Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
10 Ekim 2024 Perşembe

Türkiye’de devlet mekanizmasını elinde tutanlar kendi eksiğinin, yetersizliğinin faturasını toplumu, dini hastalıklı biçimde yorumlayan tarikatlara ve cemaatlere mecbur bırakarak ülkeye ödetme yolunu seçiyor.

Yıllardır sağ siyaset bu tarikatları kullandı, onlardan beslendi. Siyasetçiler ahlaki olmayan siyaset tarzı sebebiyle cumhuriyet felsefesinden uzaklaştı ve toplumun bir bölümü tarikatların kucağına düştü.

Bunun acı deneyimi ise 15 Temmuz gecesi ödediğimiz ağır fatura oldu. 15 Temmuz’un üzerinden 8,5 yıl geçti ancak tarikatlar ülke gündeminden hala düşmüyorlar.

Aslında iktidar için bir travma olması gereken tarikat örgütlenmeleri 15 Temmuz sonrasında da açık, aleni bir biçimde desteklenmeye devam ediliyor. Çünkü AK Parti iktidarı din üzerinden bir toplumsal yapı kurmak istiyor. Bu yapı, kendi ittifakını tarikatlar ve cemaatler üzerinden bu anlamda şekillendiriyor. Şeyhleri, şıhları destekleyen, cesaretlendiren ve sabahtan akşama kadar vatandaşlara yozlaşmış bir din anlatılmasını da sağlayan bu iktidardır.

*

Ve ittifak halinin somutlaşmış hali olan kaçak bir bina…

Karabağlar’da bulunan ve tahtacı köyü olarak da bilinen Uzundere’de yapımı tamamlanan tarikat binasının yıkımı meselesinde devlet kurumları nezdinde bir suskunluk hali var.

Yıkıma giden belediye ekipleri saldırıya uğruyor, emniyet talebe rağmen olay yerine gelmiyor. Yıkım için Karabağlar Emniyet Müdürlüğü’ne belediye talepte bulunuyor ancak yine sus puslar.

Her olaya sözü olan iktidar milletvekilleri de sus puslar…

Sanki birisi düğmeye basmış gibi…

Binanın tam da seçim döneminde yapıldığını da görünce akla ilçedeki yerel yönetimin değişmesi durumunda burasının ruhsatlandırılacağı ve bu konuda verilmiş sözlerin olduğu izlenimi oluşuyor.

Şimdi gelelim olaya…

Mahallenin ileri gelenleri yakın zamanda İzmir Valisi Süleyman Elban’a gidiyor. Mahalleli şikayetini dile getiriyor ve burasının yıkılmasını istiyor. Elban’ın toplantıda vatandaşlara verdiği yanıt ise şu: “Ben bu binayı yıkamam. Eğer burayı yıkarsam Karabağlar’daki bütün kaçak yapıları yıkmam lazım”

Bu söz bir korku hali aslında…

Vali beyin sözüne bakıldığında Karabağlar’da her şey yapmak serbest… İpini koparan o zaman Karabağlar’a gider istediği gibi kaçak bina diker, evinin üzerine de kaçak kat çıkar.

Vali beye denilecek tek şey var; kanuna aykırı bir durum varsa korkmayın, yapın. Arkanızda İzmir var. Tam tersine kanunu uygulamazsanız sizi bu kent çok da olumlu hatırlamaz.

*

Yaşanılan olay tarikatların 15 Temmuz sonrası yeniden sahne aldığı ve devlet mekanizmasına doğrudan etki etmeye başladığının somutlaşmış bir adımıdır. Bu bir tehlikedir ve ülkeyi sürekli geriye götüren bu hatadan dönülmelidir.

Seçim döneminde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “bunlar seçilirlerse Alsancak İskelesi’ni tarikatlara, TÜGVA’ya verirler” sözünün bir gerçekliğe bürünme ortamı oluşmuş durumda…

İktidarın ise bir tercih yapması gerekiyor: Yozlaşmış bir din anlayışını toplumu yaymaya çalışan “korsan tarikat” mı, İzmir mi?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERAY 10 Ekim 2024 Perşembe 11:01

SAMİMİ DEĞİLSİN ENDER BEY. UZUNDERE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ 15 YILDIR YAPILMIYOR ELİNE YÜZÜNE BULAŞTIRDILAR. 1 AY İÇİRESİNDE ONLARCA EYLEM YAPTIK. SESİNİZ ÇIKMADI. ŞİMDİ KAÇAK YAPI VAR DİYE ORTALARDA DOLAŞIYORSUNUZ. ASIL SORU ŞU YAPI KAÇAK OLDUĞUNDAN DOLAYIMI YIKMAK İSTİYORSUNUZ YOKSA İŞ İSLAM MÜSLÜMANLIK İBADETİ YAPILDIĞI İÇİN Mİ RAHATSIZ OLUYORSUNUZ. GELELİM İZMİRE KARABAĞLARA %90 KAÇAK YAPISI OLAN İZMİRE NASIL ÇÖZÜM BULACAKLAR. SADECE BURASI YIKILARAKMI? SAMİMİ OLUN HALKIN YANINDA OLUN UZUNDEREDE MAĞDUR OLAN KENTSEL DÖNÜŞÜM VATANDAŞLARA SAHİP ÇIKIN.

Yorumu oyla      0      2  
10 Ekim 2024 Perşembe 10:41

Yazının yüzde 80'i slogan. Yüzde 20'si gazetecelik.

Yorumu oyla      0      2  
10 Ekim 2024 Perşembe 10:39

Karabağlar belediyesi yıllardır chp'nin elinde değil mi? Yapılırken neredeydiniz? Bina yıkmak valinin görevi mi? Kaçak yapı denetlemek valinin görevi mi? Valiyi burada kendi travmatik görüşlerinizle itham edemezsiniz. Gidip karabağlar belediyesiyle neden kavga etmiyorsunuz?

Yorumu oyla      0      1  
hepıyı 10 Ekim 2024 Perşembe 09:35

objektif dusunursenız vali sonuna kadar haklıdır. Karabağların yarısı kaçak yapıdır. Bir kaçak yapıyı yık otekı kalsın anlayısı olmaz.

Yorumu oyla      8      3  
Tırt 10 Ekim 2024 Perşembe 09:31

Burayı yıkamam demenin ardındaki gerçek, Karabağlardaki diğer kaçak yapılar değil. Zeki olan herkes ne demek istediğini anlar aslında valinin. Şikayet edilen her kaçak yapı yıkılır sayın vali. Ben yasal olmayan, tarım arazilerini katleden hobi bahçelerini şikayet ediyorum, yıkılıyor da neden kaçak olduğu belediye tarafından ilan edilen, yıkım kararı olan bir yapı yıkılamıyor? Çünkü onu koruyan 'ilahi' bir yapı var değil mi?

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva