HABERLER>POLİTİKA
28 Mayıs 2011 Cumartesi - 09:13

'Yassıada özgürlükler adası olacak'

Adnan Menderes'i idama götüren 27 Mayıs'ın yıldönümünde Aydın'da halka seslenen Erdoğan, "Menderes CHP zulmüne karşı çıktığı için asıldı. Yassıada, bundan sonra özgürlükler adası olacak. Projemizi yakında açıklayacağız" dedi.

 Yassıada özgürlükler adası olacak

AYDIN - 27 Mayıs'ın yıldönümünde, 27 Mayıs kurbanı Adnan Menderes'in memleketi Aydın'da miting yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs'ın Türkiye'nin demokrasi tarihinde kara bir leke olduğunu söyledi. Menderes'in statükoya, CHP zulmüne, yasaklara, seçkinci bürokrasiye, üstünlerin hukukuna karşı çıktığı için asıldığını anlatan Erdoğan, "Bugün değişen bir şey var mı? Yassıada barışa, özgürlüklere, demokrasiye özlemi olan, düşüncesini, fikrini, inancını sergileyenlerin el ele olacağı bir ada haline getirilecek" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, Adnan Menderes'i idama götüren 27 Mayıs'ın yıldönümünde, Menderes'in memleketi Aydın'da şiddetli yağmura rağmen İstasyon Meydanı'nı dolduran halka seslendi. Erdoğan, Adnan Menderes ve arkadaşlarını rahmetle anarak başladığı konuşmasında şu mesajları verdi: "Demokrasinin kırılma noktası olan 1961'i, bugün hatırlamak durumundayız. 1960'da bir 27 Mayıs günü yapılan o meşum müdahalenin üzerinden tam 51 yıl geçti. Aydınlı bir demokrasi kahramanını, Aydınlı bir efeyi, Adnan Menderes'i aldılar, Yassıadada'da güya yargıladılar. Maalesef iki arkadaşıyla birlikte idam ettiler. Burada, kendi memleketinde Adnan Menderes'i, onun yol arkadaşları olan Hasan Polatkan'ı, Fatin Rüştü Zorlu'yu yad etmeden konuşmama başlayamazdım. Allah onlardan razı olsun."
 
MİLLETİN İNANCI
Erdoğan, "Merhum Menderes, Yassıada'dayken en çok Aydın'ı, Çine çayını özlemişti. 'Hayırlısıyla şuradan bir kurtulayım, memleketime döneceğim, Çine çayının kenarına, söğüt ağaçlarının serinliğinin yüzümde dolanmasının bana getireceği saadetle yetineceğim' demişti. Buna da müsaade etmediler. Peki ne yaptı Adnan Menderes? 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletindir' diyerek iktidara geldi, CHP'nin otoriter rejimini alt üst etti. Şimdi soruyorum, neydi Adnan Menderes'in suçu? Bu ülkeyi ekonomik olarak, siyasal, sosyal, diplomatik olarak çok ileri seviyelere taşıdı, bu mu suç? Milletin sevgisini kazandı, hizmetleriyle milletin gönlünde hiç silinmeyecek bir iz bıraktı, bu mu suç? Milletin inançlarına sahip çıktı. CHP ezanı 'Tanrı uludur, Tanrı uludur'a çevirdi, Menderes 'Allahuekber, Allahuekber'e, aslına çevirdi, bu mu suç?" diye konuştu.

Meydanı dolduran kalabalığa, "12 Haziran'da CHP'yi Aydın'da silmeye hazır mıyız?" sözleriyle seslenen Erdoğan, şöyle konuştu: "Adnan Menderes, statükoya karşı çıktı. Çünkü CHP zulmüne karşı çıktı. Bu milletin emeğine, sofradaki ekmeğine, tarladaki pamuğuna, buğdayına musallat olan ama milletine tepeden bakan, milletini aşağılayan, milleti adeta böcek gibi gören o CHP zihniyetine karşı çıktı. Bugün değişen bir şey var mı? CHP yine aynı CHP değil mi?"

27 Mayıs'ın CHP zulmünün, statüko baskısının, vesayetçi anlayışın, nasıl gözü kara şekilde masum insanların canına kıydığının resmi belgesi olduğunun altını çizen Erdoğan, "Açık söylüyorum, 27 Mayıs'ı biz unutmadık, millet unutmadı. Demokrasi mücadelesi adına da 27 Mayıs'ı asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Onun için Aydınlıya önemli bir görev düşüyor. Aydınlının, Türkiye'ye önemli bir mesajının olması gerekiyor. CHP Aydın'da çok ciddi bir tokadı sandıkta yemelidir, yemelidir" açıklamasında bulundu.

Türkiye'de 27 Mayıs'ların tekrar yaşanmasına müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnşallah o Yassıada var ya, o Yassıada'yı AK Parti olarak ustalık dönemimizde 'yaslı ada' olmaktan çıkarıyoruz. Şu anda proje çalışmalarımızın avam çalışmaları bitti. İnşallah önümüzdeki hafta içinde İstanbul'da yapacağımız bir lansmanla İstanbul'un yeni projeleri içinde Yassıada'nın yaslı ada olmaktan nasıl çıkarılacağını anlatacağız. Kültür Turizm Bakanlığı'na burayı devretmek suretiyle yeni bir süreç başlayacak. Ve orası artık barışa, özgürlüklere, demokrasiye özlemi olan, düşüncesini, fikrini, inancını sergileyenlerin el ele olacağı bir ada haline geliyor. Bunu müjdeliyorum."
 
BÜYÜKŞEHİR OLACAK
Konuşmasında Aydın'da TOKİ'nin 1346 konut inşaatı başlattığını hatırlatan Erdoğan, "TOKİ daha önce Bahçeli'ye bağlıydı. MHP'li kardeşlerime bir sorun, acaba Bahçeli döneminde kaç konut yapıldı Türkiye'de?" yorumunu yaptı.

Kendisini dinleyen partililere bir müjdesinin olduğunu da belirten Erdoğan, Aydın'ın büyükşehir olacağını açıkladı. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Seçim sonrası Aydınımızı büyükşehir illerinden biri yapıyoruz. 2014 yerel seçimlerine Aydın, büyükşehir belediyesi olarak giriyor. Şu anda valiliğe bağlı mülki sınır neyse o sınır aynı zamanda belediyenin sınırı olacak. İstanbul, Kocaeli gibi... Artık beldeler olmayacak, ilçe belediyeleri olacak. Beldeler onların mahallesi olacak. Tüm Nazım İmar planlarını da büyükşehir belediyesi yapacak."

Başbakan olarak Aydın'a 7. gelişi olduğunun altını çizen Erdoğan, yapılan yatırımları tek tek saydı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun fıkra gibi işler yaptığını savunan Erdoğan, şunları vurguladı: "Kılıçdaroğlu, geçen hafta 500 gün süre istedi. 'İktidara geleyim 500 günde tüm vaatlerimi gerçekleştireceğim' dedi ve aradan birkaç gün geçti, süreyi 120 güne indirdi. Bu süreyi seçim gününe kadar 30 dakikaya indirirse şaşırmayın. 'Kimin oyu azalırsa o çekilsin' diyor. İktidara talip değilsin. Yapma be yapma."
 
Açılışları Egemen Bağış yaptı
Başbakan Erdoğan'ın program kapsamında yapması beklenen toplu açılışlar, yağmur ve programın gecikmesi nedeniyle Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından gerçekleştirildi. 254 yataklı Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin kurdelesini kesen Bağış'ın hizmete soktuğu diğer tesisler şöyle: 1000 kişilik Adnan Menderes Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu, Nazilli Kültür Merkezi, Milet Müzesi, Nazilli İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binası, 13 okul, Aydın Vilayetler Öğrenci Yurdu, Merkez-Kuşadası-Nazilli MOBESE sistemi, Aydın trafo merkezi, Horsunlu Huzurevi, Söke Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Merkez Ovaeymir Aile Sağlığı Merkezi, Merkez İmamköy sağlık evi ve lojmanı, İncirliova Nazmi Topçuoğlu İlköğretim Okulu pansiyonu, 2 spor salonu, 14 köy içme suyu tesisi, 7 sulama tesisi, 9 köy yolu yapımı, Aydın Merkez Vakıf binası, 3 sentetik çim saha ve DORA 2 Jeotermal Elektrik Santralı.
 
Aydın ve Muğla'ya büyükşehir sözü
 
Aydın ve Muğla mitinglerinde her iki ilin de büyükşehir olacağını müjdeleyen Başbakan, AK Parti'nin hayalleri gerçekleştireceğini söyledi
 
 
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Aydın'ın ardından Muğla mitingine geçti. Konuşmasına "büyükşehir" müjdesi vererek başlayan Erdoğan, 12 Haziran seçimlerinin ardından büyükşehir yapılacak illerin başında Muğla'nın geldiğini belirterek, turizmin, tarımın, ve yeraltı zenginliklerinin daha da artacağını kaydetti.

Muğla Kışla Stadyumu'ndaki mitingde konuşan Erdoğan, "Biliyorum, Başbakan bize ne müjde verecek diye bekliyorsunuz. Nüfusu 750 bini geçen illeri büyükşehir statüsüne alacağımızı açıkladık. Bu illerin başında Muğla geliyor. Turizmi, tarımı ve madenciliğiyle Muğla büyükşehir olmayı çoktan hak etti ve bunun için seçimlerin ardından gerekli çalışmayı başlatıyoruz" dedi.

Altyapısı olmayan iller arasında sadece Muğla'nın kaldığını savunan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Muğla 40 yıldır CHP'li başkanlar tarafından yönetiliyor. Altyapı 3.5 yıldır devam ediyor ve hala bitmedi. İller Bankası kanalıyla Dünya Bankası'ndan da kredi alındı. Kim yaptı, AK Parti iktidarı yaptı. Ben hala CHP'li kardeşlerime şaşıyorum. Turizm kentine bu yakışıyor mu? 2002 yılına kadar Muğla hizmet almıyordu. Biz iktidara geldiğimizde siyasi farklılıkları arka plana atarak Türkiye sevdamızla yola çıktık ve Muğla'ya yatırım yağdırdık."

"Biz iktidara gelmeden önce Dalaman çukuru ne haldeydi?" diye soran Erdoğan, "Şimdi nasıl? Dalaman Dış hatlar Terminali açıldı, Göcek tüneli açıldı. Dalaman'a yeni yat marinası yapılıyor, bunun çalışması da başladı. Muğla, biz geldiğimizde bir kümesti. AK Parti iktidarının yatırımları ile 1.5 milyon turist gelen Muğla 3 milyon turist almaya başladı" diye konuştu.
 
Ege'nin GAP'ı açıldı
Türkiye'nin 6'ncı, Ege Bölgesi'nin ise en büyük barajı olan Muğla Dalaman Akköprü Barajı, Başbakan Erdoğan programa geç kalınca Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından açıldı. 1.4 milyar liraya mal olan Dalaman Akköprü Barajı ile 142 bin dekar tarım arazinin sulanacağını belirten Bakan Veysel Eroğlu, "Barajda, yılda 343 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek. Dalaman Ovası, Köyceğiz ve Ortaca ilçe merkezleri, köyleri ile turistik tesisler taşkınlardan korunacak" dedi. Dalaman Akköprü Barajı'nın, ülke ekonomisine yılda 145 milyon lira kazandıracağın da işaret eden Eroğlu, 13 milyon 250 bin metreküp gövde hacmi bulunan barajın yapımına 1996'da başlandığını hatırlattı, Ekim-Kasım ayında enerji üretilmeye başlanacağını söyledi.
 
ELEKTRİK ÜRETECEK
Geçtiğimiz günlerde su tutulmaya başlanan barajda su seviyesi günde 30-40 santim yükseltilerek kontrolleri yapılıyor. Baraj gölü dolduğunda 420 milyon metreküp su alacak. Nehrin suyunun yüzde 52'sini kullanarak yılda 343 milyon kilovat/saat elektrik üretilecek, Fethiye ve Dalaman Elektrik Trafosu dağıtım ağına verilecek. Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın gövde yüksekliği 207 metre. Dalaman-Akköprü Barajı bünyesindeki Hidroelektrik Santralı kanalıyla da yılda 343 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretecek. Barajın açılması ile birlikte bölgede yapılan turizm amaçlı rafting turlarının güzergahlarında da bazı değişikler yaşanacağı bildirildi.(Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu bugün İzmir'de
CHP İl yönetimi, bugün saat 17.00'de Gündoğdu Meydanı'ndaki miting için ...
'Engel olmasınlar İzmir'de işsizliği bitirelim'
Bakan Günay gıda çarşısında Aziz Kocaoğlu’na yüklendi. Günay “Belediye ...
Erdoğan'ın Aydın mitinginde pankart krizi
Başbakan Erdoğan’ın Aydın Mitingi’nde MHP Aydın İl Başkanlığı’nın bulunduğu ...
 
Bahçeli: Başbakan kaset olayının üzerine gitsin
MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan’ın kaset iddialarıyla ilgili ...
Yüksel’den Yıldırım’a ‘tıraşlı’ gönderme
Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda esnaf turu yapan CHP’nin İzmir milletvekili ...
CHP'li adaylar sağlıkçılarla biraraya geldi
CHP’nin milletvekili adaylarının, meslek odaları, sendikalar ve sivil ...
 
Sezer: Türkiye baskı ve korkuyla yönetiliyor
Sezer: “AKP‘nin ileri demokrasi anlayışı kendi dikta yönetimini halka uygulamaya çalışmak!”
‘Boyner porno siteleri serbest bırakabilir’
TÜSİAD’a sert eleştirilerde bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ...
Şengül: İzmir çiftçisinin kredisini 23 kat artırdık
AK Parti İzmir 2. Bölge milletvekili adayı Aydın Şengül, İzmir’in patatesi ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva