HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
16 Nisan 2011 Cumartesi - 17:40

Kitap Fuarı kapılarını 16. kez açtı

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen 16'ncı İzmir Kitap Fuarı, Kültürpark'ta kapılarını açtı.

Kitap Fuarı kapılarını 16. kez açtı

İZMİR - Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, adını vermediği bir yazara atıfta bulunarak İzmir'in 'hoşgörü' kenti olduğunu vurguladı. Türkiye genelinden 300 yayınevi ve Sivil Toplum Kuruluşu ile 600 yazarın katıldığı 16'ncı İzmir Kitap Fuarı açıldı. Toplam 130 etkinlik ve imza gününün yer alacağı ve şair Refik Durbaş'ın onur konuğu olduğu fuarın açılışı için düzenlenen törendeki konuşmalara düşünce özgürlüğü sorunları damga vurdu. Fuarın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, gelinen süreçte basılmamış kitapların peşine düşüldüğüne dikkat çekerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Parlementer Meclisi'ndeki sözlerini eleştirdi. Celal, Erdoğan'ın daha önce hapishanede gazeteci bulunmadığını söylediğini hatırlatarak, "Söz konusu toplantıda 27 gazetecinin tutuklu bulunduğunu söylemesini de bir gelişme olarak görüyorum. Diğer yandan Başbakan kitap taslaklarını bomba malzemelerine benzetti. Bunlar 12 Eylül'de kitapların yanında silahlarla çekilen fotoğrafları hatırlattı" diye konuştu.

Fuarda düzenlenecek etkinliklerin listesi için tıklayın...
 
HIZLAN: 'OKUMUYORUZ' ALGISI YANLIŞ
TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise geçmişten günümüze yönetimlerin sorunları yasakla çözebileceği gibi yanlış bir fikre kapıldığına dikkat çekti. Toplumda 'okumuyoruz' algısının doğru olmadığını da söyleyen Hızlan, genç neslin bilimkurgu, fantastik edebiyat, polisiye gibi türlere ilgi duyduğunu, çağımızın kitaplara yansıdığını belirtti.
 
İzmir'e edebiyat evi kuruluyor
Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, 'edebiyat evi' açma projelerinin bulunduğunu ve buraya İzmirli şair ve yazar Attila İlhan'ın adını vermeyi düşündüklerini söyledi. Şair Refik Durbaş ise İzmir'i ve İzmirlileri çok sevdiğini belirterek, "İzmir bana hayatı öğretti, İzmir bana gavurluğu öğretti" diye konuştu.
 
BAŞKAN KOCAOĞLU'NDAN İLGİNÇ ÇIKIŞ
Törende açılış konuşması yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçen aylarda yayınlanan İzmir'le ilgili bir kitapla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İzmir'in hoşgörü, yaratıcılık, sevgi ve kültür kenti olduğunu, sanatla yaşamak isteyen hemşerilerinin bulunduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Geçtiğimiz aylarda bir araştırma ve kitap yayınlandı. İzmir'i belli konularda irdeliyor ve İzmir'e belli sıfatlar yüklemeye çalışıyor. Yapılan yüz yüze görüşmelerdeki 90 kişi kendine göre seçilmiş. Ben sabah gazetede okudum, bir akademisyenin böyle bir araştırma yapması yahut böyle bir yönlendirilmiş kitap yazması son derece üzücüydü. Sonra konunun uzmanlarına İzmir'de algı araştırması yaptırdım. Baştan beri söylediklerim o algı araştırmasında çıkan sonuçlar. Son yıllarda ülkemizde çok şey çarpıtılıyor. Öyle bir çarpıtma yaşıyoruz ki neyin doğru, neyine yanlış olduğunu birkaç yerden test etmeden bizler de çözemiyoruz" diye konuştu.
 
İZMİR GÖÇLE GELENLERLE KENETLENDİ
Bu gibi algılamaların yaşanmaması için sanat ve edebiyatın büyük önem taşıdığını vurgulayan Kocaoğlu, "Bunu İzmir'deki hemşerilerimiz de çok iyi biliyor. İzmirli, İzmir'i hep birlikte yaşıyor. İzmir'de 'şunlar burda oturur, bunlar burda oturur' diye bir şey yok. İzmir'de insanlar Kordon'da, Konak'ta aynı havayı teneffüs ederek yaşıyor. İzmir 60 yıllık göçü, gelenlerle kader birliği yaparak, kenetlenerek yaşayan bir kent. Kimliğini koruyan bir kent. Kentleşme sürecinin en önemli örneği. İzmir'e böyle bakmak, İzmir'de zihinsel sıkıntı olmadığını bilmek, İzmir'e böyle bir nitelik, sıfatlandırma yüklememek bence en doğru yaklaşım olacaktır. İzmir herkese kapılarını açmıştır" dedi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
6 yeni film vizyonda
Seyfi Teoman'ın Berlin'de prömiyerini yapan son filmi 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz', ...
Edebiyat Festivali sokaklara taştı
1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali görkemli bir açılışla başladı.
Şevval Sam hasret giderdi
Konak Belediyesi’nin daveti üzerine Alsancak Vapur İskelesi önünde sahne ...
 
Kitaba yolculuk İzmir'le devam ediyor
İzmir’de yaşatılan fuarlardan birisi olan İzmir Kitap Fuarı’nın 16. sı ...
Nuri Bilge Ceylan bir kez daha Cannes’ta
22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Cannes Film Festivali'nde yarışacak filmler açıklandı.
Nuri Bilge Ceylan’a Fransa’dan madalya
Ödül rekortmeni yönetmen Nuri Bilge Ceylan’a Fransa Kültür Bakanlığı tarafından ...
 
Öykü günleri edebiyat festivali oldu
Konak Belediyesi’nin 10 yıldır düzenlediği ve edebiyat dünyasının tanınmış ...
İzmir Sanat'ta klasik müzik şöleni
Ülkemizi uluslararası festivallerde tanıtan İzmirli piyanist Pınar Kebapçılar ...
Usta yönetmen hayatını kaybetti
Sinema tarihine birçok klasik film kazandıran Amerikalı usta yönetmen ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva