Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde düzenlenen İzmir Spor Zirvesi, Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Zirveye siyasi parti il başkanları, milletvekilleri ve sporseverler katıldı.

Zirvenin ilk oturumunda Göztepe Onursal Başkanı Mehmet Sepil ve Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, altyapı ve kurumsallaşmaya dair açıklamalarda bulundu.

Bucaspor 1928 moral arıyor Bucaspor 1928 moral arıyor

SEPİL: FUTBOLU VE OLİMPİK BRANŞLARI AYIRDIK
Sepil, konuşmasına Göztepe'nin kurumsal yapısından ve inşasından bahsederek, 'Kurumsallaşma derken futbol ve olimpik branşlarda… Benim 11'inci senem. Ben geldiğimde Özkan başkan zaten buradaydı, o benden de eski. Biz Göztepe'de ne yapmak istiyoruz? Türkiye'de bir realite var, en çok ilgi çeken branş futbol. Dünyanın da birçok ülkesinde en önemli spor dalı. Beğenelim veya beğenmeyelim endüstri haline geldi. İngiltere'de bankalardan değerli hale gelen kulüpler var. Futbol ve amatör branşları tamamen ayrı ele aldık. Etkileşimde olmaları zarara sebep oluyor. Şirketleşmeyi de öyle yaptık. Futbol fonumuz sadece futbola ortak. Futbolu olimpik branşlardan ayırdık. Olimpik branşları kendi içerisinde ayırdık. Birazcık finans bozulunca hepsi aynı anda zarar görüyor. Özellikle salon sporlarında… Bireysel sporda o kadar büyük bütçe gerekmiyor. Kadınlar Voleybol'da Sultanlar'a çıkmak istiyoruz. Bütçe gerekiyor. Çok şanslıyız, çok fazla Göztepeli var. İnsider tamamen voleybolu götürüyor, başındaki CEO Göztepeli' dedi.

'32 YAŞINDA 15 GOL ATAN SANTRAFOR HİÇBİR İŞE YARAMAZ'
Kulüplerin yönetilmesinde finans yapısının öneminden bahseden Sepil, 'İster futboldan bahsedelim ister diğer branşlardan en önemli durum finans yapısı. Finans yapısı doğru değilse çalışmıyor. Ömür boyu İzmir'de bu isimler olmayacak, sistem kendi içerisinde çalışmalı. Biz futbolda şu an kurduğumuz sistemi başarılı ve kalıcı yapalım, kendi kendisini finanse eder. İddialı bir cümle olacak ama Türkiye'ye örnek bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. 32 yaşında santrafor 15 gol atsa size tek faydası seni şampiyon yapar, daha sonra gelir elde edemezsiniz. Bizim santraforlarımız genç, bir tanesi de çok başarılı' ifadelerini kullandı.

'SONSUZ YANLIŞ DÜZLEMİNDE GİDİYORUZ, KULÜPLER KENDİ ARALARINDA ORTA OYUNU OYNUYOR'
Kulüpler Birliği Başkanlığı sürecinden bahseden Sepil, Türkiye'deki futbol yönetimine dair eleştirilerde bulunarak, 'Futbolun ne kadar zor olduğunu ve ne kadar kötü yöneltildiğini daha iyi gördüm. Türkiye'deki futbol iklim her şeyiyle yanlış, sonsuz yanlış düzeyinde gidiyoruz. Federasyon düzeyi, kulüplerin yapılanması yanlış. Futbolda konuşulan konulara bakınca ne kadar kötü yönetildiğimizi görüyoruz. 54 yıl önce Trabzon şampiyon oldu, 54 yılda 3 farklı takım şampiyon oldu. Bu iş öyle olunca orta oyununa dönüyor. Kendi aralarında rekabet yaşanıyor' dedi.

'TÜRKİYE'NİN YÜKSEK YAŞ ORTALAMASI İLE GÖTÜRMESİ MÜMKÜN DEĞİL'
Türkiye profesyonel futbol ligindeki yaş ortalamasının yüksek olmasına değinen Sepil, 'Dünyanın en yaşlı ligiyiz. Avrupa'da görüyoruz maçları. Bu yaş ortalaması ile oynayınca, yeni futbol düzeninde haftada iki maç oynayacaksınız. Bu yaş düzeni ile nasıl olacak? Avrupa'da temsil eden kulüpleri daha zor günler bekliyor. Bunu götürmeniz mümkün değil. Şapkadan tavşan çıkaramazsınız. Orta vadeli ve uzun vadeli çözümler var. Sürekliliği sağlamak gerekiyor. Her şey sürekli değişiyor. Biz iki Mehmet olarak mutluyuz, en azından 10 yıl geçti bizde. Sürekli hakem konuşuyoruz. Milyon dolarlık futbolcu geliyor, üzerinde oynayacak çim yok' dedi.

'İZMİR'DE BİR ŞEYLER VAR GİBİ KONUŞULUYOR AMA ASLINDA HİÇBİR ŞEY YOK'

Son olarak İzmir sporuna dair açıklamalarda bulunan Sepil, şunları söyledi:

İzmir kendisiyle yüzleşmesi gerekiyor. Son 20 yıl içinde Süper Lig'te yokuz. Son yıllarda Altınordu dışında oyuncu yetiştirme konusunda iyi değiliz. Bu sene madalya alan yok. Geçen sene Ferhat var. Ferhat'ın gazıyla yaptık biraz. Bir şeyler varmış gibi konuşuluyor ama aslında hiçbir şey yok. Nasıl olur'a geliyor… Tesisleşme her branşta aynı. Aslında sorunlar her yerde aynı. Olimpiyatlarda başarısızız evet. Olimpiyatlarda kaç tane madalya alınacağını tahmin eden kuruluşlar var, Tesisleşmeler yaptık ama yeterli olmadığını gördük. İzmir'in neyini tartışacağız spor şehri olarak?