EGEDESONSÖZ – İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın gündeme getirdiği Tanzim Satış projesinin, desteklenmesi gereken bir proje olduğunu söyledi. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Yaldız, “Tanzim Satış, takdire şayan bir projedir” yorumunu yaptı.
ÇAY SİMİT HESABI ARTIK TUTMUYOR
İzmir’de insanların artık yardıma ihtiyacı olduğunu saklama ihtiyacı hissetmediğini belirten Ümit Yaldız, şunları söyledi:
“Cuma namazında camilerin avlularındaki kalabalıktan daha fazlası, İstanbul’daki Halk Ekmek büfelerinin önünde var. O büfeden tanesi 5 liradan ekmek alabilmek için insanlar sabahın köründe kuyruğa giriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen sene Ramazan ayında Halkın Kasabı’nda, kıymayı piyasadan 70 lira daha ucuza sattı. İnsanlar, 70 lira daha ucuza kıyma alabilmek için birbirini çiğnedi adeta. Bu şehrin insanları, bazı ilçelerde yüzde 50’ye dayanan Karabağlar örneğinde olduğu gibi sosyal yardıma ihtiyacı olduğunu gizlemiyor artık. Yardıma ihtiyacım var demek, Türk insanı için çok zordu. Ama şimdi o kadar zor durumda ki, itiraf ediyor, benim sosyal yardıma ihtiyacım var, diyor. 14 bin küsur liraya ayakta kalmaya çalışan emeklilerimiz var. 22 bin liraya fiili yaşamın içinde çırpınan yurttaşlarımız var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzmir’de, partinin kurulduğu ilk yıllarda yaptığı çay simit hesabı artık tutmuyor. Yoksulluk, belli kesimde alabildiğince büyüyor.
BÜYÜKŞEHİR’İN BU BÜYÜK ORGANİZASYONU YAPABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
“Böyle bir ortamda İzmir Büyükşehir’in, sosyal belediyecilik anlamında Tanzim Satış uygulamasını yeniden hayata geçiriyor olması, takdire şayan bir harekettir, doğrudur, alkışlanacak bir şeydir. Kafalardaki soru işaretlerine rağmen Büyükşehir’in bu büyük organizasyonu yapabileceğini düşünüyorum. Bu uygulama, halkta karşılık bulacaktır, rağbet görecektir. Mesele burada sadece ucuz olmak değil, aynı zamanda sağlıklı gıdaya ulaşmak da önemli. Üreticilerle entegre bir şekilde süreci yönetebilirlerse, bu proje, Türkiye’nin önüne önemli bir çözüm olarak gelebilir. Neymiş, efendim bu belediyenin işi mi falan diyorlar! Devlet, manav reyonları açıp sokaklarda ucuz patates, soğan satmadı mı? Neden belediyenin işi olmasın ki. Belediyenin günde 1 milyon ekmek üreten fırını vardı. O fırın, İzmir’de uzun süre ekmek fiyatlarını regüle etti. Tanzim satış uygulaması, hiçbir işe yaramasa, en azından fiyatların regüle olmasını sağlar. Piyasa, 3 harfli marketlerin elinde. İstedikleri fiyatı koyuyorlar. Tanzim satışlar, bu denklemi bozacak, yoksulluğa çözüm olacak bir hamledir. Ben karınca kararınca tanzim satış projesinin, ilçe belediyeler tarafından da gündeme alınması gerektiğini düşünüyorum. Kent Lokantasını nasıl açtıysa, iki tane tanzim satış mağazası açabilmeli. Bizim asıl gerçeğimiz, her geçen gün artan yoksulluktur. Bu sorunu çözmek için atılan her adım, değerlidir. Açlığın partisi yoktur. Cemil Tugay’ın bu hamlesinin de bir an önce ete kemiğe büründürmesini bekliyorum.”