HABERLER>POLİTİKA
23 Ağustos 2011 Salı - 16:13

Muhaliflere 'Türk modeli' para yardımı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Bingazi'de Libyalı muhaliflerle görüştü. Davutoğlu muhaliflere elden para yardımı yaptı.

Muhaliflere  Türk modeli  para yardımı

BİNGAZİ - Ahmet Davutoğlu, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, gösterilen misafirperverlik ve güzel sözler için teşekkür etti.  ''Geçen ay yine Bingazi'deydim, bugün yine buradayım, aylık ziyaretlerime devam edeceğim inşallah'' diyen Davutoğlu, bu kez Libya halkını geleceğe çok daha ümitli bakar bulmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. Davutoğlu, ''Son askeri başarılardan sonra artık herkes, Libya devriminin halkın talepleri doğrultusunda hedefe ulaşacağına mutlak olarak inanç getirdi'' dedi.

Libya'nın tarihi bir süreçten geçtiğini belirten Davutoğlu, Türk halkının Libyalı kardeşleriyle beraber olduğunu vurgulayarak, ''İnşallah önümüzdeki Ramazan Bayramı, en güzel Ramazan Bayramı olarak birlik ve beraberlik içinde kutlanır'' diye konuştu.

Libya halkının ve Libya'nın dostlarının katedeceği yollar olduğunu söyleyen Davutoğlu şunları kaydetti:
''Her şeyden önce Libya halkının talepleri doğrultusunda demokratik özgür bir Libya'nın inşa edilmesi lazım. İkincisi, Libya devletinin birlik ve beraberliğinin korunması ve uluslararası toplumda hak ettiği yeri alması lazım. Libya'nın yeni özgür bayrağının bütün uluslararası kuruluşlarda dalgalanması lazım. Üçüncüsü de Libya'nın bir bütün olarak yeniden inşa edilmesi lazım. Çok zengin doğal kaynakları ile eminim bu üç hedef gerçekleştirildiğinde Libya dünyanın yükselen yıldızı, dünyanın en önemli ülkeleri arasında girecek.''

''ABDÜLCELİL'E GÜVENİYORUZ''
''Sayın Mustafa Abdülcelil'in erdemli liderliğine güveniyoruz ve onu sonuna kadar destekliyoruz'' diyen Davutoğlu, Abdülcelil'in Trablus'taki gelişmelerden sonra yaptığı konuşma bir erdem dersi olduğunu kaydetti. Davutoğlu, Abdülcelil'in bu konuşmasıyla Libya'nın geleceğinin ahlaki altyapısını da kurduğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Somali'ye gittiğini belirten Davutoğlu, Güney Afrika ve Etiyopya ziyaretlerinden sonra Libya'ya geldiğini hatırlatarak, ''Mübarek ramazan ayında Türk halkının kalbinin bir yarısı Somali, bir yarısı Libya için atıyor'' dedi.

Cumhurbaşkanı ve başbakanın mesajlarını iletmek üzere Libya'ya geldiğini söyleyen Davutoğlu, ''Bir kez daha teyiden söylüyorum, Türkiye bütün imkanlarıyla Abdülcelil'in, Ulusal Geçiş Konseyi'nin ve Libya'nın yanında olacaktır'' dedi.

Davutoğlu, Uluslararası Temas Grubu'nun başkanlığını yürüttüklerini hatırlatarak, İstanbul'daki son toplantıda alınan kararların bu sürecin önünü açtığını kaydetti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün tüm liderlerle bir telekonferans yaptıklarını belirterek, orada ulaşılan sonuçları da Abdülcelil ile paylaştığını kaydetti.

Davutoğlu, bu çerçevede, Temas Grubu'nun siyasi direktörler düzeyinde önümüzdeki günlerde İstanbul'da toplanacağını söyledi.

Libya'da güvenlik tam olarak sağlanana kadar NATO'nun güvenlik desteğinin devam edeceğini dile getiren Davutoğlu, önemli olanın Libya toprak bütünlüğünün garanti altına alınması, güvenlik ve istikrarın temini olduğunu kaydetti.

Libya halkının süratle maddi kaynağa ihtiyacı olduğunun altını çizen Davutoğlu, Libya'nın dondurulmuş finansal kaynaklarının bir an önce Libya halkının hizmetine verilmesi gerektiğini bildirdi. Bu konuda Türkiye olarak, kendi yöntemlerini geliştirdiklerini belirten Davutoğlu, önemli olanın bu engellerin bütünüyle kalkması olduğunu ifade ederek, Uluslararası Temas Grubu toplantısında da bu konuyu ele alacaklarını söyledi.

YARDIM ELDEN VERİLİYOR
Ulusal Geçiş Konseyi'nin Başkanı Mustafa Abdülcelil, Türkiye'ye vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti. Abdülcelil, "Türkiye, tüm bürokratik engelleri aşarak, Libya'ya verdiği taahhütlerin hepsini yerine getirdi. Türkiye'nin bize yardım göndermek için yeni bir metot buldu. Buna artık 'Türk modeli' diyoruz" dedi.

Türkiye, Libya'ya 300 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulunmuştu. Bunun 100 milyon doları hibe, 100 milyon doları nakit kredi ve kalan 100 milyon doları da proje kredisi olarak planlanıyor.

Abdülcelil ve Davutoğlu, Türk yönteminin ayrıntılarına girmedi. Bir gazetecinin "para elden mi gönderildi" şeklindeki sorusuna ise Davutoğlu, "Libya'nın bu yardıma acil ihtiyacı var. Ulusal Geçiş Konseyi'nin mali işler sorumlusu Ali Tarhuni Türkiye'ye geldi ve tüm yöntemleri gözden geçirip en uygununa karar verdik" yanıtını verdi.

Konuya yakın kaynaklar, hibe ve nakit krediden oluşan 200 milyon doların büyük bir kısmının Ulusal Geçiş Konseyi’ne verildiğini söyledi. Paranın Libya’ya gelen ve görüşmeler yapan Türk yetkililer tarafından peyderpey getirilerek, elden verildiği belirtildi. (ajanslar)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
AHMET NEVZAT GÜVEN 24 Ağustos 2011 Çarşamba 09:08

BU FOTOĞRAF TARİHTE BÜYÜK DEVLETLER KURMUŞ,ÇAĞ AÇIP ÇAĞ KAPATMIŞ BÜYÜK BİR ULUSUN DIŞ İŞLERİ BAKANINA YAKIŞIYOR MU? DAHA NE İDÜĞÜ BELİRSİZ,ABD BESLEMESİ BİR ÇAPULCU VE ONLARIN GAYRI RESMİ VE GAYRI MEŞRU BAYRAĞI ALTINDA DIŞ İLERİ BAKANININ EL SIKIŞMASI VE BU ÇAPULCU VE YAĞMACILARA PARA YARDIMI YAPMASI?? PEKİ AMA NE İÇİN KADDAFİYE BU DÜŞMANLIK? KADDAFİ KIBRIS HAREKATINDA TÜRKİYE'NİN TEK DOSTU OLDUĞU VE TÜRK MÜTEAHHİTLERİNE VE 15 BİN İŞÇİSİNE İŞ VERDİĞİ İÇİN Mİ? BUNUN ADI TÜRKÇE'DE EKMEKSİZLİKTİR.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vural: Bunun anlamı nedir?
MHP'li Oktay Vural, her yıl MGK bildirilerinde Türkçenin eğitim dili ve ...
BDP'den PKK'ya çağrı var
Diyarbakır’da BDP, DTK, KADEP, HAKPAR ve sivil toplum örgütleri biraraya ...
Yıldırım'dan savcılara 'dinleme' eleştirisi
Hürriyet yazarı Zeynep Gürcanlı Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili ...
 
Hükümetten maaş ve tatil müjdesi
Memur emeklisi, dul ve yetim aylıkları ile işsizlik maaşı bayramdan önce ...
AK Parti İzmir’de ‘kadın aday’ patlaması
Bir zamanlar kadın kotasını tamamlamakta zorlanan AK Parti’de kadınların ...
Güler'den 'yeni örgütlenme modeli' açıklaması
MYK toplantısında Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilen CHP İzmir Milletvekili ...
 
Gürsel Tekin neden çizik yedi?
CHP'nin MYK görevlendirmelerindeki son revizyonuna katılmayan Gürsel Tekin ...
Kaddafi'nin bayrağı Ankara'dan indirildi
Muhaliflerin başkent Trablus'a girmesinin ardından Ankara'daki büyükelçilik ...
Kamalak: Terörün çözümü Milli Görüş
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, ''Terörün çözümünde tek ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva