EGEDESONSÖZ - Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bornova'da bulunan Cemal Gürsel Askeri Kışlası'nın, sanayi sitesi kurulması amacıyla İzmir Ticaret Odası'na devredilmesine onay verirken yakın zamanda devir protokolünün yapılması bekleniyor.

İzmir Ticaret Odası 691 bin 975 metrekare büyüklüğündeki Cemal Gürsel Askeri Kışlası'nın karma sanayi sitesi kullanmayı planlarken 24 parselden oluşan arazi için 2 milyar 732 milyon 500 bin TL talep edildiği açıklanmıştı. Projede üyelere yönelik çarşı ve site içerisinde bağımsız bölümler, yönetim binası, mesleki lise ve çıraklık eğitim binaları, otopark alanları, banka, restoran, market gibi sosyal alanların yer alması planlanıyor.

TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yaptıkları yazılı açıklama ile askeri alanlarının sanayi yapılaşmasına açılmak istenmesine karşı çıktı. Askeri alanların planlarda kamusal kullanım dışında bir kullanıma ayrılmasının mevzuat gereği mümkün olmadığını belirten Oda'lar İzmirlilere çağrıda bulundu.

Oda'ların ortak açıklaması şu şekilde:

İzmir halkıa, yerel yönetimlere, sağlıklı, adil, sürdürülebilir ve dirençli kentlerde yaşamayı talep eden tüm yurttaşlara dayanışma çağrımızdır:

'Halkın olanın sermayeye aktarılmasına, yeşil alanların griye boyanmasına izin vermeyelim! yarınlara mirasımız griye boyanmış kent distopyaları olmasın!'

Kamu arazileri; 1980`li yıllar sonrasında giderek yoğunlaşan şekilde özelleştirmeler ve tahsisler yoluyla sermayeye aktarılmış, kamu yararını gözetmeyen liberal bir anlayışla; kıyılarımız, ormanlarımız, tarım alanlarımız ve meralarımız sermaye gruplarının tasarrufuna bırakılmıştır.

Yaşadığımız süreç içerisinde sermayenin tasarrufuna bırakılan alanlara yenileri eklenmiş; özellikle 15 Temmuz sonrasında kent içerisinde bulunan kışlaların, karargahların, askeri lojmanların ve hastanelerin tasfiyesine ve kent dışına çıkarılmasına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Bu durum; hem söz konusu alanlarda sermayenin taleplerinin artmasına hem de bu alanların imar baskısı altında kalmasına neden olmuştur.

Kent gündemimizde uzun yıllardır yer alan Bornova İlçesi, Hacılar Kırı olarak bilinen bölgede yer alan 'Askeri Alan'a (Cemal Gürsel Askeri Kışlası) ticari fonksiyonların getirilmesi amacıyla yapı yoğunluğu artırılmış ve meslek odaları olarak yürüttüğümüz yoğun hukuk mücadelesine rağmen alan büyük oranda yok edilmiştir.

Geldiğimiz süreçte ise; İzmir Ticaret Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu mayıs ayı toplantısında, Ticaret Odası yetkililerince yapılan sunumlarda Bornova Cemal Gürsel Askeri Kışlası`na ait 681.965 m2 büyüklüğündeki 24 Parselden oluşan alanın tahsisi ile ilgili gelişmeler yaşandığı ve söz konusu alanın 563.833m2`lik kısmında sanayi sitesi inşa edileceği duyurulmuştur.

Yürürlükteki 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Notları`nın 7.6.2. maddesinde 'Kentsel Yerleşmeler içerisinde yer alan Askeri Alanların, Milli Savunma Bakanlığı`nın programı dahilinde Askeri Alandan çıkarılması halinde, bu alanlar sosyal donatı alanı olarak değerlendirilebilir.' hükmü ile Askeri Alanların ve Askeri Yasak Bölgelerin Askeri Alandan çıkarılması halinde sosyal donatı alanı olarak kullanılabileceği ifade edilmiştir. Ancak; yapılan açıklamalar da sunulan ön projeler de açıkça söz konusu plan notlarına aykırı olarak geliştirilmiştir.

Şöyle ki; 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Notları`nın 7.6.2. maddesine göre askeri alanların dönüştürülmesi durumunda kamusal kullanımlara ayrılacağı, bu nedenle de bu alanların mülkiyetinin kamuya ait olması hükme bağlanmıştır.

Bu doğrultuda; askeri alanların planlarda kamusal kullanım dışında bir kullanıma ayrılması mümkün değildir!

Kenti ve kentin geleceğini korumak için tüm sorumluluk sahiplerini mevzuata ve planlama esas ve ilkelerine uygun adımlar atmaya davet ediyoruz:

Halkın olan halka ait kalmalı ve geleceğimizi belirleyecek kararlar kamucu bir bakış açısıyla ele alınmalıdır.

Sağlıklı bir çevrede yaşamak anayasal bir hak olup, kentin gelişiminde sorumluluk sahibi kurumların ve tüm yurttaşların bu hakka sahip çıkması gerekmektedir.

Yarınlara mirasımız betona bürünmüş kent distopyaları değil; planlı, sağlıklı, adil ve afetlere karşı dirençli kentler olmalıdır.

Bu duyarlılığı göstererek kentimizin yarınlarına sahip çıkacak olan İzmir Halkını ve sorumluluk sahibi tüm kurumları, askeri alanların kamusal alanlar olarak kalması için çağrımız etrafında dayanışmaya davet ediyoruz.

Askeri alanlar ranta kurban edilemez!