Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
17 Eylül 2024 Salı

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un dün bazı gazetelerde yayınlanan demecine göre, Çeşme Projesi’ni, siyasi amaçla Tunç Soyer sabote etmiş. Bazı gazetelere bu demeç, “CHP’den Ege Turizmine Takoz” başlığı ile verildi. Belli ki, Körfezi kirleten CHP çıkışından sonra turizmi engelleyen CHP çıkışı bu.

Bakanın Çeşme için önerdiği bu proje kesinlikle Yarımada’nın felaketi idi ve turizm örtüsü ile meşrulaştırılan, bölgenin geniş Hazine arazilerini satışa yönelik bir projeydi. Ayrıca ne mera, ne tarihi ve doğal koruma alanları ne de su sorunu dikkate alınıyordu.

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Çeşme Belediye Başkanı, bu projeye doğrudan destek oluyorlardı. Hatta Çeşme Belediye Başkanı bununla da yetinmiyor, “Buna karşı çıkmak vatan hainliğidir” demecini veriyor, bölgede özel mülkü olanları da, arazileriniz beş on kat değer kazanacak diye tahrik ediyordu.

Hem Tunç Soyer hem de Ekrem Oran, büyük bir hayranlıkla, Turizm Bakanına partnerlik yapıyorlardı.

Bunun üzerine o dönem faaliyet gösteren, İzmir Düşünce Topluluğu üyelerinden birkaç kişi ile birlikte Tunç Soyer’den görüşme talep ettik. Tarihi Asansör tesisinde kahvaltıda ben, şimdi DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ve Coşkun Üsterci bu konu üzerine konuştuk.

Karşı çıkınca, hemen “istemezükçü” konuma düşüyoruz, nasıl olsa su sorununu çözemezler dedim diye başladı konuşmaya. Ama dedi, “ters ozmos” ile yani deniz suyunu arıtarak bunu çözeceğiz deyince, bir şey diyemedim diye devam etti.

Anladık ki, bu konuda Soyer tarafını seçmişti. Bunun üzerine bir komisyon kurup harekete geçmeye karar verdik. Çeşme’de bir panel ile olayı kamuoyu ile paylaşmak istedik. Ama benim moderatör ve konuşmacı olmamı bahane ederek, Ekrem Oran, “Salon vermem” dedi. İbrahim Akın, “Gidip meydanda yapalım” dedi öfkeyle.

Sonra toplantıyı Urla’ya aldık. Ben, Av. Senih Özay, şimdiki Karabağlar Belediye Başkanı ve dönemin Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay, Şehir Plancıları Odasından Zafer Mutluer konuşmacılardık. Toplantı sonunda bir de basın bildirisi açıkladık.

Bir süre sonra da bu mücadeleyi, Baro ve Odalar ile koordineli bir şekilde sürdürmeye karar verdik ve toplantılarımıza İzmir Barosu’nda devam ettik. Davayı da bu organizasyon ile açtık. Ama yanımızda ne İzmir Büyükşehir Belediyesi ne de Çeşme Belediyesi vardı.

Mahkeme Bilirkişi Heyeti Çeşme’ye geldiğinde gün boyunca onlara eşlik ettik. Yine söz konusu belediye başkanları yanımızda yoktu. Eski Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yanımızdaydı. Daha önce hazırladıkları Yarımada Planının bozulmaması gerektiğini açıklıyor ve Çeşme Projesi’ne karşı çıkıyordu.

Dağ tepe, köy ve koyları Mahkeme ve Bilirkişi ekibi ile gezdik. Baro ve Odalardan arkadaşlarımız ile birlikte, proje ekibinin iddialarına hep karşı çıktık.

Biz Baro’da toplanıyorduk, Çeşme Projesi’ni savunanların merkezi ise İzmir Ticaret Odası idi. Tunç Soyer ve Ekrem Oran da Ticaret Odası’nda yer alıyordu. Derken bir gün dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da Ticaret Odası’nda toplantıya davet etmişlerdi. Toplantı bitince Kılıçdaroğlu, “Çok betonlaşma olmayacaksa, Çeşme Projesi’ne destek veririz” diye açıklama yapıverdi. Böylece CHP parti düzeyinde destek açıklamış oldu. Turizmi inşaatla bir gören, inşaat olmayan alanları da boş arazi olarak algılayan bu barbar kalkınma anlayışında Saray ile CHP partner konuma gelmişti.

Çeşme Projesi’ne ilk tepki, dönemin Genel Başkan Yardımcılarından Orhan Sarıbal verdi: “Hazine arazileri Sarayın değil, halkın malıdır.”

ÇED Gerekli Değildir kararını iptale uygun Bilirkişi Raporu mahkemeye sunuldu. Bu rapor basına açıklanmadan sanırım bir gün önce, bu defa da İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çeşme Projesi’ne karşı görüş bildirdi. İki yıl aradan sonra, mahkemenin seyri anlaşılınca CHP’li politikacılar da, eğreti de olsa, “Karşıyız…” demeye başladı.

Bilimsel görüşler ve hukuki olarak haklılığımız ortaya çıkmaya başlamıştı. Bu aşamadan sonra Tunç Soyer bazı arkadaşlarına talimat verip, miting düzenletti. O da “istemezükçü” olmaya karar vermişti. “Ters ozmos”u da unutuvermişti.

Buna Siyaset biliminde “oportünizm” deniyor… Türkçesini biliyorsunuz…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cesme li resat 18 Eylül 2024 Çarşamba 17:27

Cesme belediyesi nin senelerden beri 3 kurusa oturdugun çöktüğünü herkes biliyor simdi naylon komünistlik peşindesin cesmeye ne verdin hangi hakla ıtiraz ediyorsun ne katkin var cesmeye onu bi anlat

Yorumu oyla      0      0  
Az Bilmiş 18 Eylül 2024 Çarşamba 13:48

Sayın ÖNEN. Geçen haftaki yazınızda bizlere ORTAÇAĞ dan gelen ses, yani siz bizlere kısaca GERİCİ dediniz. Daha yakın zamanda Ak Parti başta ERDOĞAN ve adamları UZAY AJANSI ve hedefleri ile ilgili olarak kanuni düzenlemeleri kamuoyuna yansıdığında hep bir ağızdan saldırıya geçmiştiniz. Dün Lübnan''da çağrı çıhazlarının İsrail tarafından uzaktan patlatılarak Lübnan'' ın egemenlik haklarını elinden nasıl alındığını hep birlikte gördük. Şayet uzayda yoksanız YOKSUNUZ demektir. İsrail''in savaşı yayma ve yayılma istekleri hep varken. Amerika'' da arkasındayken. CHP gibi bir partinin ve zihniyetini oluşturan sizler varken hepinizin ÇÖP olduğunuzu bir kez daha fazlasıyla anlamış bulunmaktayım. Genel başkanınız sizlere 1 Litre RAKI yı 140 TL sözü vermişken, işte siz busunuz. Biz bu halimizle gerici olmaya ve hâlâ ORTAÇAĞ a gönül cell den bağlı kalmaya devam edeceğiz. Bizim damadımız 22 bin fitten tam isabet ile vurdu. Al sana GERİCİ. Siz ise RAKI dan vuruyorsunuz.

Yorumu oyla      0      0  
Chp''li 18 Eylül 2024 Çarşamba 02:37

Saray ile CHP esasen şimdi partner konumunda.5''li çete ile iş yapmakta en önemli delil değil mi?...

Yorumu oyla      0      0  
Red kit 17 Eylül 2024 Salı 17:20

Misafir 1 daha dün bahçeye 2 tane zeytın ağacı diktim.

Yorumu oyla      0      1  
Misafir 1 17 Eylül 2024 Salı 10:53

bende bu çevreci geçinenlerin memleketimize tek bir ağaç bile diktiklerine inanmıyorum

Yorumu oyla      1      1  
misafir 17 Eylül 2024 Salı 10:47

neyseki İzmirimiz bu çapsız belediye başkanından kurtuldu. Umarım yeniside aynı şekilde hareket etmez. Bu kafalar yüzünden Barcelona dan daha güzel olabilecek şehrimiz köy olmaktan çıkamıyor. umarım bu makus talihini değiştirebiliriz.

Yorumu oyla      1      0  
İZMİRLİ 17 Eylül 2024 Salı 10:12

"İzmirin, İzmirli'nin iyiliğini düşünüyoruz" diyenlerin maskelerini indiriyorsunuz Hocam, bravo !

Yorumu oyla      1      0  
35 17 Eylül 2024 Salı 09:29

Yunan adalarını hayran hayran geziyorsunuz ama bu bölgedeki yatırımlara karşı çıkıyorsunuz. Oralara yapılan yatırımlar sayesinde dünyanın dört bir yanından turistler geliyor. İzmirli bile oralara akın etti. Doğa sizin için sadece bahane.

Yorumu oyla      2      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva