HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
17 Nisan 2011 Pazar - 19:12

İzmir’den Yaşar Kemal geçti

İzmir’de konuşan Yaşar Kemal “Bugün çağdaş bir Türkiye’de yaşıyorsak bunu Cumhuriyet’in kurduğu Köy Enstitüleri’ne borçluyuz” dedi.

İzmir’den Yaşar Kemal geçti

İZMİR - Yeni Kuşak Köy Enstitüleri 2011 Aydınlanma Ödülü dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal’e verildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen törene katılan Yaşar Kemal’e ödülünü Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Engin Tonguç, Kadir İnanır ve Can Yücel’in kızı Güzel Yücel’in elinden aldı.
 
17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü onuruna 2003 yılından bu yana Yeni Kuşak Köy Enstitüleri (YKKED) tarafından verilen Aydınlanma Onur Ödülü bu yıl ünlü yazar Yaşar Kemal’e verildi.
 
Balçova Belediyesi ve YKKED tarafından İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş yaptığı açılış konuşmasına 2003 yılından bu yana Aydınlanma Onur Ödülü alan Vedat Günyol, Dr. Engin Tonguç, Server Tanilli, Halit Çelenk, İlhan Selçuk, Türkan Saylan, Cengiz Bektaş ve Genco Erkal’a şükranlarını sunarak başladı. Prof. Kocabaş Yaşar Kemal’in yazılarında ve hayatında köy hayatına ve Köy Enstitüleri’nin gelişmesine yaptığı katkılarından dolayı ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise Köy Enstitüleri’nin Türk Eğitim Tarihi içinde atılmış en önemli adım olduğunu vurgulayarak “Bu modele alternatif bir model bugün bile eğitim sisteminde uygulanamamaktadır. Bu yüzden eğitim sistemimiz yazboz tahtasına döndü. Köy Enstitülerini eğitim hayatımıza kazandıran Cumhuriyet Devrimcilerini ve ülkemizin devrimci romancısı Yaşar Kemal’i bu noktada tek yürek olarak görüyoruz” diye konuştu.
 
Açılış konuşmalarının ardından 9 Eylül Üniversitesi Konservatuarı Sanatçıları müzik dinletisi sunarken Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın yönettiği panelde Osman Şahin ve Elif Özmenek Türk Edebiyatı’nda Yaşar Kemal’in etkisinin anlatıldığı bir panel verdi. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Dr. Engin Tonguç ve Kadir İnanır, Can Yücel’in kızı Güzel Yücel; Yaşar Kemal’e 2011 Aydınlanma Ödülü’nü ve Ödül Beratı’nı verdi. Ödülü’nü alan Yaşar Kemal “Köy Enstitüleri dünyada kurulmuş en büyük enstitülerinden birisidir. Şu anda uygulanan eğitim sistemi ise Yunanistan’da 4. yüzyılda uygulanan bir sistemdir. Anlayacağınız inanılmaz kötü bir sistem uygulanıyor. Ben dünyada nereye gittiysem Köy Enstitüleri’ni anlattım. Bundan sonraki kitabımda da Köy Enstitüleri’ni anlatacağım. Biz bugünün çağdaş Türkiyesi’nde yaşıyorsak bunu Cumhuriyet’in kurduğu Köy Enstitüleri’ne borçluyuz” diye konuştu. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Haddini aşmamış'
Olay oyunun ilk raporu belli oldu. Raporda; tiyatro oyuncusunun haddini ...
İzmir kültür turları başladı
Konak Belediyesi tarafından kent kültürünü geliştirme amaçlı organize ...
Usta yazarlarla 'Konak'ladılar
Konak Belediyesi’nin düzenlediği 1.İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali ...
 
Mavioğlu 'Şık'ın yokluğunda imzaladı
Gazeteci Yazar Ertuğrul Mavioğlu, İmamın Ordusu isimli kitabın yazarı ...
Kitap Fuarı kapılarını 16. kez açtı
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle ...
6 yeni film vizyonda
Seyfi Teoman'ın Berlin'de prömiyerini yapan son filmi 'Bizim Büyük Çaresizliğimiz', ...
 
Edebiyat Festivali sokaklara taştı
1.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali görkemli bir açılışla başladı.
Şevval Sam hasret giderdi
Konak Belediyesi’nin daveti üzerine Alsancak Vapur İskelesi önünde sahne ...
Kitaba yolculuk İzmir'le devam ediyor
İzmir’de yaşatılan fuarlardan birisi olan İzmir Kitap Fuarı’nın 16. sı ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva