatması üzerine Çolak, şunları söyledi:

“İlerici Avukatlar Grubu vardı. Ben o grupta yer aldım. Benim Çağdaş Hukukçular Derneği yöneticiliğim de var. Zaten Bahattin Özcan Acar dönemine kadar, Çağdaş Cumhuriyetçi grup diye bir şey yoktu. Çağdaş Avukatlar, kendi üyelerinin çıkarlarından ziyade emperyalizmin programları çerçevesinde bir proje hayata geçirilmeye başlanınca, Çağdaş Grup da bu projenin içine girince, örgütümüzün bu amaçla kullanılmasına itiraz ettik ve gruptan çıktık. 2022'de ilk kez Mücadeleci Avukatlar olarak seçime girdik. Geçmişten beri büyük grup farklılıkları, baroların önünü tıkıyor. Liyakatlı insanların önü kesiliyor. Blok listelerle seçime girildiğinden, her ne kadar çizik atma hakkı varsa da blok olarak oyunu kullanıp gidiyor. Bu yüzden çarşaf liste yöntemi uygulansın istiyoruz. Nasıl ki partilerin genel merkezlerinin seçtiği isimler halkın oylarıyla seçiliyor, o grupların belirlediği isimlere de üyelerin oy vermesi dayatması uygulanıyor. Önseçimler de her zaman demokratik sonuçlar vermiyor. Herkes eşini, dostunu, yandaşını seçiyor. Önseçim, likayatlı insanların demokratik yoldan önlerinin kesilmesidir. Gruplara karşısınız ama sonuçta siz de bir grupsunuz, diyorsunuz. Tam da üzerine bastınız, güzel bir soru. Dikkat ederseniz, bizim tüm bildirgelerimizde, afiş ve broşürlerimizde, "Mücadeleci Avukatlar" yazar; Mücadeleci Avukatlar Grubu yazmaz. Bizim adımız Mücadeleci Avukatlar... Alfabetik sıraya göre tüm adaylar yazılır, eşit bir şekilde ve üyelerimiz, istedikleri isimleri seçer. Bizim isteğimiz budur, karma bir yönetim oluşturmaktır. Hatta nispi temsil istiyoruz. 6 yıl Cumhuriyetçiler yönetti baroyu, 6 yıldır da Çağdaş Grup yönetiyor. Baro, meslektaşlarına yabancılaşmış durumda. Ekip çalışması da ahenkli bir çalışma getirmiyor. Küçük küçük işleri yapmaktan bile acizler. Kaçıncı olağan genel kurulu yaptığımızı bile bilmiyoruz, çünkü İzmir Barosu olarak, mesela 42. Olağan Genel Kurulu dememiz lazım; diyemiyoruz. Bunu araştırmak çok mu zor? Bir baro yönetimi, kaçıncı olağan genel kurulu yapacağımızı tespit edemiyorsa, o yönetimde zafiyet var demektir. Muhalefetten de, sağ partilere mensup üyelerimiz de seçilsin yönetime gerekirse... Bunun bir sakıncası yok. Çünkü burası, yani Baro, bir siyasi parti değil.”

AVUKATLARI, BARO İLE BULUŞTURACAĞIZ
Mücadeleci Avukatlar’ın Başkan adayı Av. Tacettin Çolak, vaatlerini şöyle sıraladı:

“Her şeyden önce avukatları, Baro ile buluşturacağız. Avukatların Baro'ya yabancılaştığı bir süreçten geçiyoruz. Genel kurullarımıza maalesef üyelerimizin yarısından azı geliyor. Bu durum bile avukatların Baro'ya yabancılaştığı iddiamızı kanıtlamaya yeter. Avukatlık Kanunu, mazeretsiz Baro Genel Kurulu'na gitmemeyi cezalandırıyor; buna rağmen gelmiyor arkadaşlar. İzmir'de şu anda 13 bin 805 avukat var, Baro'ya kayıtlı. Bu arada meslektaşlarımızın, özellikle de genç meslektaşlarımızın sorunlarıyla ilgilenmek lazım. Örneğin işçi avukatlık sistemi var; burada büyük bir sömürü olduğunu görüyoruz. Asgari ücretin çok altında çalıştırıldıklarına tanık oluyoruz. Bu sorunu kökten çözmek istiyoruz. Genç arkadaşların yararlanacağı mekanlardan öte, onlara yeni iş olanaklarını yaratmak lazım. Anonim şirketlerde, yapı kooperatiflerinde avukat bulundurma zorunluluğu getirmiş yasa. Fakat baromuz iki yıldır bunları denetlemiyor. Bunlar basit işler. Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne başvuracaksın, hangilerinde avukat yok tespit edeceksin, avukatları oralara yerleştireceksin! Avukat Hakları Merkezi konusunda da sıkıntılar var. Orada bir avukat bulunuyor. Yeterli sayıda istihdam sağlamak gerekir ki avukatların yaşadıkları sıkıntılara çare olabilsin.  Orada 4-5 avukat arkadaşın görevlendirilmesini istiyoruz. 5 yıl kıdem şartı aranıyor, baro yönetimine girebilmek için. 18 yaşında insanlar milletvekili seçilme hakkına sahip oluyor ama Baro'da organlara seçilebilmek için avukat olduktan sonra 5 yıl beklemesi gerekiyor! Burada bir eşitsizlik var. Bir avukat, mesleğe başlar başlamaz Ağır Ceza'da da görev alabilir, Ticaret Mahkemesi'nde de görev alabilir ama Baro'da görev alamaz! İnanılır gibi değil. 5 yıl kıdemi olmayanların da Baro'ya seçilebilme hakkını getirmeyi amaçlıyoruz. 100 kişiye kadar avukatın olduğu barolarda 5 yıl kıdem şartı aranmıyor, ama 101 kişi oldu mu, aranıyor! Bu da başka bir acayiplik. 2022 seçimlerinde bu konuyu konuştuğumda diğer gruplar, bizi haklı buldu, bizimle işbirliği yapacaktı. Fakat hiçbiri, 5 yıl kıdemi olmayan kimseyi kurullara yazmadı ama biz iki arkadaşımızı listeye aldık. CMK dosyalarının yığıldığını, işlem görmediği için ödemelerin geciktiğini duyuyoruz. Adli yardım meselesi var. Adli yardım alamayan arkadaşlar, haklı olarak çalışmalara son verdi. Vakıf, 1,3 milyon lira aktarmış. Neden bugüne kadar yapmadınız bunu? Seçim yaklaştı da ondan yaptılar. Biz onlarla ilgili de mücadele edeceğiz.”

İNSANIN SÖYLEYECEĞİ SÖZÜNÜN OLUP OLMAMASI ÖNEMLİDİR
2022 seçimlerinde Mücadeleci Avukatlar’ın adayı olarak 219 oy aldığını hatırlatan Tacettin Çolak, bu kez iddialarını şu sözlerle dile getirdi:

“Geçen seçimde başkan adayı olarak 219 oy aldım. Sorun değil. Bu tür seçimlerde kazanıp kazanmamanın bir önemi yoktur. İnsanın söyleyeceği sözünün olup olmadığı önemlidir. Biz mesela diğer grupların adaylarıyla yaptığımız tartışmalarda, olayları kişiselleştirmiyoruz. Oysa Cumhuriyetçiler ve Çağdaş Grup, geçmişte aynı hataları yapmışlar. Bizim Baro siyasetinde söyleyecek sözümüz var. Kazansak da kazanmasak da her zaman sözümü her yerde söyleriz. Kaybetmekten korkmayız. Bizi alkışlamanıza gerek yok, bizi anlayın yeter, diyorum. Bizi anlasınlar, yeter. Baro'yu atlama tahtası olarak görmeye başladılar. Metin Feyzioğlu gibi... Feyzioğlu, bir zamanlar iktidarın başıyla kavgalıydı, son zamanda tornistan yaptı, önce Kıbrıs, sonra Prag Büyükelçisi oldu. Sattı gitti. İzmir'de benzer şeyler yaşandı. İnsanlar milletvekilliğine sıçramanın aracı haline getirdiler Baro'yu. Bizim böyle bir beklentimiz yok. Siyaseti uç noktalarda yapıyorum zaten. Siyaseti, siyasete girerek yapacaksınız! Baro'da bulunup siyaset yaparsan, Baro başkanlığı ya da yöneticiliğinin sağlamış olduğu avantajı kullanarak siyaset yapmaya kalkarsanız, biz buna karşı çıkarız.”

ÜYELERİMİZDEN RİCAMDIR, SADECE OY KULLANMAYA DEĞİL, GENEL KURULA DA GELİN
Mücadeleci Avukatlar’ın adayı Av. Tacettin Çolak, meslektaşlarına şöyle seslendi:

“Türkiye'de siyasetin içinde bulunduğu açmaz, Barolara da yansımış durumda. Bazı insanlar, Mücadeleci Avukatlar ne diyor diye bir araştırma ihtiyacı duymadan, ait olduğu gruba oy verip gidiyor. Tüm avukat arkadaşlarıma, bu yanlışa düşmeyin, demek istiyorum. Baro genel kurulunun yasal saat 09.00'da başlaması gerekir ama o saatte başlamaz; çünkü yüzde 10 katılım istenir. 13 bin 508 kişi var ve 1351 kişinin gelip imza atmasıyla başlayabilir. Saat 16.00'da başlayan genel kurullar gördük. Bu bile avukatın Baro'ya yabancılaşmasının sonucudur. Avukat arkadaşlar, genel kurula duyarlı olsunlar, sahip çıksınlar istiyoruz. Sadece oy vermekten ibaret görmesinler genel kurulu, ilk gün de katılım göstersinler.”

YÖNETİMDE VE KURULLARDA KİMLER VAR?
Yönetim Kurulu:
Av. Tacettin Çolak, Av. Ali Atay, Av. Hümeyra Ertosun, Av. İlker Savran, Av.Deniz Çelikkaya, Av. Ayşen Soydan, Av. Berkay Özbey, Av. Engin Kızılata, Av. Gökçen Güven Karçın, Av. Kübra Nur Gökdal.

Denetleme Kurulu: Av. Kadir Çağdaş Karadeniz, Av. Pelin Göktuğ, Av. Berkay Berberoğlu.

Disiplin Kurulu: Av. Ahmet Aydın İnağ, Av. Tuba Polat, Av. Deniz Berdan Vurmuş, Av. Zeynep Özbey, Av. Pınar Beyazıt.

TBB delege: Av. Seniye Aker, Av. Gülsem Morkoç Mert, Av. Elçin Arı, Av. Mehmet Seyrek, Av. Şahap Cesur.

 
Çocuklarla ilgili komisyon Resmi Gazete'de!
 
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklarla ilgili komisyon Resmi Gazete'de!
Çocukların korunmasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan balkan turu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan'a resmi ziyarette bulunacak.
Köpeğe çarpan otomobil şarampole yuvarlandı
Samsun'da köpeğe çarptıktan sonra şarampole devrilen aracın sürücüsü yaralandı.
 
'Mavi dil' hastalığı tespit edildi: Mahalle karantinada!
Adana'da bir mahalle, hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı sebebiyle karantina altına alındı.
Öğretmenlik Kanunu'nda 6 madde daha kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin 6 maddesi daha kabul edildi.
İzmir’de Filistin’le dayanışma eylemi!
TKP İzmir İl Örgütü üyeleri, Filistin ve Lübnan'a destek amacıyla yürüyüş düzenledi.
 
Celil Anık gözaltına alındı!
Hakkında kesinleşmiş 5 yıl cezası bulunan İzmir Şoförler ve Otomobilciler ...
Discord soruşturmasında bir şüpheli tutuklandı
Mesajlaşma platformu Discord'da bir çocuğun da yer aldığı görüntülerle ...
'Korsan tarikat' Halk TV'ye saldırdı: Saldırıya tepki seli!
Egedesonsöz'ün gündeme getirdiği; İzmir'in Karabağlar ilçesinde kaçak ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva