HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Kasım 2009 Perşembe - 00:00

Foça 'barınağına' kavuştu

Eski Foça’’daki balıkçı barınağı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’’ın katıldığı törenle hizmete girdi. ’

Foça 'barınağına' kavuştu


 
İZMİR - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 950 milyon liralık harcamayla son 6 yılda ülke çapındaki 33 barınağı hizmete soktuklarını belirterek, ''Hizmeti yaparken o partidir, bu partidir ayrımı yapmayız, herkese götürürüz. İşte Foça bunun örneği'' dedi.
    
Bakan Yıldırım, İzmir'de Eski Foça'daki balıkçı barınağının açılış törenine katıldı.
    
Törende konuşma yapan Yıldırım, Foça'da tarihi doku, çevresel güzellik bozulmadan Türkiye'de ilk kez uygulanan kazıklı sistemle kurulu bağlama iskelelerine sahip barınağı hizmete soktuklarını, Foçalılara ve balıkçılara yakışan bir projeyi tamamladıklarını söyledi.
    
Göreve geldiklerinde Türkiye'nin tüm sahil şeridinde 70 tane balıkçı barınağının yapımına başlandığını ifade eden Yıldırım, ancak 1990'lı yılların başında temeli atılan projelerin bir bölümünün yanlış yer seçimi nedeniyle verimsiz olduğunu, çoğunun da yüzde 10 oranında bile tamamlanamadığını dile getirdi.
     

 
Bakan Yıldırım, öncelik tespiti yaparak işe giriştiklerini ve 950 milyon liralık harcamayla 6 yılda bunların 33'ünü tamamlayarak hizmete soktuklarını belirterek, balıkçıların sorunlarını bildiklerini vurguladı.
    
Geçmişte yakıt üzerinden ÖTV'yi kaldırdıklarını, 2004-2009 arasında 500 milyon liralık balıkçılara yakıt desteği yaptıklarını dile getiren Yıldırım, ''Eğer bu destek olmasaydı ben inanıyorum ki balıkçılarımız bırakın balık tutmayı, şu limandan dışarı çıkamazdı' dedi.
    
Yıldırım, balıkçılığın gelişmesine rağmen Türkiye'deki balık tüketiminin Avrupa ülkeleri arasında en son sırada olduğuna dikkati çekerek, dünyada kişi başına 15 kilogram, Avrupa'da 22 kilogram olan balık tüketiminin Türkiye'de 8 kilogram olduğunu ifade etti.
    
'YAT TURİZMİNDEN İSTEDİĞİMİZ PAYI ALAMIYORUZ'
İzmir'de Çeşme ve Sığacık yat limanları yapımının devam ettiğini, bunların gelecek nisan ayında hizmete gireceğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: ''Göreve geldiğimizde yat limanı kapasitesi 9 bin yat idi. Akdeniz çanağında dolaşan yat, 800 bin ile 1 milyon adet civarında. Maalesef yat turizminden istediğimiz payı alamıyoruz. Konaklama tesislerimiz, bağlama tesislerimiz yok. Yap işlet devret modeli başta olmak üzere liman yatırımlarına hız verdik. Türkiye'nin en büyük yat limanı Didim marinanın açılışını yaptık. Önümüzdeki yıl içinde biten yat limanlarıyla birlikte yat bağlama kapasitesi 15 bine çıkacak. Devam eden projelerle hedef 25 bin yat kapasitesine ulaşmaktır.''
    

 
'HİZMETTE SİYASET OLMAZ'
Eski Foça balıkçı barınağının 16 ayda kararının verilerek, inşaatının tamamlanıp hizmete sokulduğunu, bunun bir rekor olduğunu söyleyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Siyaset ayrı, hizmet ayrı. Siyasetin amacı esasında halka hizmettir. Biz diyoruz ki hizmette siyaset olmaz. Siyaset meydanlarda olur. Hizmet vatandaşın en doğal hakkıdır. Hizmeti yaparken o partidir, bu partidir ayrımı yapmayız, herkese götürürüz. İşte Foça bunun örneği. İşte Aliağa'dan Menderes'e uzanan Egeray projesi bunun örneği. Bu hat da önümüzdeki sene hizmete girecek. Tıkanmış projeyi harekete geçirdik. Bu proje bittiğinde kuzeyden güneye İzmir'in toplu taşıma sorunu kökten çözülmüş olacak. 550 bin İzmirli her gün seyahat edecek, bu yılda 200 milyon yolculuk demektir.
    
Şimdi 2 önemli projeyi de devreye sokuyoruz. Mayıs ayında ihale ettiğimiz 6 milyar dolarlık İstanbul İzmir otoyol projesi. Bu otoyol projesine de 'İstanbul'da başlayıp İzmir'de bitmesin' dediler. Biz de aynı anda hem İstanbul hem İzmir'den başlayacak dedik. Eş zamanlı olarak bu projeyi tamamlayacağız. 10 milyar liralık projeyi kamu kaynağı kullanmadan yap işlet devret modeliyle gerçekleştireceğiz''
    

 
'DEMİR YOLLARI YATIRIMDAN EN FAZLA PAYI ALIYOR'
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ni ana demir yoluna bağlayacak Kemalpaşa-Turgutlu demir yolu projesinin de büyük oranda tamamlandığını anlatan Yıldırım, önümüzdeki yıl bu projenin de hizmete açılacağını kaydetti.
     '
'Demir yollarımız 59 yıldır ilk defa 2010 yılında yatırımdan en fazla payı alan kuruluşumuz haline geliyor'' diye konuşan Yıldırım, şöyle devam etti: ''Böylece Cumhuriyetin kuruluş yıllarında demir yolu seferberliği başlatan büyük Atatürk'ün o hamlesinden sonra unutulan ve 50 yılı kaybeden demir yollarımız tekrar ayağa kalkıyor. Hızlı demir yolu ağlarıyla çekirdek hatları oluşturuyoruz. Gelecek demir yollarında. Atatürk'ün dediği gibi 'Demir yolları ümran yoludur, refah yoludur'. Ankara-İstanbul, Marmaray, Kars-Tiflis, Ankara-Konya ve şimdi de Ankara-İzmir hızlı tren projesini de yapmaya başladık. Proje hazırlandıktan sonra yapım sürecini başlatmış olacağız.''
 

 
ANADOL: BAKAN'A TEŞEKKÜR EDİYORUM
CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol da törende yaptığı konuşmada, iktidar ve muhalefetin siyasi mücadelesini sürdürürken, halka yapılan hizmetlerin önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı.
    
Eski Foça'daki balıkçı barınağının bugün yapılan açılış töreninin bunun bir örneği olduğunu belirten Anadol, Bakan Yıldırım'a Foça'da balıkçı barınağına duyulan ihtiyacı anlattığını söyledi.
    
Anadol, sözlerine şöyle devam etti: ''Bizi kırmadı derhal emir verdi. Bürokratlarını, genel müdürünü, uzmanlarını gönderdi. Foça'da barınağın gerçekten gerekli olduğu tespit edildi. Tüm sahilleri bilen biriyim. Çevreye duyarlı, Türkiye'de eşi olmayan, deniz sirkülasyonuna imkan veren, kazıklar üstünde Türkiye'nin en güzel balıkçı barınağını Foça'ya hediye etmiş bulunuyorlar. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum.''
    
DİĞER KONUŞMALAR
Demiryollar, Limanlar ve Havayolları İnşaatı Genel Müdürü Ahmet Arslan, Eski Foça'da Türkiye'de örneği olmayan çelik kazıklı, yat limanı statüsünde bir balıkçı barınağı yaptıklarını belirtti.
    
Ülke çapında birçok barınağın yapımını sürdürdüklerini, isminden kaynaklanan ''barınak'' ifadesi nedeniyle bu projelerin küçümsendiğini söyleyen Arslan, ancak her birinin bir liman büyüklüğünde olduğunu vurguladı.
   
Foça Kaymakamı Kamil Köten de ilçede 250 ailenin balıkçılıkla uğraştığını, yılda 900 ton balık yakalandığını ve 6 milyon liralık bir değer yaratıldığını ifade etti. Köten, Foça'daki İngilizburnu mevkisine de bir yat limanı istediklerini belirtti.
     
Tören sonrası Bakan Yıldırım, balıkçıların ikram ettiği balık türü yemeklerden tattı. Barınakta demirli bir tekneye çıkan Bakan Yıldırım, mürettebattan bilgi aldı ve dürbünle sahili inceldi.
    
Açılışı yapılan barınağın 343 metrelik rıhtım ve 6 bin 786 metrekarelik geri sahaya sahip olduğu, 4 iskeleye sahip barınağın 3.7 milyon liraya mal olduğu belirtildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cittaslow aşçıları belgelerini aldı
Türkiye'nin ilk Cittaslow (yavaş ve sakin şehir) adayı olan ve çalışmalarına ...
Bornova metrosunu Ataç-E+M yapacak
Ege Üniversitesi - Evka3 metro hattı inşaat ihalesini Ataç-E+M ortaklığının kazandığı bildirildi. ’
Bayraklı’’da ruhsatlar ’‘eve teslim’’
İlçe belediyesi esnaflara kolaylık sağlamak amacıyla yeni düzenlemelere ...
 
Bornova ’‘köy turizmine’’ açılıyor
İlçe belediyesi tarafından düzenlenen ev pansiyonculuğu kursunu bitiren ...
Yenişehir’’de ’‘yeni bir dünya’’’…
İç Göç Entegrasyon Projesi kapsamında hazırlanan ’“İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Napolitano Kordon’’u çok sevdi
Dün akşam saatlerinde eşi Clio Napolitano ile birlikte İzmir’’e gelen ...
 
’“Cenaze hatırası’” Meclis’’i de karıştırdı!
Başkan Bulut’’un cenazesinden sonra akşam yemeğindeki görüntülerin basına ...
Dikili Belediye Başkanı yine yargı önündeydi’…
İzmir'in Dikili ilçesinde belediyeye ait otogarın satışıyla ilgili ...
Başkan Kocaoğlu 'mahalle baskısı' istedi
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hayati önemde gördüğü projelerin ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva