HABERLER>GÜNCEL
30 Eylül 2024 Pazartesi - 09:17

Uzmanlardan Körfez reçetesi… Sirkülâsyon kanalı çağrısı!

İzmir Körfezi’nde meydana gelen balık ölümlerinin nedeni ve alınması gereken önlemler, İzmir Ticaret Odası’nda konuşuldu. Uzmanlara göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına destek olunarak, körfeze gerçekleştirilen kirli su deşarjlarının mutlak suretle önüne geçilmesi, arıtma tesislerinin kapasitesi ve seviyesinin artırılması, ayrıca “Sirkülasyon Kanalı Projesi”nin hayata geçirilmesi önem taşıyor.

Uzmanlardan Körfez reçetesi… Sirkülâsyon kanalı çağrısı!

İzmir Balıkçılık Çalışma Grubu 34. Toplantısı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan’ın başkanlığında İzmir Ticaret Odası’nda düzenlendi.

Toplantıda, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tolga Dinçer İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri ve çevre kirliliği ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Dinçer, “İzmir Körfezi, denizin karaya doğru yaklaşık 80 km girinti yaptığı, iç körfeze doğru sığlaşan bir yapıya sahip. Özellikle iç körfez özelinde düşündüğümüz zaman gerek su sirkülasyonunun kısıtlı olması, buna paralel olarak suların, sıcak mevsimlerde dış körfez bölgelerine göre daha fazla ısınması, hali hazırda kirliliğin etkisinde olan iç körfez ekosistemini daha da kırılgan hale getiriyor. 2000 yılında Büyük Kanal Projesinin devreye sokulması ile körfez ekosistemi çok ciddi bir düzelme sürecine girdi. Ancak ilerleyen yıllarda nüfusun giderek artması nedeniyle mevcut alt yapının yetersiz kalması sorunun büyümesine neden oldu. Altyapının yetersizliği nedeni ile on yılı aşkın süredir Çiğli Arıtma Tesisinden yeterli düzeyde arıtılmayan suyun deşarjlarının yapıldığı gerek uydu görüntülerinden, gerekse gözlem ve araştırma sonuçlarımızdan anlaşılıyor” dedi.

BALIKLARDA HASTALIĞA NEDEN OLACAK BİR ETKEN YOK
İzmir İç Körfezdeki olumsuzluklara neden olan temel faktörün; körfeze yüksek miktarda besleyici element girişine bağlı olarak ortaya çıkan aşırı alg üremesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Dinçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bununla birlikte özellikle yaz aylarında sıcaklığın artması sonucu oksijenin suda çözünürlüğünün azalması da sucul canlıların yaşamlarının devamı için yeterli oksijene ulaşamamalarına dolayısı bu canlıların ölümlerine neden olabilmektedir. Körfezden alınan balık numuneleri üzerinde yapılan mikrobiyolojik çalışmalar neticesinde, balıklarda hastalığa sebep olacak herhangi bir bakteriyel ve paraziter etkene rastlanmamıştır”

İZMİR KÖRFEZİ’NDE ZATEN BALIKÇILIK YAPILAMIYORDU
Ege Bölgesi’nin, özellikle İzmir’in, ülkemizin balıkçılık sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, “İzmir Körfezi’nin 1979’dan beri balık avcılığına kapalı olması sebebiyle, Körfez’de yaşanan toplu balık ölümleri balıkçılık sektörünü ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Nitekim sadece sportif amaçlı olta balıkçılığı yapılabilen İzmir Körfezi’nde bu balıkçılık türü yakın dönemde yasaklandı. Bu yasaklama, körfezin ekolojik dengesini koruma, deniz kirliliğini azaltma ve su ürünlerinin sürdürülebilirliğini sağlama amaçlarıyla getirildi” dedi.

TÜKETİCİ AÇISINDAN TEHLİKE UNSURU YOK
Çakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu konuya açıklık getirmek gerekiyor; İzmir'de gerçekleştirilen balıkçılık faaliyetleri genellikle açık deniz avcılığına dayanmakta olduğundan bu durum tüketici sağlığı açısından bir tehlike unsuru oluşturmuyor.  Bu bağlamda kritik olan avlanan balıkların menşei. Yasal düzenlemelere göre, kökeni belirsiz olan balıkların satışı kesinlikle yasak. Bu yasak, hem tüketici sağlığını korumayı hem de sürdürülebilir balıkçılığı teşvik etmeyi amaçlıyor. Böylece, deniz ekosisteminin korunmasına ve yerel balıkçılık sektörünün güvenilirliğinin artırılmasına yönelik önemli bir adım atılıyor”

KİMLER KATILDI?
Toplantıya, İzmir Ticaret Odası 6. Su Ürünleri, Balıkçılık ve Av Malzemeleri Grubu Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Gümüş ve Komite Üyesi Mucahit Çevik, İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Sibel Korkmaz Tok, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Tarımsal Projeler Şube Müdürü Ali Selim Alpaslan ve Su Ürünleri Mühendisi Ayşegül Taşdemir, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tolga Dinçer, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdürlüğü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güzel Yücel Gier, Ege Bölgesi Sanayi Odası 2. Et Balık ve Su Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Nedim Anbar, Ege İhracatçı Birlikleri Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Melih İşliel, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Genel Sekreteri Demir Alpay, S.S. İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Mustafa Kütükçüler ile Su Ürünleri Mühendisi Ezgi Akkaya ile İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

 
Genç motosikletli kaza kurbanı!
 
Kumar oynayan 3 kişiye 19 bin lira ceza
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Eylül 2024 Pazartesi 10:33

Sen pislik dolu dereleri körfeze taşıdığın sürece sirkülasyon kanalı sana çare olmaz. Önce kirliliğin kaynağını durdur. Sonra da körfezde biriken kiri temizle yeter.

Yorumu oyla      2      0  
medya takipçisi 30 Eylül 2024 Pazartesi 10:20

ne uzman kişiler... Toplantıyı yöneten zat güç nerde ise ayçiçeği misali baş veren kişi...

Yorumu oyla      1      0  
izmir 30 Eylül 2024 Pazartesi 09:36

toplantı yapmaktan başka birşey yapılmıyor bu yeni bir proje değil. sirkilasyon yıllardır konuşuluyor sonuç sıfır. chp li belediyeler bu işi yapamaz. bu çaplı büyük projelerden anlamazlar..

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yolcu otobüsü TIR'a arkadan çarptı: 4 yaralı
Mersin'in Tarsus ilçesinde yolcu otobüsünün TIR'a çarpması sonucu yaralanan ...
44 yıl hapis cezası vardı... 18'lik firari yakalandı!
İzmir’in Konak ilçesinde, hakkında kesinleşmiş 44 yıl 9 ay hapis cezası ...
Mahkemeden veto yemişti… Karaburun planlarına onay!
İzmir’in gözde turizm merkezlerinden Karaburun’un Çevre, Şehircilik ve ...
 
İzmir'in hava raporu... Sıcaklıklar düşüyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden aktarılan verilere göre; İzmir haftaya ...
Kabine bugün toplanıyor: Masada neler var?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık edeceği bugünkü Kabine toplantısında, ...
Kemal ANADOL yazdı... Buraya kadar!
Kemal ANADOL yazdı... Buraya kadar!
 
Askeri araç ile otomobil çarpıştı: 5’i asker 8 yaralı
Malatya’da, askeri araç ile otomobilin karıştığı kazada 5’i asker 8 kişi ...
Acı son: Çöp evde ceset bulundu!
Eskişehir'de bir daireden yayılan kökü kokular nedeniyle komşuların ihbarı ...
ŞÖNİM'lerden 12 yılda 1,8 milyon kişi hizmet aldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Şiddet Önleme ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva