Nedim ATİLLA
Çeşme’de 550 TL’ye ekmek, İspanyada turiste su tabancası!
12 Temmuz 2024 Cuma

Bunu da gördük ya… Barselona’da turist karşıtı eylemlerde su tabancası kullanan eylemcilere belediye de sert tepki göstermiş.

Biz Bodrum, Çeşme ve Ayvalık’ta fırsatçı turizmcilerin yaptığı kötü işleri konuşurken, gerçek turizm esnafı sezonu nasıl bitireceğini düşünüyor. Konserler iptal ediliyor, mekanlar boş kalıyor… Birçok arkadaşım “Bodrum’da bir akşam yemeğine İstanköy’de hafta sonu tatili yaparım” diyerek adanın yolunu tuttu. Şimdi de Bodrum’daki bazı uyanık mekân sahipleri adına bağlı oldukları sivil toplum örgütleri “Kapıda vize uygulaması kalksın” diye bağırıyorlar. Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy ve Rodos’ta esnaf halinden memnun olduğu için “kolay vize” zor kalkar.

Kapıda vize de aslında büyük bir işkence. Ama kazık yiyeceğine bu muameleye razı oluyor yurttaşlarımız…

Yabancı turist açısından ise Türkiye’nin derdi yok. Yabancı konukların sayısı hızla artıyor. Sorun yerli turist açısından büyük, ama yabancının umurunda değil.

Yerli turist neden azalıyor? Çünkü Bodrum, Çeşme ve Ayvalık’ta her mekan kendi kafasına göre fiyat belirliyor ve bu fiyatlar sürekli değişiyor. Çeşme’de 550 TL’ye ekmek satılıyor, Bodrum’da 300 TL’ye Türk Kahvesi! Geleneksel “lahmacun” fiyatına hiç girmeyeyim.

Bizimkiler turist peşinde koşarken “Turizm Kirletir” kampanyaları dünyanın birçok yerinde yaygınlaşıyor.

Mesela Avrupa’nın turizm şampiyonu İspanya’da sıkıntı büyük. Dünyada ABD’nin ardından, 85 milyon ile 2023 yılında en çok turistin geldiği ülke olan İspanya, bu yıl 90 milyona yakın turist bekliyor.

Buna karşın Kanarya Adaları ve Balear Adaları ile Endülüs bölgesindeki Cadiz ve Malaga gibi bazı kentlerden sonra Katalonya bölgesinin en büyük şehri Barselona’da da yerel halk, yaşam kalitesinin düştüğü, konut sorunu başta olmak üzere ekonomik sorunlarının büyüdüğü gerekçesiyle turizm sektörüne müdahale talebiyle gösteri düzenlemişti.

Geçen hafta Barselona’da yine turist karşıtı eylemler yaşandı. Bu protestolar, turistlerin kent üzerindeki etkisine dikkat çekmek amacıyla düzenlendi. Göstericiler, kentin turizmden dolayı yaşadığı barınma krizine ve mahallelerin turistlerle dolup taşmasına karşı tepkilerini dile getirdiler. Özellikle, kısa süreli kiralamaların ve turistik apartmanların kaldırılması, uçuşların azaltılması ve kruvaziyer gemilerinin limana yanaşmasının durdurulması gibi talepler öne çıktı.

Barselona’da 100’den fazla sivil toplum kuruluşunun (STK) çağrısıyla kent merkezindeki La Rambla caddesinde gerçekleşen yürüyüşün ardından okunan manifestoda, “Turistik daire kiralama ruhsatlarının ve otel izinlerinin sınırlandırılmasını istiyoruz. Turizmin kitleselleşmesi yerel halkın kent yaşamını olumsuz etkilemekle kalmadı ayrıca konut fiyatlarının inanılmaz şekilde artmasına, geleneksel ticaretin yok olmasına da neden oldu” denilmişti.

Barselona Turizm Gözlemevi adlı kuruluşun verilerine göre, Barselona’ya 2023 yılında 25,9 milyon turistin geldiği ve bunun kent ekonomisine direkt katkısının 12 milyar 750 milyon euro olduğu belirtiliyor.

Bu rakamlara aldırış etmeyen bazı protestocular, turistleri hedef alarak onlara su tabancasıyla su sıktılar geçen hafta… Bu tür eylemler, şehirdeki yerel halkın yaşam koşullarını iyileştirme ve ekonomik modeli çeşitlendirme çağrılarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Avrupa’nın başka kentlerinde de turist karşıtı eylemler oluyor. Bu yaz Atina’da turist karşıtı grafiti ve protestolar yaygınlaştı. Yerel halk, turistlerin şehri aşırı kalabalıklaştırdığı ve geleneksel mahalleleri yok ettiği gerekçesiyle öfkeli. Airbnb gibi kısa dönemli kiralamaların artışı, konut fiyatlarını yükselttiği ve yerel halkın evlerinden çıkmasına neden olduğu için eleştiriliyor?.

Amsterdam’da da turistlere yönelik tepkiler var. Şehir, aşırı turizmin etkilerini hafifletmek için bazı bölgelerde turist gruplarının rehber eşliğinde gezmesini yasakladı ve turist vergilerini artırdı.

Bu kampanyalar genellikle turistlerin aşırı kalabalık oluşturması, yerel halkın yaşam kalitesini düşürmesi ve konut fiyatlarını artırması gibi nedenlerle ortaya çıkıyor. Yerel halk, daha sürdürülebilir ve kontrollü bir turizm modeli talep ediyor. Bu duruma “turizm kirlenmesi” deniyor özetle…

Bakalım nereye gidecek bu işler? Turizm kirlenmesi mevzuuna devam edeceğim.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mesela 14 Temmuz 2024 Pazar 18:56

60010=60 ekmek yapar sadece ekmelemi gün geçiriliyor , kuzu yeyin o paraya Balıkesir''de .

Yorumu oyla      0      0  
Enişte 13 Temmuz 2024 Cumartesi 22:06

Yerli yabancı turistleri kazıklarsanız böyle cıyak cıyak bağırırsınız. Sanki turistler sağman inek

Yorumu oyla      1      0  
Fatma Tüzün 13 Temmuz 2024 Cumartesi 20:58

Kos adasına insanlar çocuğunun bısıkletini alarak, gidiyor,, Bodrumda mümkünmü, çöpler heryerde, kaldırım yok Olan kaldırımda işgal altında, hijyen yok, fiyat kontrolu yok..

Yorumu oyla      1      0  
Mine Çelik 13 Temmuz 2024 Cumartesi 11:12

Sözkonusu ekmek şu an 600 Tl. Çeşme''nin absürd fiyatları bile bunun yanında makul kaldı

Yorumu oyla      1      0  
Çeşmeli 12 Temmuz 2024 Cuma 19:10

Ekmek geçen hafta 550 tl idi, bu hafta fiyatı 600 tl.

Yorumu oyla      2      0  
Yılmaz 12 Temmuz 2024 Cuma 17:33

Ekmek Söke''de, odun fırınında gerçek ekşi maya ekmek tanesi 65 TL, veya keserek kilosu 60 TL

Yorumu oyla      2      0  
12 Temmuz 2024 Cuma 17:08

Her şey çok güzel oldu: Halkçı beld. başkanları nerede?

Yorumu oyla      3      2  
MUHTAR 12 Temmuz 2024 Cuma 13:52

bence bu turizm yerlerindeki faiş ücret işteyen mekanlar kapatılmalı ruhsatları iptal edilmeli

Yorumu oyla      4      0  
MURTAZA HEPMUTLU 12 Temmuz 2024 Cuma 13:43

PARASININ KAYNAĞININ BELLİ OLMADIĞI KESİMİN BULUNDUĞU BİR ORTAMDAKİ EKMEK FİYATI AMEKLİ AYLIĞI 10 BİN LİRA OLAN MEHMET AMCAYI NEDEN ENDİŞELENDİRSİN Kİ... BU KONUDA EN RAHAT OLAN MEHMET AMCADIR. BIRAKINDA BİR DE RAHAT OLSUN.

Yorumu oyla      4      0  
Kskli 12 Temmuz 2024 Cuma 13:27

Yillar once Bodrum belediye baskani demisti yerli turist gelmesin her tarafi deniz ulkenin yermi yok.

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Fransız gazeteciyi neden kıskandı?
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bahçeniz bahar görmesin!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ganimet sofrası olarak belediyeler!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İnsana değer vermek
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Servetler hiç olmadığı kadar kirli
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Bazı konularda nokta (!) zamanı!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Her açılış töreninin bir meşrebi var
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Zurnanın ‘zırt’ dediği yer!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Attends-nous PARIS
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva