Ender ALDANMAZ
İzmir’de yeniden merkez sağ: Maya tutar mı?
23 Temmuz 2024 Salı

İzmir’de son 25 yılda yapılan tüm seçimleri CHP kazandı. Bu durum pek tabi İzmir’in CHP’nin kalesi olduğu yönünde yakıştırmalar yapılmasına yol açıyor.

Diğer yandan bu kentin geçmişinde Adalet Partisi, Demokrat Parti, ANAP gibi merkez sağ partilerinde başarı sağladı. Merkez sağ oyları ise uzunca bir süre AK Parti bünyesinde toplandı. 2017 Referandumu’ndan sonra başkanlık sistemine geçilmesi sonrası artan “tek adam” eleştirileri siyasette yeni arayışları da beraberinde getirdi.

İlk keşfedilen siyasal argüman ise merkez sağı yeniden diriltmekti. Bu gömleği Meral Akşener, İYİ Parti’yi kurarak diriltmeye çalıştı. Şimdi ise bu görev İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu’nun…

Diğer yandan varlığını bir biçimde sürdüren Demokrat Parti var.

Bu iki partinin başarı için hedef belledikleri kentlerin başında İzmir geliyor.

Müsavat Bey, genel başkan ve İzmir Milletvekili… Ümit Özlale, partide genel başkan yardımcılığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı yapan bir isim… Önemli bir ekonomist.

Diğer yanda ise Demokrat Parti’nin İzmir Milletvekili Salih Uzun… Meclis konuşmalarını takip edenler var ise dikkat çeken bir hatipliği var ve ciddi bir politik alt yapıya sahip… ANAP’ın son genel başkanı…

İki partinin İzmir’den toplam milletvekili sayısı 5…

2023 Seçimleri’nde İzmirliler İYİ Parti’ye ciddi bir teveccüh gösterdi ve vekil sayısı 3’e çıktı. Ancak parti içi çatışmalar sebebiyle 2024 Seçimleri’nde Özlale adeta yalnız kaldı ve büyük bir hezimet yaşandı. Sonrasında Akşener gitti ve kongre süreci sonucu Müsavat Bey partinin başına geçti.

İYİ Parti, parti içi çekişmeden ağır yaralı çıktı ve ne kadar toparlanıp toparlanamayacağını izleyerek göreceğiz.

Benim parantez açmak istediğim nokta ise Demokrat Parti…

2024 Seçimleri’nin ardından ‘Kırat’ sessiz, sedasız bir toparlanma için girmiş durumda… Toparlanmanın ana merkez noktası ise Küçük Menderes Havzası…

Yerel Seçimler’de Ödemiş’te Demokrat Parti adayı olan ve partinin yüzde 1’lik oyunu yüzde 20 gibi bir orana yükselten Dilek Acar Güleç’i ilçesinde ziyaret etme şansı buldum.

Partinin içi vızır vızır. Köyünden, tarlasından çıkıp parti binasına gelen vatandaşlar seçim yenilgisi yaşamamışçasına çalışıyor.

Partinin ilçede 2 tane de belediye meclis üyesi bulunuyor. İlçede Dilek Hanım öncülüğünde bir muhalefet şekillenmiş durumda…

Dilek Hanım ise seçim sonrası partinin Küçük Menderes Havzası Koordinatörlüğü’ne atanmış. Güleç, seçimi kaybetmesinin nedenini “kazandıktan sonra başka partiye geçecek” dedikodusundan kaynaklandığını ve oyların bu sebeple istenen ölçüde bölünemediğini söylüyor. Partiden hiçbir şekilde ayrılmayacağını belirterek Küçük Menderes Havzası’ndaki ilçelerde teşkilatlanmayı Eylül ayına kadar tamamlayacaklarını belirtiyor.

Güleç, aldıkları seçim sonucunun ve bölgedeki örgütlenmenin Demokrat Parti için bir model olacağını ve bu modeli ülke çapına yaymak için genel merkez düzeyinde çalışılmaya başlanacağının da altını çizerek şu mesajı veriyor:

“Demokrat Parti kutuplaştırılmış siyasetin dışında ve alternatif bulamadıkları için yönünü belirleyemeyenlerin, özellikle gençlerin tercih etme noktasında birleştirici güçlü bir parti konumuna gelecektir”

Peki merkez sağ siyaseti bu kentte tutar mı?

İki kutuplu siyaset hattının (AK Parti-CHP) bittiği gün tutar.

İzmir’de Atatürkçü, milliyetçi, merkez sağ siyasetini benimsemiş partilere geçmişte de bugün de bir ilgisi bulunuyor.

Şunun altını çizmek gerekiyor;

Sağdan ya da soldan iktidar olmayı hedefe oturtmuş partiler kutuplaşma siyasetinin bittiği döneme kadar teşkilatlarını diri tutar ve kuvvetlendirirlerse bir alternatife dönüşebilirler.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mandrake kemal 24 Temmuz 2024 Çarşamba 21:55

Burhan Özfaturayı gecekonducu babası diye hatırlıyorum.O zamanın şartlarına göre doğru karar vermiştir ve akıllarda kalmıştır Şimdi ki gibi halkın umutlarıyla oynanamış en azından Kooperatife bakın dağıldı gitti.

Yorumu oyla      2      0  
Sir alex ferguson 24 Temmuz 2024 Çarşamba 21:53

bu saatten sonra burdan akp çıkmaz sağ hiç çıkmaz. İnsanlardaki umutsuz aslından chpden de umutsuz ama onlara hiç şans vermedikleri için denemek hemde diğerine ceza vermek için yine CHP seçilir eğer İzmirde birşey değişmezse sonuç yine aynı olur

Yorumu oyla      1      0  
izmir matrahı 23 Temmuz 2024 Salı 13:32

geçmişte izmiri sağ partiler yönetti.Düzgün bir adayla bugünde yönetebilir ama bu parti akp olmaz. Erdoğan sonrası akp nin anap gibi olacağını var sayarsak akp uzantısı bir partide olmaz. Hani game of thrones da "kuzey asla unutmaz" diye bir laf var. aynı şekilde izmir ve izmirlinin hafızası güçlüdür "izmir asla unutmaz" diyebiliriz. en basitinden bugün Burhan özfaturayı çok büyük bir çoğunluk yaptığı iyi işler ile değil kordonu otoban yapmak istemesi ile hatırlıyor. şahsen öyle anıyorum kendisini.Bu sebeple akp uzantısı bir parti daha olursa gene izmirde kazanamayacaktır.

Yorumu oyla      2      2  
Baran 23 Temmuz 2024 Salı 13:20

Korktuğunuz başınıza gelecek. İzmir harabe halinde chp nin eseri. Millet uyandıkça chp hdp aynı oy(% 12-13) oranında yarışacak. Her konuda toplumda ayrılıkçılık çıkarıp sonra siz ayrıştırıyorsunuz diyerek iftira atan kerahat embesil hastalıklı tipler itlaf oldukça insanlar rahat huzur bulacak.

Yorumu oyla      1      2  
23 Temmuz 2024 Salı 11:30

İyi Parti ilk seçimde yüzde 1 alamaz. AKP de Erdoğan sonrası büyük ihtimalle çok ciddi oy kaybı yaşar.

Yorumu oyla      4      2  
medya takipçisi 23 Temmuz 2024 Salı 09:56

sağda solda aynı tutsa ne olur tutmasa iksininde birbirinden farkı yok ( akp ,chp ve tüm siyasi partiler )

Yorumu oyla      0      2  
Şerafettinzeyrek 23 Temmuz 2024 Salı 08:38

Bu kafayla TUTMAZZZ...... Tutmasın da. Sağdan yeter çektiğimiz.

Yorumu oyla      4      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva