HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
16 Nisan 2011 Cumartesi - 09:38

Edebiyat Festivali sokaklara taştı

1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali görkemli bir açılışla başladı.

Edebiyat Festivali sokaklara taştı

İZMİR - Türkiye’nin en önemli yazar ve şairleri Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde buluştu. Onur Konuğu Tahsin Yücel ve Konuk Ülke Almanya’dan katılan Björn Kern, Habib Bektaş, Menekşe Toprak, Yüksel Pazarkaya ile Türk Edebiyatına katkı koymuş, öncülük etmiş pek çok yazar ve şairin bir araya gelmesiyle gerçekleşen 1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali İzmirlilerin de katılımıyla renkli bir açılışa sahne oldu.
 


1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali açılışı Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi’nde gerçekleşti. Türk ve Dünya Edebiyatından yazarların hayatları ve eserlerinden alıntıların görsel sunumu Festivale katılan izleyicilerin beğenisini topladı. Tüm katılımcılara Konak Belediyesi tarafından birer kopyasının armağan edildiği kısa film gösteriminin ardından İZDOB sanatçıları Aslı Yavaş, Sinem Mert, İpek Paladik, Lagün Şengelen ve Bora Acar Zöngür’ün büyüleyici dans gösterisi konuklara seyrine doyum olmayan anlar yaşattı. Modern dünyanın keşmekeşi içerisinde kaybolan insanların televizyon ve bilgisayar ekranı arasında sıkışmış hayatlarının anlatıldığı dans gösterisinde kitabın ve yazın sanatının önemi belirtildi.
         


Dokuz yıldır devam eden 10. yılında ise Konak belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın desteği ve çalışmalarıyla bir üst boyuta taşınarak uluslararası bir festivale dönüşen 1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali açış konuşması Dr. Hakan Tartan gerçekleştirdi. Konak’ın öykü ve şiirle bütünleşmiş bir kent olduğuna değinen Başkan Tartan, uluslararası etkinliklerin yaygınlaşması konusunda Konak’ın her zaman bir adım önde olacağını belirtti. 1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali’nin ilk onur konuğunun Tahsin Yücel olmasından gurur duyduğunu belirtti ve “Bazı temel değerlerin yaşamımızdan çıktığı, güzelliklerin fark etmeden azaldığı günlerde şiire ve öyküye her zamankinden daha fazla güç vermek gerektiği düşüncesiyle 1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali’ni gerçekleştiriyoruz. Bu yıl şiir ve öyküyle kucaklaşmamızın tam bir edebiyat buluşmasına dönüşmesini istedik. Değerlerin yitip gitmesi tartışılırken umut, sevgi ve heyecanı yaşatmak; geleceğe umutla bakmak ancak kültür ve sanatın aydınlığında olacaktır. Bu festivalle temel değer yargılarımızı, kültürümüzü, söylemimizi topluma bir kez daha coşkuyla sunabilme imkanı buluyoruz” dedi.

Açılış konuşmasının ardından 1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali salondaki tüm yazarların sahneye çıkmasıyla oluşan aile fotoğrafıyla başladı. Tek başına edebiyatın değil yaşamın ve insanın odağında sürdürülen Festivali’n ilk programı Onur Konuğu Tahsin Yücel’in Turhan Günay ile söyleşisi oldu. Tahsin Yücel’in asil duruşuyla beraber muzip yönünün de konu edildiği söyleşi izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Doğan Hızlan’ın da programa katılmasıyla renklenen söyleşiler yazın dünyasından isimlerin Türkiye’de ne kadar büyük değer taşıdığını bir kez daha gösterdi. Mehmet Yalçın, Demir Özlü, Faruk Duman ve Deniz Kavukçuoğlu Doğan Hızlan’la birlikte Tahsin Yücel’i anlattı. Toplumların hafızası olarak dünyanın aydınlık yönüne olan yürüyüşte öncülük yapan yazın ustaları 1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali’nde değerli sohbetlerle İzmir’in bahara dönen havasına yeni bir doku kattı.
 


Sokağa Taşan Festival
Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde Konuk Ülke Almanya’dan 1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali’ne katılan Björn Kern, Habib Bektaş, Menekşe Toprak, Yüksel Pazarkaya “Almanya ve Göç Edebiyatı” hakkındaki söyleşileriyle beyin fırtınası yaşattı. Düşünceyi boyutlandırarak eşsiz bir sohbet gerçekleştiren yazarları dinleme fırsatı bulan İzmirliler programdan sonra insan ruhunu sarmalayan seçkin müzikler dinledi. Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam eden etkinliklerle eşzamanlı olarak Alsancak “Sevgi Yolu” da Hidayet Karakuş, Handan Gökçek, Muzaffer İzgü, Aydın Şimşek, Mustafa Albayrak, Zeynep Sönmez, Birsen Ferahlı ve Bekir Yurdakul’un katıldığı etkinlikle Festival sokağa taştı. İzmirliler güzel bahar havasında okuyucusu oldukları yazarlarla bir arada bulunma ve keyifli edebiyat sohbetlerinden yararlanma şansını yakaladı. Sevgi Yolu’nda söyleşilerin yanı sıra Türk  ve dünya müziğinden seçme eserlerin Sevgi Yolu’na yayılmasıyla “müzikli dakikalar” yaşandı. .

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şevval Sam hasret giderdi
Konak Belediyesi’nin daveti üzerine Alsancak Vapur İskelesi önünde sahne ...
Kitaba yolculuk İzmir'le devam ediyor
İzmir’de yaşatılan fuarlardan birisi olan İzmir Kitap Fuarı’nın 16. sı ...
Nuri Bilge Ceylan bir kez daha Cannes’ta
22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Cannes Film Festivali'nde yarışacak filmler açıklandı.
 
Nuri Bilge Ceylan’a Fransa’dan madalya
Ödül rekortmeni yönetmen Nuri Bilge Ceylan’a Fransa Kültür Bakanlığı tarafından ...
Öykü günleri edebiyat festivali oldu
Konak Belediyesi’nin 10 yıldır düzenlediği ve edebiyat dünyasının tanınmış ...
İzmir Sanat'ta klasik müzik şöleni
Ülkemizi uluslararası festivallerde tanıtan İzmirli piyanist Pınar Kebapçılar ...
 
Usta yönetmen hayatını kaybetti
Sinema tarihine birçok klasik film kazandıran Amerikalı usta yönetmen ...
Bob Dylan’dan bir ilk
ABD'nin 1960'larda Vietnam'a savaş açmasının meşru olmadığını savunan ...
Romalı gravürcüler Güzelyalı'da
Konak Belediyesi, uluslararası düzeydeki etkinlikleriyle vatandaşlara ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva