Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Özel Tüketim Vergisi Kanununda yapılan iki değişiklik, engellilerin araba sahibi olma ve aracını yenileme hayallerini yıktı. Yapılan yeni düzenlemeye göre, engelli araçlarının satılabilmesi için alt limit olan 5 yıllık süre, 10 yıla çıkarıldı. Ayrıca yerli olma oranı, yüzde 40’tan yüzde 20’ye düşürüldü. Bu düzenlemeyle satın alınacak aracın ithal, lüks olmaması şartı getirilirken, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sınırı 2024’te 1.561.255 lira iken bu rakam 2.247.11 liraya yükseltildi. Engelliler, yerlilik oranıyla bazı markalara mahkum bırakıldıklarını, satış alt limit süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasıyla da tamircilerle akraba olmalarının önünün açıldığını ifade ettiler.
ENGELLİ BİREY, 10 YILIN SONUNDA ARABASINI YENİLEYEMEZ
Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Metin Çınar, AK Parti hükümetinin, engellilerin yaşamını zorlaştırmak için bir hamlede daha bulunduğunu söyledi. Araçların engelliler tarafından en az 5 yıl sonra satılması gibi bir uygulama varken, bunun 10 yıla çıkarılmasıyla ilgili kararı değerlendiren Çınar, şunları söyledi:
“Bu araçların satılmama süresi neden 5 yıldı? Çünkü bir araç, 5 yılın sonunda tamirciden çıkmaz hale geliyor. Engelliler, tamirle, tamircilerle uğraşıp zorluk çekmesinler diye satış alt limitini 5 yıl olarak belirlediler. 5 yılın sonunda arabalarımızı satabiliyorduk. Yoksa sık sık tamirciye gitmek, engelliye yıkım oluyordu. Üstelik, 5 yılın sonunda o arabanın fiyatı, iyi bir rakam olacağı için engellinin aracını yenileme şansı oluyordu. Şimdi bu süre 10 yıla çıkınca hem tamirciden çıkmayacağız, hem de engellilerin arabalarını yenileme şansı olmayacak.”
YERLİ ARAÇLARDA BİZE SUNULAN SEÇENEKLER SINIRLI
Bugün, engelliler için dizayn edilmiş araçların 2 milyon liradan başladığının altını çizen Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Metin Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Engelli arabası alıp kullananların bu işte suistimali yok mu? Elbette var ama çok büyük bir çoğunluğu o kategorinin dışında tutmamız gerekir. Bugün engellilerin araba alma imkanı zaten kısıtlı. Bir kere alınacak engelli aracının büyük bagajlı olması lazım, tekerlekli sandalyesini koyabilmeli. Yerli modellerde büyük bagajlı araç neredeyse yok gibi. Yüzde 20 yerlilik şartıyla engelli, belli markalara mecbur bırakılıyor. Üstelik bir engelli araç almaya kalksa, bir yığın prosedürü var. Mesela bir baba, yüzde 90 engelli çocuğu için engelli aracı almaya kalksa, vasisi olduğu halde mahkemeden yeni bir vasilik kararı çıkarması lazım. Eve gelip yaptıkları incelemelerden, araba almaya uygun bir not almak gerekiyor. Hepsini tamamlasa, araç için başvursa, arabanın gelmesi aylarca, hatta bir yıl bile sürebiliyor. Sözün kısası, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan bu değişiklik hemen geri alınmalı. Çünkü bu maddeler geri çekilmediği sürece, engelliler araç sahibi olamaz; aracı olanlar da tamirciden, sanayi sitesinden çıkamaz.”
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SESLENDİLER
Bu arada Sakatlar Derneği Genel Merkezi de bir yazılı açıklama yayımlayarak, kanundaki değişiklikle ilgili olarak 10 yıllık satış sınırlamasının eskiden olduğu gibi 5 yıla çekilmesini, yüzde 20’lik yerlilik oranının da yüzde 40’a çıkarılmasını talep etti. Bildiride özetle şu görüşlere yer verildi:
“Bilindiği üzere engellilerin yaşam koşulları gerek yaşanan ekonomik krizden gerek sürekli değiştirilen mevzuattan ve gerekse mevzuatın uygulanmamasından dolayı giderek zorlaşmaktadır. Dün var olan haklarımız her geçen gün biraz daha kısıtlanmaktadır. Bunun son örneği, Aralık ayının son günlerinde Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliktir. 7537 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi ilgili komisyonlardan geçmiş ve TMBB Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmıştı. Tam bu sırada AK Parti ve MHP’li 4 milletvekili 4760 sayılı Yasa’ya ilişkin bir önergesi vermişlerdir. Verdikleri teklif doğrudan ağır engellilerin yararlandığı bir hakkı kısıtlamaya yöneliktir.”
YAPILAN DEĞİŞİKLİK, EN KISA ZAMANDA GERİ ALINMALI
“Önerge kabul edilerek 4760 sayılı Yasa’da değişikliğe neden olmuştur. Önce motor hacmi yerine vergi tutarı üzerinden bir kısıtlama getirilmiş, şimdi de yerlilik oranı yüzde 20 denilerek araç alacak engelliler adeta belirlenmiş markalara mahkum edilmiştir. Yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasıyla da engellilerin can güvenliği, teknolojik yeniliklerle daha güvenli, kullanışlı araç alımının önüne geçilmiştir. Yapılan teklif, son yıllarda giderek sıklaşan, adrese teslim ihale, personel alımı vb. uygulamalarda karşılaştığımız bir yöntemden ibarettir. Yerlilik oranına göre araç alımı yapılacaksa bunu öncelikle hükümet ve devlet organlarındaki araç alımlarından başlatmak gereklidir. Araç değişikliğinde süre uzatılacaksa yine hükümet ve devlet organları buna öncülük etmelidir. Engelliler bu tür uygulamalar için seçilecek son toplum kesimidir. Korunması gereken, pozitif ayrımcılıkla engellilerin sağlığı, güvenliği bakımından en işlevsel, en kullanışlı olan araç türlerine markasına, yerlilik oranına bakmaksızın erişebilir olmalıdır. Bu nedenle, yapılan değişiklik en kısa sürede geri alınmalı, ilk adım olarak Cumhurbaşkanlığı yetkisi ile yerlilik oranı değiştirilmelidir.”