HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
31 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:05

Odalar’dan 'askeri alanlar' için çağrı: Ranta kurban gitmesin!

İzmir Ticaret Odası’nın Bornova Cemal Gürsel Askeri Kışlası ile ilgili girişimleri hakkında İzmirlilere çağrıda bulunan TMMOB Mimarlar ve Şehir Plancıları Odaları “Bu duyarlılığı göstererek kentimizin yarınlarına sahip çıkacak olan İzmir halkını ve sorumluluk sahibi tüm kurumları, askeri alanların kamusal alanlar olarak kalması için çağrımız etrafında dayanışmaya davet ediyoruz. Askeri alanlar ranta kurban edilemez!” ifadelerini kullandı.

Odalar’dan  askeri alanlar  için çağrı: Ranta kurban gitmesin!

EGEDESONSÖZ - Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bornova’da bulunan Cemal Gürsel Askeri Kışlası’nın, sanayi sitesi kurulması amacıyla İzmir Ticaret Odası’na devredilmesine onay verirken yakın zamanda devir protokolünün yapılması bekleniyor.

İzmir Ticaret Odası 691 bin 975 metrekare büyüklüğündeki Cemal Gürsel Askeri Kışlası’nın karma sanayi sitesi kullanmayı planlarken 24 parselden oluşan arazi için 2 milyar 732 milyon 500 bin TL talep edildiği açıklanmıştı. Projede üyelere yönelik çarşı ve site içerisinde bağımsız bölümler, yönetim binası, mesleki lise ve çıraklık eğitim binaları, otopark alanları, banka, restoran, market gibi sosyal alanların yer alması planlanıyor.

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yaptıkları yazılı açıklama ile askeri alanlarının sanayi yapılaşmasına açılmak istenmesine karşı çıktı. Askeri alanların planlarda kamusal kullanım dışında bir kullanıma ayrılmasının mevzuat gereği mümkün olmadığını belirten Oda’lar İzmirlilere çağrıda bulundu.

Oda’ların ortak açıklaması şu şekilde:

İzmir halkıa, yerel yönetimlere, sağlıklı, adil, sürdürülebilir ve dirençli kentlerde yaşamayı talep eden tüm yurttaşlara dayanışma çağrımızdır:

"Halkın olanın sermayeye aktarılmasına, yeşil alanların griye boyanmasına izin vermeyelim!  yarınlara mirasımız griye boyanmış kent distopyaları olmasın!"

Kamu arazileri;  1980`li yıllar sonrasında giderek yoğunlaşan şekilde özelleştirmeler ve tahsisler yoluyla sermayeye aktarılmış, kamu yararını gözetmeyen liberal bir anlayışla; kıyılarımız, ormanlarımız, tarım alanlarımız ve meralarımız sermaye gruplarının tasarrufuna bırakılmıştır.

Yaşadığımız süreç içerisinde sermayenin tasarrufuna bırakılan alanlara yenileri eklenmiş; özellikle 15 Temmuz sonrasında kent içerisinde bulunan kışlaların, karargahların, askeri lojmanların ve hastanelerin tasfiyesine ve kent dışına çıkarılmasına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Bu durum; hem söz konusu  alanlarda sermayenin taleplerinin artmasına hem de bu alanların imar baskısı altında kalmasına neden olmuştur.

Kent gündemimizde uzun yıllardır yer alan Bornova İlçesi, Hacılar Kırı olarak bilinen bölgede yer alan "Askeri Alan"a (Cemal Gürsel Askeri Kışlası) ticari fonksiyonların getirilmesi amacıyla yapı yoğunluğu artırılmış ve meslek odaları olarak yürüttüğümüz yoğun hukuk mücadelesine rağmen alan büyük oranda  yok edilmiştir.

Geldiğimiz süreçte ise; İzmir Ticaret Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu mayıs ayı toplantısında, Ticaret Odası yetkililerince yapılan sunumlarda Bornova Cemal Gürsel Askeri Kışlası`na ait 681.965 m2 büyüklüğündeki 24 Parselden oluşan alanın tahsisi ile ilgili gelişmeler yaşandığı ve söz konusu alanın 563.833m2`lik kısmında sanayi sitesi inşa edileceği duyurulmuştur.

Yürürlükteki 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Notları`nın 7.6.2. maddesinde   "Kentsel Yerleşmeler içerisinde yer alan Askeri Alanların, Milli Savunma Bakanlığı`nın programı dahilinde Askeri Alandan çıkarılması halinde, bu alanlar sosyal donatı alanı olarak değerlendirilebilir." hükmü ile Askeri Alanların ve Askeri Yasak Bölgelerin Askeri Alandan çıkarılması halinde sosyal donatı alanı olarak kullanılabileceği ifade edilmiştir. Ancak; yapılan açıklamalar da sunulan ön projeler de açıkça  söz konusu plan notlarına aykırı olarak geliştirilmiştir.

Şöyle ki; 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Notları`nın 7.6.2. maddesine göre askeri alanların dönüştürülmesi durumunda kamusal kullanımlara ayrılacağı, bu nedenle de bu alanların mülkiyetinin kamuya ait olması hükme bağlanmıştır.

Bu doğrultuda; askeri alanların planlarda kamusal kullanım dışında bir kullanıma ayrılması mümkün değildir!

Kenti ve kentin geleceğini korumak için tüm sorumluluk sahiplerini mevzuata ve planlama esas ve ilkelerine uygun adımlar atmaya davet ediyoruz:

Halkın olan halka ait kalmalı ve geleceğimizi belirleyecek kararlar kamucu bir bakış açısıyla ele alınmalıdır.

Sağlıklı bir çevrede yaşamak anayasal bir hak olup, kentin gelişiminde sorumluluk sahibi kurumların ve tüm yurttaşların bu hakka sahip çıkması gerekmektedir.

Yarınlara mirasımız betona bürünmüş kent distopyaları değil;  planlı,  sağlıklı, adil ve  afetlere karşı dirençli kentler olmalıdır.

Bu duyarlılığı göstererek kentimizin yarınlarına sahip çıkacak olan İzmir Halkını ve sorumluluk sahibi tüm kurumları, askeri alanların kamusal alanlar olarak kalması için çağrımız etrafında dayanışmaya davet ediyoruz.

Askeri alanlar ranta kurban edilemez!

 
Belediyelere haciz işlemleri başladı!
 
'Bu ülke için seve seve’ dedi: 20 TL’ye kuru-pilav-cacık!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sir alex ferguson 1 Ağustos 2024 Perşembe 13:36

Şehir plancısı lafını duymak istemiyorum artık o derece tiksindirdi.

Yorumu oyla      1      0  
31 Temmuz 2024 Çarşamba 12:16

Yok yav? Bayağı içiniz gidiyor değil mi? İZmiri n en güzel yerinde Bornova da Narlıdere de Sizi çakallar sizi. Çevirdiğiniz dolapları bilmiyoruz sanmayın.

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversiteyi kazanan öğrenciler dertli: Kiralar yüksek, yurtlar pahalı!
Son iki yıl içerisinde bütçesine uygun ev veya özel yurt bulamadığı için ...
Doğal SİT alanında kalıyor... Ersoy'un oteli için nihai karar!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a ait Ersoy Otelcilik Şirketi’nin ...
Hazine harekete geçti... İzmir'de 3 parsel vitrinde!
İzmir'in turistik ilçeleri arasında yer alan Urla Özbek'te 4 bin 770 metrekare ...
 
İzmir'in turizm merkezinde özelleştirme hamlesi!
Özelleştirilme İdaresi tarafından özelleştirme kapsamına alınan Çeşme ...
Emlak ilanlarında elektronik ilan dönemi
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan ...
Depreme dayanıklılıkta kamu da sorumlu olacak
Anayasa Mahkemesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası çok tartışılan ...
 
TOKİ taksitlerinin artış oranı belli oldu
TOKİ taksitlerinin artış oranı yüzde 24 olarak belirlendi. Yeni taksit ...
Sert düşüş sürüyor... İzmir'de kaç konut satıldı?
TÜİK Haziran 2024 konut satış istatistiklerini paylaştı. Türkiye’de artan ...
Rakamlar açıklandı... Krediyle konut satışı çakıldı
Haziran ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 düşüşle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva