HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
18 Nisan 2011 Pazartesi - 11:53

'Bergama'nın UNESCO'ya girmesi zorlaştı'

Allianoi Antik Kentinin isim Mimarı olan Alman Arkeoloji Profesörü Helmut Müler, “Bergama’nın Allianoi’nin suya gömülmesi ve Akropol’e yapılan teleferik nedeni ile UNESCO’nun hazırladığı “Dünya Kültür Mirası Listesine” girmesi ancak hayal olur” dedi.

 Bergama nın UNESCO ya girmesi zorlaştı

İZMİR - Allianoi antik kentinin sular altında kalmasının Bergama’nın UNESCO’nun hazırladığı Dünya Kültür Mirası Listesine Girmek konusunda avantajını dezavantaja çevirdiğini belirten Alman Profesör Helmut Müller Akropole yapılan Teleferik ve Allianoi’nin toprağa gömülmesi Bergama’yı UNESCO’NUN hazırladığı Dünya Kültür Mirası Listesine girmekten uzaklaştırdı” iddiasında bulundu
 
Bergama Sağlık Sempozyumuna konuşmacı olarak katılan Alman Antik Tarih ve Epigrafi Alman Arkeoloji Enstitüsü Komisyon Üyesi Profesör Phil. Helmut Müller, Bergama’nın Antik( ören)yerleşim yererliyle UNESCO koruması altına girmek için çaba sarf etmesini değerlendirerek bu isteğin bir hayal olduğunu açıkladı.

Tarihi ören yerlerine olduğu gibi sahip çıkılmasının ve en iyi şekilde korunması gerektiğini belirten Profesör Phil. Helmut Müller, Gazeteci Tahsin Tuna’ya yaptığı özel açıklamada bu konuyla ilgili olarak görüşlerini şöyle açıkladı. “Allianoi kazılarının başladığı dönemlerde Bergama Yortanlı Barajı yerleşim alanı konusunda araştırmalar yaptım ve çıkan buluntulardan elde ettiğim bilgiler ile söz konusu baraj alanının kesinlikle Allianoi antik Kent olduğunu kanıtladım. Bu alan Allianoi kenti değildir diyenlere de belgeli kanıt gösterebilirim. Tarihi ören yerleriyle UNESCO Koruması altına girmek isteyen Bergama’nın bu konuda hiç şansı olmadığını söyleyebilirim” dedi.

ALMANYA’DA BİZ BUNU YAŞADIK
Doğu Almanya’da ki Dresdner şehrinde 6. köprünün yapılmasıyla bunun en iyi örneğini biz yaşadık diyen Profesör Phil. Helmut Müller, UNESCO ile ilgili yaşadıkları olayı ise şöyle değerlendirdi. “UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesine girme mücadelesi veren Bergamalıları kutluyorum. Güzel bir çalışma yapıyorlar. Fakat bu çalışmaların haricinde de bazı yanlışlarda beraberinde yapılıyor. Örneğin Allianoi baraj altında kalmış, diğer yandan Akropol’e Teleferik yapılması bunlardan en önemli ikisi bu iki yanlış ile Bergama’nın UNESCO’nın Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmesi gittikçe zorlaşıyor. Artık Bergama için bu ancak hayal” iddiasında bulundu.
bunun en iyi örneğini biz yaşadık diyen Müller: 1989 yılında duvarlar yıkılınca Almanya’nın prestij bölgesi haline gelen Doğu Almanya’da ki Dresdner de tarihi dokuların bozulmaması ve korunması için şehir UNESCO korumasında ve Dünya Kültür Mirası Listesindeydi. Ama birçok ünlü sanatçıya ev sahipliği yapmış bu gözde kentin Dresden’din önemli bir sorunu vardı. Kent yeniden yapılandırılırken, Elbe Nehri’nin kucağında kümelenmiş Dresden’in geçiş köprüleri yetersiz kalmış. Yeni bir köprü (altıncı) yapılmasına karar verilmişti. UNESCO’nun koruması altında olan kente hemen bir “ihtar” geldi. İhtarın konusu “ya köprü ya da dünya mirası listesi” oldu. Kentte, demokrasiye saygılı ki bir referandum yapıldı., nüfusun yüzde 75′i yeni köprüye “evet” dedi. Ama bu kez de UNESCO da şehri listesinden “çizdi.” Mirasından mahrum da kalsa Dresden kenti yoluna yürümeye devam ediyor. Çünkü ürettiğini Elbe Nehri’nden geçiremedikten sonra, sanayi şehri olamayacağının bilincinde” açıklamasında bulundu. (Tahsin TUNA/Bergama)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kültüre destek AB'nin onda biri
Türkiye'de devletin kişi başı kültür harcaması 10 Euro civarında iken ...
İzmir’den Yaşar Kemal geçti
İzmir’de konuşan Yaşar Kemal “Bugün çağdaş bir Türkiye’de yaşıyorsak bunu ...
'Haddini aşmamış'
Olay oyunun ilk raporu belli oldu. Raporda; tiyatro oyuncusunun haddini ...
 
İzmir kültür turları başladı
Konak Belediyesi tarafından kent kültürünü geliştirme amaçlı organize ...
Usta yazarlarla 'Konak'ladılar
Konak Belediyesi’nin düzenlediği 1.İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali ...
Mavioğlu 'Şık'ın yokluğunda imzaladı
Gazeteci Yazar Ertuğrul Mavioğlu, İmamın Ordusu isimli kitabın yazarı ...
 
Kitap Fuarı kapılarını 16. kez açtı
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle ...
6 yeni film vizyonda
Seyfi Teoman'ın Berlin'de prömiyerini yapan son filmi 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz', ...
Edebiyat Festivali sokaklara taştı
1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali görkemli bir açılışla başladı.
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva