Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
13 Eylül 2024 Cuma

Cumhuriyet, modern toplum yaratma projesi idi. Yani geleneksel olanı tasfiye edip, modern kurumlar oluşturmak ve yurttaş yaratmak hedefleniyordu. Yurttaş, aklını kullanan ve birey olarak karar veren insan demektir.

Bu konuda epeyce mesafe alınmış olmakla birlikte, çok partili hayatta izlenen popülist politikalar, modernleşmenin aydınlanma projesini belli ölçüde sekteye uğrattı. Geleneksel yapıları tekrar motive ederek, var olan tarikat ve aşiret oluşumlarını tasfiye etmeyi bırakın, onlara dayanmayı tercih etti.

Sosyolojide modern ve geleneksel toplum ayrımında, bazı karşılaştırmalar yapılır. Modern toplum bireye dayanır ve özgürlük esastır. Geleneksel toplumlarda ise cemaat/topluluk esastır, insan bu yapı içinde erir. Yani birey değildir. Modern toplum yasaya dayanır, geleneksel toplum ise, gelenek ve töreye.

Modern toplum, ekonomik olarak sanayileşmenin ürünüdür ve aydınlanma düşüncesine göre şekillenir. Geleneksel toplumdaki inanç, gelenek ve töre, modern toplumda ortadan kalkar. Kentleşme de bu sürece katkı yapan bir değişkendir.

Geleneksel toplumdan modern topluma geçiş, evrimsel bir süreç olduğu halde, bazen devrimler sayesinde bu hızlanır. Bizim Cumhuriyetimiz de, modernleşmede gecikmişlik anlayışına dayanarak radikal bir dönüşümü içermiştir. Laiklik, medeni kanun ve eğitim seferberliği hep bunun ürünüdür.

Ancak yüzyıllara dayanan geleneksel yapılar kısa sürede bu tedbirlerle ortadan kalmıyor. Ayrıca ulus devlet ve sosyalizm gibi siyasi akımların güç kaybetmesiyle, aşiret, tarikat ve cemaatler tekrar çekim merkezi haline gelebiliyor. Bunda dinci ideolojiyi benimseyen iktidarların da ciddi desteğini hesaba katmak gerekir.

Kur’an kursları, eğitim sisteminin ve müfredatın değişmesi, dini cemaatlere kaynak aktarılması, İmam Hatiplere ve İlahiyat Fakültelerine ayrıcalıklar tanınması ve yaygınlaşması hep modern toplum ve birey karşıtı politikalar.

Dini veya etnik cemaatlerin yaygınlaşması, yurttaşı ve bireyi aşındıran yapılanmalar. Az çok mafya da buna göre işler. Bu yapılarda birey yoktur. Esas olan topluluk/cemaat ve töredir. Birey bu uğurda feda edilebilir. Bu, İbrahim’in oğlunu kurban etmesi efsanesine kadar götürülebilir.

Bin yıllar boyunca töre cinayetleri, namus cinayetleri ve hatta günümüzde kadın ve çocuk cinayetleri de hep bu anlayışın ürünüdür. Moderniteye isyan ya da tepki olarak cinayetler. Çünkü geleneksel toplumda ya da bizim coğrafyamız dikkate alındığında, İslam dininde kadın ve çocuğun değeri yoktur.

Muhammed ile 6 ya da 9 yaşında evlendirilen Aişe’nin buna itiraz etme şansı yoktu. Muhammed’in kızı Fatma, Ali ile evlenmeye karşı çıktığı halde, kendisine bu hak tanınmamıştır. Çünkü kadın ve çocuğun kendi hayatı üzerinde bile karar verme hakkı söz konusu değildi.

Sekiz yaşındaki Narin’in ölümünü izliyoruz hep beraber. Narin’in içinde bulunduğu aile, akraba çevresi, köyü katili bulmaya yardımcı olmak yerine bunun araştırılmasına ve basın mensuplarına tepkili. Bu çok önemli detay değil mi? Bir insanı, can güvenliğini değil, cemaati savunuyorlar. Yani cemaate ait olan bir çocuğu veya kadını cemaat yok edebilir.

Buna benzer yüzlerce cinayet işleniyor her yıl bu ülkede. Bazıları eşinin, bazıları kardeşinin peşine düşüyor silahla, bıçakla. Geleneksel olana aykırı davrandığı için namus cinayetleri işliyorlar.

Cumhuriyetin hedeflediği modern toplum aşamasına geçemeyen ve iktidar tarafından desteklenen bu yapılarla sadece cinayetler sonrasında mücadele edilmez. Zaten edilmesin de diyor Galip Ensarioğlu.

Bu yapıların tasfiyesi önemli ölçüde eğitim ile mümkündür. Beş altı yaşlarındaki çocuklara Kur’an öğreterek ve her yerde İmam Hatipler açarak hakları ve özgürlüğü olan birey/yurttaş yetiştirilmez.

Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Narin cinayeti üzerine söylediği gibi, eğitimin amacı, Allah korkusunu öğretmek değil, aklını kullanmayı öğretmektir. En azından Cumhuriyetçi eğitimin amacı budur. Hulusi Akar ise bize, Orta Çağdan sesleniyor...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Az Bilmiş 15 Eylül 2024 Pazar 21:46

Sayın ÖNEN. Ama hiç mi HİÇ bu yazınızı BEĞENMEDİM. Bu yazınızda TAHAMMÜDEN dinime tam saldırı var. Yazınızın bir çok yeri hatalıdır. Dinimiz insana, kadına, çocuklara, canlıya çok önem vermektedir. Peygamber Efendimize saldırı vardır. Sizler dinimizi daha tanımıyorsunuz. Tanımakta istemiyorsunuz. Madem saldırıda yapmayınız. Aynı CHP liler gibi ORTAÇAĞ demişsiniz. Zaten sen de onlardansın. Hulusi AKAR a o videoyu izledim. Hulusi AKAR doğru diyor. En iyisi mi sizler bu konulara girmeyiniz. Sizlere göre değildir. Açın 1 şişe bakın keyfinize.

Yorumu oyla      0      0  
Hüseyin 13 Eylül 2024 Cuma 18:27

Dinle ne alakası var cinayetlerin modern toplum dediğiniz yapidaki sapıklık ları göremeyecek kadar gözlerinizi Din düşmanlığı bürümüş insanlık İslamiyetten õnce kız cocuk larını diri diri toprağa gömer ken İslamiyet Cennet annelerin ayağı altında olacak şekilde değer kadına değer vermiştir elbette müslümanım deyip hatâ yanlış yapanlar var ama bunları İslamiyete bağlamak kasıt değilse cahilliktir. ..

Yorumu oyla      0      1  
İZMİRLİ 13 Eylül 2024 Cuma 08:41

Çekecek cefamız varmış !

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva