HABERLER>POLİTİKA
23 Ağustos 2011 Salı - 10:31

Yıldırım'dan savcılara 'dinleme' eleştirisi

Hürriyet yazarı Zeynep Gürcanlı Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili Binal Yıldırım’ın Ankara’da gazetecilere verdiği iftar yemeğini köşesine taşıdı.

Yıldırım dan savcılara  dinleme  eleştirisi

ANKARA - İşte Zeynep Gürcanlı'nın kaleme aldığı iftar yemeği:

“Ulaşan ve erişen Türkiye”... Bu sözlerle açtı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım gazetecilerle iftar buluşmasını.
 
Türkiye’nin son 8 yılda ulaştırma ve haberleşme sektörlerinde geldiği noktaları uzun uzun anlattı.
 
Hakikaten öyle çok yol katedilmiş ki; Bakan Yıldırım artık Türkiye’nin kendi yolcu uçağını dizayn edip, üreteceğinden, kendi haberleşme uydusunu dizayn edip 10 yıl içinde üretime geçebileceğinden bahsediyor.
 
Ancak bir de “yapılamayanlar” var.

Mesela yasadışı dinlemelerle mücadele...
 
Ulaştırma Bakanı’na soru “yasadışı dinlemeler konusunda toplumda büyük bir endişe var” diye başlayan bir soru üzerinden soruluyor.
 
Ancak Bakan Yıldırım, bu konuda aynı fikirde değil...
 
“MİLLET PASO KONUŞUYOR”
“Algı böyle olabilir. Ancak vatandaş buna çok da aldırış etmiyor” diyor Bakan Yıldırım. Ve rakamlarla örnek veriyor; “Bir önceki yıla göre yüzde 50 artış var telefon görüşmelerinde. Vatandaş normalde dinlendiği endişesi içinde olsa konuşmaz. Oysa millet paso konuşuyor. Hiç aldırış etmiyor. Bir önceki yıl 101 milyar dakika olan konuşma süresi, son yıl 155 milyar dakikaya ulaştı. SMS’de de aynı şey var. Avrupa’nın en çok konuşan dördüncü ülkesiyiz.”(Merak edenler için...Tabi hemen soruyoruz “Avrupa’da en çok konuşan ülke hangisi” diye yanıt “Fransa” olarak geliyor.)
 
Sadece telefon konuşmasında değil, sosyal paylaşımda da liderler arasında Türkiye. Bakan Yıldırım, “İki sosyal paylaşım sitesinde dünya birincisiyiz” diye özetliyor durumu.
 
“DİNLENDİĞİNİ ŞİKAYET EDEN YOK”
Bakan’ın deyimiyle “paso konuşuyoruz” ama iddianamelerde, medyada sürekli dinlemeye takılmış kişilerin telefon konuşmalarını okuyoruz.
 
Bakan Yıldırım da yasadışı dinlemeler olduğunu, bunlarla mücadele edilmeye çalışıldığını anlatıyor ancak bir de ayrıntı veriyor: “Ancak dinlendiği yüzünden şikayet edip, yargıya başvuran, hakkını arayan yok...”
 
SAVCILARA ELEŞTİRİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın dinleme konusundaki en çarpıcı açıklamaları ise, savcılara yaptığı eleştiri.

Yıldırım, dinleme konusunda Türkiye’deki yasalarda “Herhangi bir sıkıntı yok” diyor ancak ekliyor: “Uygulamada sıkıntı var. Savcılar normal dava dosyasıyla ilgisi olmayan konuşmaları, olduğu gibi ne bulursa öyle koyuyor iddianameye”

Bu durumdan pekçok kişinin mağdur olduğuna dikkat çekiyor Bakan Yıldırım: “Mesela 3. kişi, hiçbirşeyden haberi yok. Telefonda konuşan iki kişi onun hakkında plan yapıyorlar, onu çekiştiriyorlar. Sonra sanki o da işe ortak olmuş gibi işlem yapılıyor. Böyle bir yargısal anlayış var. Büyük çarpıklık da bu.”
 
“MAĞDURLAR İÇİN YASA HAZIRLIĞI VAR”
Bakan Yıldırım, dinleme mağdurları konusunda ise çok önemli bir hazırlıktan bahsediyor. Bir yasa hazırlığı içinde Adalet Bakanlığı...
 
“Yasadışı dinlemelerden dolayı mağdur olanların hakkının resen aranması konusunda bir yasal düzenleme üzerinde çalışılıyor. Eğer yapılabilirse mağdurlar şikayetçi olmasa da onlar adına dava açılabilecek. Ancak bu konuda hukukçular arasında bir tartışma var. Bazı hukukçular, “Anayasa böyle bir yasaya engel. Mağdurun mutlaka şahsi başvurusu şart” diyor, kimisi de ‘başvuruya gerek yok’ diyor. Bu aşılırsa, düzenleme de yapılacak. Ayrıca yasadışı dinleme cezaları da arttırılıyor.”
 
“DİNLEMELER OLMASA TERÖRLE MÜCADELE SIKINTIYA GİRER”
Bakan Yıldırım, yasal dinlemelere olanak tanıyan 5651 sayılı kanunun dünyadaki örnekleri içinde en iyi kanunlardan olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’de dinleme kararını mahkemelerin aldığını hatırlatan Bakan, İngiltere’de ise dinlemenin sadece İçişleri Bakanı’nın oluru ile yapıldığına dikkat çekiyor.
 
Mahkeme kararıyla yapılan yasal dinlemelerin istihbaratın çok önemli bir unsuru olduğuna da dikkat çeken Yıldırım, “Eğer bu dinlemeler yapılmasa ne istihbarat elde edilebilir, ne de terörle mücadelede yol alınır” diyor.
 
“GENELKURMAY DİNLEME ARACINI MİT’E DEVREDİYOR”
Dinleme konusundaki sohbetten son not ise Genelkurmay Başkanlığı’nın satın aldığının ortaya çıktığı dinleme sisteminin akıbeti konusunda.
 
Yasa, Genelkurmay Başkanlığı’na telefon dinleme yetkisi vermiyor. Ancak Genelkurmay’ın dinleme yapabilmek için bir sistem satın aldığı daha önce ortaya çıkmıştı. Bu soruluyor Bakan Yıldırım’a. Yanıt kısa: “Genelkurmay MİT’e devredecek. Karar öyle alındı. Şu anda ya devretti, ya da devretmek üzere...”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan 24 Ağustos 2011 Çarşamba 09:04

herkesi dinliyorsunuz ama deniz fenerinde olduğu gibi dinlemeler size yakın kişilerin yolsuzluğuyla ilgiliyse yayınlanmıyor nedense?

Yorumu oyla      13      6  
asım korkut 23 Ağustos 2011 Salı 11:03

çok haklısınız sayın bakan.suç teşkil etmeyen özel hayata ilişkin pek çok konuşma açık yasa hükmüne rağmen ayıklanıp imha edilmiyor dava dosyasına giriyor.bu durum dosyayı kabarttığı gibi özel hayatın gizliliğini ihlal guçu işleniyor.

Yorumu oyla      19      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hükümetten maaş ve tatil müjdesi
Memur emeklisi, dul ve yetim aylıkları ile işsizlik maaşı bayramdan önce ...
AK Parti İzmir’de ‘kadın aday’ patlaması
Bir zamanlar kadın kotasını tamamlamakta zorlanan AK Parti’de kadınların ...
Güler'den 'yeni örgütlenme modeli' açıklaması
MYK toplantısında Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilen CHP İzmir Milletvekili ...
 
Gürsel Tekin neden çizik yedi?
CHP'nin MYK görevlendirmelerindeki son revizyonuna katılmayan Gürsel Tekin ...
Kaddafi'nin bayrağı Ankara'dan indirildi
Muhaliflerin başkent Trablus'a girmesinin ardından Ankara'daki büyükelçilik ...
Kamalak: Terörün çözümü Milli Görüş
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, ''Terörün çözümünde tek ...
 
Makedonya ile hemşeri diplomasi
İzmir milletvekili, TBMM Dış İşleri komisyon üyesi ve Balkan Stratejik ...
Emniyet şeridinde Suriye diplomasisi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Boğaziçi Köprüsü girişindeki emniyet ...
'Balkanlar'a doğrudan uçuş sözümüzü tuttuk'
Pegasus Hava Yolları'nın İzmir'den Üsküp'e başlattığı seferlerin ilkine ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva