Ender ALDANMAZ
Soyer’in dönüşü!
5 Ağustos 2024 Pazartesi

Seçim bitti. Koltuk devroldu.

Uzun bir suskunluk evresinin ardından geri döndü. Önce 100 gün raporu yayınladı. Kendisine yöneltilen borçlar, işçi alımları konularındaki eleştirilere yanıt verdi.

Ardından T24’ün konuğu olduğu programda dozajı biraz daha arttırdı. Kılıçdaroğlu gibi kendisinin de ihaneti uğradığını, belediyenin bazı projeleri durdurmasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını anlattı.

Sayın Cemil Tugay’ın mutlaka bir yanıtı olacaktır.

Kent siyasetinde seçimler sonrası taşlar yerine yeniden oturuyor, kartlar yeniden karılıyor, yeni ekipleşmeler yeniden filizleniyor. Bu CHP için de AK Parti için de böyle…

Ve kentin bundan 7-8 ay önceki en önemli figürü yeniden sahneye çıkma kararı aldı.

SOYER YENİ BİR HİKAYE YAZMAK İSTİYOR

Sayın Tunç Soyer’i hedefleri konusunda başarılı kılan şey kurduğu hayallerini çevresindekilere ikna etmesiydi. Seferihisar’daki belediye başkanlığı süreçlerinde ulusal ve uluslar arası ölçekte çeşitli çevre örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, medyayla, aydın-sanatçı camiasıyla, kooperatiflerle ilişkileri oldukça gelişkin olan bir isim olması sebebiyle derdini, kelamını daha fazla anlattı. Performans anlamında iyi ya da kötü bir belediye başkanı olması tartışması bir yana, kurduğu ilişki ağlarını iyi ve doğru yöneten bir yapısı var. “Başka Bir İzmir Mümkün” sloganı etrafında çok sayıda ismi etrafında topladı, büyükşehir noktasında hedef büyüttü. Kocaoğlu’nun Muharrem İnce’nin imza kampanyasına katılması kendisini öne çıkardı. Bu da büyükşehir belediyesinin kapılarını araladı.

Kurultay sonrası ise Özgür Özel tarafından devre dışı bırakıldı.

Haksızlığa uğradığını düşünüyor, ‘kırgınım, pes etmeyeceğim’ diyor. Görünen o ki, Tunç Soyer, Özel’in kendisini devre dışı bıraktığı ortamda yeni bir hikaye yazmak istiyor. Ok yaydan çıktı. Artık harekete geçmiş durumda… Ulusal medya vitrinine çıkan Tunç Soyer’in 2019 yılında aday gösterilmeyen sayın Aziz Kocaoğlu gibi sessiz kalmayacak.

YEREL-GENEL HATTI

Peki Soyer’in dönüşü neler etkileyebilir?

Bana kalırsa Soyer açısından iki denklemli bir hat beliriyor. Kendisi genel siyasette yer edinmek istiyor ve kurultay üyesi… Özgür Özel’in genel başkanlığının devamlılığı konusunda iç tartışmaların olduğu söyleniyor. İmamoğlu ile Özel arasında anlaşmazlığın giderilemediği, Kılıçdaroğlu’nun parti içinde halen bir etkisinin olduğu evrede oluşacak bir İmamoğlu-Kılıçdaroğlu ittifakında kendisine bir rol düşme ihtimali bulunuyor. Soyer’in geçmişten bu yana genel siyaset noktasında hedeflerinin olduğu biliniyor. Bence, İmamoğlu ve Yavaş’ın gölgesinde kalmasa potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak kendisini formüle edecek bir strateji mutlaka çizecekti. Ancak İstanbul ve Ankara’dan çıkan başarı hikayesi kendisini bir tık geriye itti.

TUGAY’IN PERFORMANSININ ÖNEMİ

Diğer denklem ise yerel siyaset… Soyer, genel siyasette yapmak istediklerini yerelden aldığı güçle pekiştirmek istiyor. Zaten tüm vurgularını da yerel zemin üzerinden yapıyor. Soyer’in ruh halinden yeni yönetimin her hatasını bir şekilde değerlendireceği ve kendisini haklı pozisyona getirmeye çalışacağı görülüyor. Konu sokaktaki evsizlerin hamamda belediye tarafından neden yıkanmadığına kadar inmiş durumda… Bunun dozajının artma ihtimali bulunuyor.

Bir adımı genel siyasette olsa da Soyer’in hala kafasının bir köşesinde İzmir ile ilgili de hedefleri olduğu görülüyor. Burada Cemil Bey’in başkanlık sürecindeki performansı Soyer’in kendisine bir alan açıp açamayacağını belirleyecektir. Cemil Bey, göstereceği performans ile Soyer’i unutturabilir, arattırabilir. Eğer ki arattırırsa dönemin sonunda Soyer, parti içi denklemler de istediği minvalde oluşursa kendisini kentte yeniden iddialı hale getirebilir.

“TOPLUMSAL BİRLEŞİK MUHALEFET”E NE OLDU?

Soyer, seçimin hemen öncesinde İzmir’de “Toplumsal Birleşik Muhalefet” örgütlemek noktasında sivil toplum örgütleri ile toplantılar yapmıştı. Söylemde kolay, pratikte oldukça zor ve meşakkatli… Bunun nasıl bir siyasal hat izleyecek? Sadece parti içi konularla mı gündeme gelecek? İzmir merkezli bir muhalefet örgütlemek misyonuyla sahaya inecek mi? Bu doğrultuda CHP-Soyer ilişkisi nereye evrilecek? Yada yapılan bir toplantıdan ibret miydi?

Bunlar henüz yanıtını bulmamış sorular…

Muhalefetin ana merkez üssü CHP olarak görülse de gündelik yaşam içerisinde kent yoksullarının ekonomik-demokratik taleplerini dile getirmesi ve tepkinin açığa çıkması noktasında boşluklar olduğu görülüyor. Işık söndürme eylemlerinin fiyasko ile sonuçlanmasının en büyük nedenlerinden biri de buydu.

CHP’nın ışık bile söndürüp kapattıramadığı, toplumsal muhalefetin öncüsünü aradığı, sosyalist solun bitmek bilmeyen iç tartışmaları ve çok parçalı yapısı sebebiyle dolduramadığı alanda “Toplumsal Birleşik Muhalefet” örgütleme hedefi koyan Soyer’in bu yönde adımlar atıp atmayacağını izleyerek göreceğiz. 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
DSP 7 Ağustos 2024 Çarşamba 10:36

DSP YE GEÇİN.....

Yorumu oyla      0      0  
Yemi nesil belediyecilik , ezber bozan uygulamalar 5 Ağustos 2024 Pazartesi 19:32

Özelleştirmeler kazanç odaklı olduğundan , yapılan yatırımlar da buna göre şekilleniyor . İzmir çevre ilçe otobüslerinde ; İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda uygulanan 90 dakika ücretsiz aktarma hakkı neden verilmiyor . Hak , hukuk , adalet. diyeceksiniz , Ankara’dan İstanbul’a yürüyeceksiniz . İşçi , köylü , çiftçi , emekli , asgari ücretli diyeceksiniz , otobüs duraklarına “ İZMİRLİLER İSTEDİ 90 DAKİİKA GERİ GELDİ. “ afişi astıracaksınız , ama iş icraata gelince kamu hizmeti olan toplu taşımada ayrımcılık yapacaksınız . Toplumsal eşitlik ve adaleti sağlamak için samimiyseniz çözüm : İzmir çevre ilçe otobüslerinde de , 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL ) uygulanması . “ Hatalar saman çöpleri gibi su yüzünden giderler , insanlar hemen görebilir .” John Dryden

Yorumu oyla      0      1  
barış koç 5 Ağustos 2024 Pazartesi 17:31

A3 HABER : SOSYAL DEMOKRAT DÖNÜŞÜM İhale 23 Kasım 2021’de Narlıdere Belediyesi Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Tek firma ihaleye katıldı. Aylık 8 bin lira kira bedeli ve 3 milyon 806 bin liralık yapım işi ile ihaleye kazanan firmanın adı İzmir 35 İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi. Yer teslimi ve 10 aylık yapımım ardından tesis tamamlanıp hizmete açılacaktı. Bu ihale, aynı zamanda Abdül Batur döneminde İZKA’dan destek almayı başaran Nar Taneleri Sosyal Yaşam Merkezi Projesi’nin de tabutuna çakılan son çivi oldu.

Yorumu oyla      1      1  
cumbaba 5 Ağustos 2024 Pazartesi 16:00

narlıderede sözde tenis kulübü peşkeşindeki 3 ortaktan birinin yakınının r.nalbantoğlu olduğu yazıyor gazete haberinde. biyrün burdan yakın.

Yorumu oyla      2      1  
(Sözde) Toplumsal Eşitlik ve Adalete 5 Ağustos 2024 Pazartesi 15:37

Git onun sebebini Aziz babana sor sen. İZTAŞIT projesi onun döneminde başlatılan ve Tunç döneminde devam eden bir proje. Sanırım o ekip "borazancı" olarak seni seçti. Çok memnun değilsen git o zaman AZİZ babana şikayet et, o da Cemil'e söylesin durdursun projeyi.

Yorumu oyla      0      0  
Toplumsal eşitlik ve adalet 5 Ağustos 2024 Pazartesi 13:15

İzmir çevre ilçe belediye otobüslerini ( ESHOT ) tamamen hizmetten çekerek , çevre ilçe toplu ulaşımını İZTAŞIT = Özel Halk Otobüsü ( İZMİR çevre ilçe toplu ulaşımını özelleştirme projesi ) adı altında özeleştiren ( Seferihisar , Menemen , Kiraz , Ödemiş Kaymakçı , Yeni Foça ) sayın Tunç Soyer ‘ in mi hedefi genel siyaset . İzmir çevre ilçe otobüslerindeki iptal edilen ( iptal tarihi : 10.02.2016 ) 90 dakika aktarma hakkını iade etmeyen sayın Soyer ‘mi genel siyaset yapacak . Sokaktaki evsizlerin hamamlarda yıkanmalarını kendisine sorun eden sayın Soyer , İzmir toplu ulaşımındaki , çevre ilçe otobüslerinde uygulanmayan aktarma hakkını , çevre ilçelerdeki. belediye otobüslerinin tamamen hizmeten çekilmesinin kendisine hiç dert etmemiş Sayın Soyer , genel siyaset yapacak mış . CHP’si sayın Soyer’i İzmir’de neden aday göstermedi . Adana , Mersin , Ankara , İstanbul Belediye Başkanları. tekrar aday gösterildi de , Soyer neden aday gösterilmedi .

Yorumu oyla      0      1  
gürkan Hancıoğlu 5 Ağustos 2024 Pazartesi 13:02

üç sorum var kendilerine.Sayıın Soyer göreve Başlarken İZMİR BB'nin toplam iştirakler dahil borcu nekadardı.Ayrıldığında ne kadar.Göreve başladığı gün iştirakler dahil toplam personel sayısı ne kadardı.Kendisi ne kadar yeni personel aldı.Nalbantoğlu'nu PM'ne seçtirmek için güneydoğudaki delege yakınlarından kaç kişiyi işe aldı.Ayrıldığında BB'de kaç personel vardı.Son sorum şu Sayın Soyer Seferhisar ve İzmirde Seferhisar Beldiyesinin ve İBB'nin kaç gayrimenkulünü sattı.Bu satışlar bütçeyi yönetememkten mi kaynaklanıyordu

Yorumu oyla      1      1  
Gürkan 5 Ağustos 2024 Pazartesi 12:49

İzmir artık Cemil Tugay'la 5 yıl ileriden gider(!) aylar oldu tek bir işe başlamadı. Var olan projeleri ya değiştirdi ya da iptal etti. Buca'da metro yapılıyor, projeyi bilmiyor. Çift hat mi tek hat mi yanındakilere soruyor. Kaç km onu da bilmiyor. Otogarın yeni projesini, opera binasını iptal ettim, EXPO'yu başka yerde yapacağız diye açıklama yapıyor. Kime sordun? Önce 120 dakika içindeki aktarma ücretlerine zam yapıyor, sonra 90 dakika bedava aktarma getiriyor. Suya indirim diye geldi, zam yaptı. Mükemmel! Bir de metrobüs vardı. Artık nereye yapacaksa. Proje diye bula bula metrobüs bulmuş.

Yorumu oyla      3      1  
davut hoştan 5 Ağustos 2024 Pazartesi 12:24

Tunç Soyere aşağıda somut bir soru sorulmuş Narlıdere Sahilevleriyle ilgili. Googlea "sosyal demokrat dönüşüm (!) nar taneleri sosyal yaşam merkezi" yazın tüm ayrıntıları haberde. Siz de okuyun sn Soyer ya cevaplayın ya da tekzip edin gazeteyi, eğer yazılanlar yanlışsa.

Yorumu oyla      2      1  
Tan 5 Ağustos 2024 Pazartesi 10:32

Tunc soyer gibisi gelmeyecek . Adam geldi izmir depremi oldu adam geldi pandemi oldu adam geldi ekonomik kriz oldu adam geldi büyük maraş depremi oldu. Buna rağmen elinden geldiğince hizmet yapti .siz zengin parti uyesi sahilde oturan beyaz turkler bilmezsiniz ama gidin izmirin unutulan semtlerine sorun soyeri. Bakalim cemil size ne hizmet sunacak. Siz soyeri daha cok ararsiniz

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çiçeklerin açtığı bugün ‘memleket’ bayramıdır!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (2)
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva