Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, sosyal medya hesabından çimento sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gözler yine inşaat sektöründeki kartelleşmeye döndü.
Kireçci, çimento karteli amortisman hariç 900-1.200 TL arasında değişen çimentonun iç piyasaya 2 bin 600- 2 bin 800 bin TL'den satıldığını açıklayarak sektördeki vurguna dikkat çekti.
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, çimento ve beton karteli hakkında Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.
“İNŞAATTA EN BÜYÜK ZAM ÇİMENTO VE BETONA”
Olgun, açıklamasında şunları söyledi:
“Çimento ve beton karteli ile ilgili çeşitli çalışmalar yapmıştık. Fahiş fiyata satış yapıyorlar ve kendi aralarında anlaşma yapıyorlar. Bu açıklamalarımız ve başvurularımız neticesinde Rekabet Kurumu, Ege’deki çimento fabrikalarına yüksek miktarda ceza kesti. Çimento kartelinin en yoğun olduğu bölge İzmir ve Ege Bölgesi. İnşaat maliyetlerindeki yükselişin temel sebebi bunlar. Enflasyon belli, yılbaşında yapılan zamlar da belli. İnşaat kalemleri içerisinde en büyük zammı çimento ve beton görüyor. Bu da tamamen kendi aralarındaki anlaşmadan kaynaklanıyor. Fiyat belirleyici oluyorlar. Tüketici açısından olumsuz tarafı da konut fiyatlarındaki ciddi yükseliş oluyor. Oda olarak çalışmalar yaptık ama yalnız kalıyoruz. Gerek müteahhitler federasyonun, meslek komitelerinin de ciddi çalışmalar içerisine girmesi gerekiyor.”
“HAMMADDEYE ULAŞIMDA CİDDİ NAKLİYE GİDERLERİ VAR”
Daha önce konu ile ilgili yaptıkları çalışmalardan bahseden Olgun, “Biz bazı modelleri inceledik, uyguladık. Ankara’da hatta İstanbul’da hammaddeye ulaşımda ciddi nakliye giderleri var. Bizim bölgemizde dağı, taşı işleyip yine bizim bölgemizdeki işletmelerde işleyip yine bizim bölgeye satıyorlar. Ciddi bir nakliye maliyeti de binmiyor. Türkiye’de bazı bölgelerde maden ocaklarına ulaşma noktasında ya da temin açısından nakliye gideri ortaya çıkıyor. Duyarlılık var Hazine ve Maliye yönetiminde. Meslek odaları da müteahhit birlikleri de gerekli çalışmaları yaparsa bunun önüne geçilir. Buradaki inşaatları durdurmuştuk 15-20 gün boyunca beton ve çimento kullanmamaları için. Sonrasında beton fiyatlarında çeşitli gevşemelere şahit olduk” dedi.
“EGE’DE FİYATLARIN DAHA UYGUN OLMASI GEREKİYOR”
Olgun, deprem bölgesinde ve Ege bölgesindeki fiyatları karşılaştırmasını yaparak “Ege Bölgesi’nde daha uygun olması gerekiyor. Burada hammaddenin temini, mıcır temini konusunda İzmir’de madenler var. Deprem bölgesi bu konuda daha dezavantajlı. İzmir’in bu avantajı var. Geçmişte yüzde 15’lik kaba inşaat maliyeti şu an yüzde 30’a çıkıyorsa temel sebep kendi aralarındaki rekabet. Ana maliyet artışı, hammadde teminine uzak oluyor bazı beton işletmeleri. Bizde böyle bir sorun da yok. Sektörün birleşip alım noktasında yapı paydosa davet etmesi gerekiyor. Torbalı’daki 400 müteahhidin hiçbiri 20 gün boyunca çivi çakmamıştı. Benzer bir uygulama İzmir’de yapılsın, bakın bakalım bu fiyata beton çimento satacak mı? Eğer böyle bir uygulama olursa fiyatlarda yüzde 30-40 civarında gevşeme olacaktır” ifadelerini kullandı.