Bornova Belediye Başkanı Başkanı Atila, Ege’de Sonsöz Sohbetleri’ne konuk oldu.
Dinamik Başkan, genç Bornova...
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila'ya 24 saat yetmiyor.
Bornova için heyecanla çalışan Başkan Atila'yı bu kez evinde, Bornova'da ziyaret ettik.
Enerjik Başkan Atila, 'Oturmayacağız projeleri gezeceğiz' dedi ve yollara düştük.
Görevinde ikinci yılını dolduran Başkan Olgun Atila tükenmeyen enerjisiyle çok yakında açılışlarını yapacağı projelerini şevkle gezdirdi.
Başkan Atila gerçekten de kısa süre içinde hem Bornova, hem de İzmir için çok önemli olan stadyum, kapalı spor salonu ve kültür merkezi gibi büyük projelerinin yanı sıra Dost Market ve Down Cafe gibi sosyal projelerle Bornova'da anlamlı dokunuşları olan işlere imza atmış.
Hemen her noktada hummalı bir faaliyet içine girmiş.
Dengeli ve uzlaşmacı bir anlayışta kararlılıkla ilerleyen Başkan Olgun Atila ile gözle görülür şekilde kabuk değiştiren Bornova, marka değerini de hızla yükseltiyor...
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila Ege'de Sonsöz Sohbetleri'ne konuk oldu. Gazeteciler Ümit Yaldız, Fahrettin Dokak, Gönül Soyoğul ve Hanzade Ünuz'un sorularını yanıtladı.
Açmak için gün saydığınız Doğanlar Stadı ile gezimize başladık, nasıl gidiyor çalışmalar?
-Mevcut stadyum alanında belediye hizmet binası yapılacağı için Doğanlar'a bir stadyum kazandırmak Bornova için düşünülmüş bir stat projesiydi. Stadyumun temeli Kamil Başkan zamanında atıldı. Biz göreve geldiğimizde takımların ihtiyaçlarını değerlendirip, kulüpler ve federasyonla görüşerek proje üzerinde tadilatlar yaptık. Projeyi iyileştirip, standartlarını yükseltmeyi hedefledik. Ayrıca maliye arazisine ait olan yerin tahsisini istedik. Tapusunu almak istiyoruz. Şu anda bu stat 6 bin 500 kişilik. Maliye arazisini de projeye alabilirsek stat daha büyük bir hale gelmiş olacak. Üçüncü etap bittiğinde 12 bin 500 kişilik bir futbol mabedi haline gelecek.
İlk etabı Büyükşehir'le yüzde 50 - 50 ortak yaptınız...
-Evet. Şimdi ikinci etap 7 milyon 200 liraya mal olacak.
İlk etap ne kadara mal oldu?
-13 milyon 500 lira.
LA FONTAİNE'DEN BUGÜNE FUTBOLUN BEŞİÐİ
Bornovalılar'a da açık olacak mı saha?
Tabii, bütün takımlarımıza açık olacak. Ancak burası doğal çim olduğundan özel müsabakalar olabilir. Çünkü çimi dinlendirmek gerekiyor. Karşı taraf Naldöken mahallemiz. Naldöken'de yaptığımız ankette en büyük ihtiyaç futbol sahasıydı. Orada da iki tane nizami, biri daha küçük futbol sahasını tamamlıyoruz.
En çok talep spor sahası mı?
-Bu bölgelerde böyle. Aslında Bornova için futbol ayrı bir öneme sahip. Çünkü Türkiye'de futbolun ilk oynandığı yer Bornova. Futbol liginin kurucusu La Fontaine buradan İstanbul'a gidip bugünkü futbol ligini kuruyor. Yani ülkemizde futbol Bornova'dan doğuyor. Bugün Bornova'mızda 39 amatör spor kulübümüz var. Bütün kulüplerimizle işbirliği içindeyiz. Bornova Belediyespor futbol takımını da 26 yıllık tarihinde ilk kez Süper Amatör Lig'e çıkarmayı başardık.
Stadyum tahmini ne zaman hizmete girecek?
-Mayıs sonu gibi planlıyoruz. Ancak Passolig için görüşmeler ve süreç devam ediyor. Stadyum büyük ve önemli proje. Bizim için de bir ilk. Mimari açıdan neredeyse tamamlanmış durumda ve şu an sahanın çimi de çok güzel oldu. Proje bu bölgenin kentsel gelişmesine de katkı sağlayacak. Bölgedeki diğer binaların değeri artacak, parklar, yollar yapılacak. Sosyo -kültürel hayat gelişecek ve bu bölge yeni bir kent alanı olacak.
DOST MARKET FARKI
İhtiyaçlı ailelere hizmet veren Dost Market'i açtınız. Kaç aileye ulaştınız?
-Şu anda 3 bin 600 hanede, yaklaşık 15 bin kişiye Dost Market hizmeti veriyoruz. Projemizde Türk Kızılay'ı Bornova Şubesi ile işbirliği yapıyoruz. Tespit edilen ihtiyaçlı aileler kartlarına yüklenen kontürle gelip marketlerden rahatça ücretsiz alışveriş yapabiliyorlar.
Dost ismini siz mi buldunuz?
-Evet. Dost isminin birleştirici ve destek veren gücü ile Atatürk mahallesi, Kızılay, Ergene, Erzene Mahalleleri Bornova merkezdeki Dost Market'e geliyor. Çamdibi, Altındağ, Çamkule mahallelerimiz de Altındağ'a geliyor. Son olarak Doğanlar'da üçüncü şubemizi açtık. Farklı bölgelerimizde marketler açarak, vatandaşlarımıza ulaşılabilir hizmet sağlıyoruz. Böylece ulaşım problemini de çözüyoruz.
Dost market için aynı zamanda çevreci, kumaş torbalar hazırlanmış...
-İnsanlar markete bez torbalarla gelsin ve bunları pazar sepeti gibi kullansın istiyoruz. Pazarlarımıza da benzer bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Naylon poşet kullanımını kaldıralım, eskiden olduğu gibi fileyle gezelim düşüncesiyle çevreci bir politika izliyoruz.
MAZERET YOK, ÇÖZÜM VAR
İkinci yıl biterken kelimenin tam anlamıyla depar attığınızı görüyoruz...
-Çalışma arkadaşlarımızla hizmet kalitemizde en üst düzey performansı sağlamaya çalışıyoruz. Olumsuzlukları bir kenara bırakıp hep ileriye doğru bakıyoruz. Mazeret değil, çözüm üretiyoruz. Bornova'mızın daha güzel olması için her sene hedeflerimizi daha da büyüterek çalışmak istiyoruz.
Bütçenizin ne kadarlık bölümü personele gidiyor? Size hizmet için ne kadar pay kalıyor?
-Kurumumuzda memur, işçi ve taşeron kadrosundan oluşan toplam 2 bin 176 çalışanımız mevcut. Bütçemizin yüzde 63 - 65'i personel giderlerimizden oluşuyor. Asgari ücretin artışı sebebiyle ilave maliyet artışı meydana geldi.
Olgun Başkan'ın yapmak istedikleriyle bütçesi hiç uymuyor.
-Evet maalesef. Bornova için hayallerimiz sınırsız ancak bütçe kaynaklarımız sınırlı.
Bu anlamda Büyükşehirden yeterli desteği alabiliyor musunuz?
-Alıyoruz. Alamasak da bazı projelerde bütçemizi yeniden değerlendiriyor ve proje detaylarını sadeleştiriyoruz.
BAŞKANLIK ÖZEL BİR GÖREV
Belediye Başkanlığını sevdiniz mi?
-Seviyorum. İnsanın doğduğu, okuduğu, yaşadığı, çocuklarını büyüttüğü bir kentte Belediye Başkanı olarak vatandaşına birebir hizmet etmek büyük bir onur. Bu bilinçle çalışıyoruz. Belediye Başkanlığı vatandaşlarla doğumdan ölüme kadar ilgilendiğiniz bir süreç. Kentin büyüğü, abisi gibisiniz. Kentin sorunlarına dair her şeyle ilgili vatandaşın gönül rızasıyla oy verdiği kişisiniz. Her şeyle ilgilisiniz. Belediye Başkanlığı çok özel bir görev.
İlk iki yıl için hedeflerinizde ne noktadasınız?
-Bizim bir yol haritamız vardı. Bu yola çıkarken vatandaşımıza sunduğumuz projelerimiz vardı. Bu projelerin yüzde 60 - 65'ini tamamladığımızı düşünüyorum. Daha büyük projelerin de altyapısını hazırladık. Bunlardan biri iki kat yeraltı otoparkı ve kent meydanı da olan bir belediye hizmet binası projesi. Bizim belediyeciliğimizde temel ilkemiz ortak akıl ve katılımcılık. Halkımıza soruyoruz, fikirlerini alıyoruz, kabul edildikten sonra projeyi hayata geçiriyoruz.
Şu anda çok mu dağınık belediye hizmetleri?
-Şu anda 13 farklı yerde belediye hizmet binası var. Bunların hepsini bir araya topladığımızda geride kalan 13 bina kent için yeni kültür merkezleri ve sosyal alanlar olarak kullanılabilecek.
Geçen dönem başlamış ya da projelendirilmiş olan işlerden tamamlanan var mı?
-Doğanlar Stadı'nın temeli geçen dönem atılmıştı, dönemimizde tamamlandı. Bornova merkez pazaryeri projesi inşası bitmişti, dönemimizde oturma raporu verildi ve pazaryeri faaliyete geçti. Geçen dönem inşası bitirilen Yeşilova Höyüğü Yaşam Merkezi ve Altındağ Atatürk Kültür Merkezi özellikle kadınlarımız ve çocuklarımıza yönelik farklı etkinlik ve faaliyetlerimiz ile canlılık kazanıyor. Bilinirliliği arttırılarak kentimiz turizminin gelişimine katkı sağlıyor.
GENÇLERE BÜYÜK DESTEK
Başka hangi yeni hizmetler, iyileştirmeler yaptınız?
-19 yeni park yaptık. Daha modern, yeşil ve yaşanabilir bir kent hedefiyle 77 parkı tamamen yeniledik. Yeni yapılan, tamamen yenilenen ve tadilat yapılan park alanını 100 bin metrekareye ulaştırdık. Hepsi aynı standartta olan yeni muhtarlık binalarını teker teker bitirip, hizmete açmaya başladık. Özellikle yol ve kaldırımlarda oluşan sorunları zaman kaybetmeden çözmek için kurduğumuz Acil Çözüm Ekiplerimiz ile 3 bine yakın bakım ve onarım gerçekleştirdik. Yeni imar alanlarına ve sanayi bölgelerine yollar yaptık. İhtiyaç duyulan bölgelerde otopark alanları oluşturduk. Belediyemize bağlanan eski köy yerleşimlerine giden yolları asfaltladık. Köy içi yolları ve meydanları ise parke taşla kapladık.
Gençlere, öğrencilere yönelik de çalışmalarınız var...
-Bir üniversite kenti olan Bornova'da Büyük Park içindeki Gençlik Merkezi'miz ile gençlere kucak açıyoruz. Burada gençlere ücretsiz yemek, gün boyu içecek, kütüphane, internet ve çamaşırhane hizmeti sunuyoruz. Ege, Yaşar ve Şifa Üniversiteleri ile İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği işbirliğinde Dost Kart uygulamasını hayata geçirdik. Ayrıca beş ayrı merkezde hizmette olan BELGEM'de 5 bin 500 öğrenciye ücretsiz üniversiteye hazırlık, liselere hazırlık ve İngilizce destek kursu veriyoruz.
YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR
Bornova inşaat anlamında da gözde bir kent olmuş, her yerde yeni yapılar yükseliyor...
-Bölgelerimiz çok değerli. Çamdibi, Altındağ gibi bölgeler daha hızlı gelişiyor. Ayrıca Doğanlar'daki stadyumun kazandırdığı sosyal donatı alanları da o bölgenin kent yaşamına katkı sunacak.
Karşıyaka'da da bu atak yaşandı ve devam ediyor. Şu anda belli ki Bornova inşaat anlamında yatırım merkezi. Yatırımcılar sadece İzmirli de değil. Bunun ateşleyicisi ne oldu?
-25 sence önce Belediye Başkanımız Aysel Bayraktar zamanında yapılan Altındağ ve Çamdibi ile ilgili planlar var. Bu planların uygulanması kolay değil. Bölgede yerleşim yerleri oluşup, bitip başka yeni alanlar olmayınca müteşebbis daha önce tercih etmediği bölgelere geliyor. Çambidi İzmir'e 5 kilometre mesafede. Yeni açılan yollarla, üniversitelerle birlikte kent yaşamı farklı bir noktaya gidiyor. Bu sefer ağır sanayi dışarı çıkmak zorunda kalıyor. Kentte yaşam kalitesi artıyor.
Bornova kimle yarışıyor? Bornova nereye benzeyecek?
-Bornova sadece kendisi ile yarışıyor. Daha iyiye ulaşmak için tüm gayreti ile çalışıyor. Diğer sorunuza gelince, Bornova'yı bir ilçeye benzetemiyorum. Bornova bir il ayarında bana göre ve bir üniversite kenti olması sebebiyle Eskişehir'e çok benzetiyorum.
BİF PROJELERİ
Bornova İçin Fikirler (BİF) yayınlarınız yeni mi?
-Yeni. 450 öğrencimiz ve 150 akademisyenin katıldığı bir süreçle Bornova İçin Fikirler oluşumu ortaya çıktı. Örneğin Atatürk kitaplığı, müzik kütüphanesi fikri. Atatürk kitaplığında şu anda bizim dış ilişkiler ve kültür müdürlüğümüz bulunuyor. Biz yeni ana binaya gittiğimizde o tarihi bina boşalacak. O bina da müzik kütüphanesi olacak. BİF şimdi bu projeleri de çalışıyor.
Yeşilova Höyüğü de çok görkemli bir eser olmuş...
-Yeşilova Höyüğü İzmir'in en eski yerleşim yeri. Burada İzmir'in yaşının 8 bin 500 olduğu tespit edildi. Yaşam Merkezi'mizin tanıtımını destekleyen broşürler hazırlandı. Bunun sonucunda ziyaretçi sayımız gün geçtikçe artıyor. Öğrencilerimiz Yeşilova Höyüğü'nde o dönemi deneyimleyerek yaşıyor.
HERKES SPOR YAPACAK
Altındağ'da yapımı süren kapalı spor salonunun iddiası nedir?
-20 milyon lira bedelli spor kompleksi, üst düzey bir kapalı spor salonu. Burası salon sporlarının merkezi olacak ve Bornova'da herkese spor yaptıracağız. Resmi müsabaka oynanacak bir antrenman sahası aynı zamanda. Bu alanda konserler de verilebilecek. 2 bin seyirci kapasiteli salonumuzu yaklaşık iki ay sonra açacağız. Salon güvenlik merkezindeki 72 kamerayla takip edilecek.
Bu salonda kaç kişi mesai yapacak?
-En az 20 çalışanımız hizmet verecek. Organizasyonlara da bağlı olarak sayımız bazen 50'ye çıkacak, bazen 10'a inecek.
ÇOCUKLAR İÇİN TİYATRO
Sanatsal etkinlikler için çalışmalarınız var mı?
-Atatürk Mahallesi Kültür Merkezi'nin temelini attık, yaz başında açacağız. İkinci tiyatromuzu açtık. Çocuk tiyatromuz her çarşamba saat 11'de sahne alıyor. Şu anda 1.750 çocuğumuz sürekli geliyor. Çocuk sineması projemiz hayata geçti. Mevlana Toplum Bilim Merkezi'nde Fosil Bilimi Projesi ile geleceğin bilim insanları çocuklarımıza bilimi sevdiriyoruz.
Köylerde ne gibi hizmetleriniz var?
-Kooperatif kurduk, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü'müzü oluşturduk. Tarımsal Hizmetler müdürümüz 12 köyümüze sürekli ziyaretler yapıyor. Arıcılık eğitimi veriyoruz. Beşyol'da Kiraz Festivali yapıyoruz. Ramazan'da ilk defa iftarda köylerimizde Ramazan kumpanyası gerçekleştirdik.
BÜYÜKŞEHİR ADALETLİ
Siz has evlat mısınız Büyükşehir için? Kemalpaşa, Ödemiş üvey evlat olmadıklarını ama has evlat da olmadıklarını düşünüyor. Ve genellikle Bornova ilk verilen örnek has evlatlar listesinde. Pozitif bir ayrımcılık var mı?
-Ben eşit ve adaletli hizmetin verildiğini düşünüyorum. Aksine bu noktada diğerlerine göre belki biraz daha az hizmet aldığımızı düşünüyoruz ama biz bununla hiçbir zaman yüksünmüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibinin herkese eşit ve adaletli davrandığına , önümüzdeki dönemde bizim de alacağımız hizmetin artacağına inanıyoruz.
Açığınız mı var?
-Daha çok hizmete ihtiyacımız var. Nüfusumuz 437 bin ama günde 1 - 1.5 milyon insana hizmet veriyoruz. Üniversitesiyle, sanayisiyle, hastanesiyle, askeriyesiyle, insanıyla önemli vergi gücünü de biz ödüyoruz Bornova olarak. Her zaman söylüyorum teşekkür etmeyi, şükretmeyi bilmek lazım. Hizmet vermek bizim asli görevimiz. Hepimizin bütçesi sınırlı ama hayallerimiz sınırsız. Ömür de sınırlı, seçim süresi de sınırlı. Her belediye başkanı bu süreci dolu dolu geçirmek ister. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Biz ayrı yer değiliz ki. Karşıyaka'ya yapılacak opera binası da hepimiz için. Bu kent için, İzmir için.
KAVGA YOK, UZLAŞMA VAR
Peki Büyükşehir Başkanı'nın Bornovalı olması ve sizinle olan dostluğu Büyükşehir bürokrasisinin Bornova'nın işlerine bakışında bir artı sağlıyor mu?
-Geçen dönem meclis üyesiydim. Sıkıntılı bir dönemdi. 397 yılla yargılanan Belediye Başkanımız, bürokratlarımız, arkadaşlarımız vardı. Biz her zaman o arkadaşlarla beraberdik. Birbirimize insani anlamda yakınlıklarımız olabilir ama kentin öncelikleri, hedefler ortada. Biz saygı sevgi çerçevesinde bu süreci götürüyoruz. Onların da bu kente hizmet ettiklerini görüyoruz. Bornova'daki muhtarlarımızla birlikte Büyükşehir'in tüm etkinliklerine katılıyoruz. Muhtarlarımız bile Büyükşehirdekilerle arkadaş oldu. Bu arkadaşlık kent için birlikte çözüm aramanın yoldaşlığıdır. Ben hizmet eden herkese çok teşekkür ediyorum. Bir tanıdıklık, bir arkadaşlık bir avantajsa, bu avantaj olabilir.
Ankara ile ilişkileriniz nasıl?
-Bizim Bornovamız için olan taleplerimizin yanında, İzmir'in ortak sorunları var. Bunları merkezi hükümet de biliyor. Bizim ödediğimiz vergi de ortada. Esas adaletsizlik orada var. İzmir bugün verdiği verginin karşılığını alabiliyor mu? Ankara ile çözülmesi gereken esas sorun budur.
Olgun Atila olarak siyasi anlamda kutuplaşmacı değilsiniz. Uzlaşmacı bir yapınız var. Kentin taleplerini liste haline getirip, valiye, Binali Yıldırım'a iletme şansınız oldu mu? Onlar da sorunların aktarılmadığını söylüyorlar.
-Biz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer belediyeler ile zaman zaman toplanıyoruz. Orada dilek ve temennilerimizi söylüyoruz. Mesela Peterson Köşkü ve orada bulunan kültür merkezi bir şekilde başladı. Bu insana yapılan bir yatırım. Kim yapıyorsa ona teşekkür edeceğiz. Kavgayı bir kenara bırakıp uzlaşma kültürüyle uyum sağlamak istiyoruz.
Talepleriniz neler?
-Stadyumu birlikte gezdik. Üçüncü etabı tamamlayalım, bize destek olunsun ve bir an önce aktif hale getirelim istiyoruz.
Pınarbaşı yarış pistini Vali'den istediğinizi biliyoruz...
-Orası zaten Özel İdare'nindi. Büyükşehir Belediyesi mahkemeyle geri aldı. Şu anda bir itiraz var mahkemeye. O bekleniyor. Bütün bölgenin sportif anlamda faydalanabileceği büyük bir kompleks yapılabilir ve bölgeyi de rahatlatır.
Meclis uyumu nasıl?
-Ben meclis üyeliğinden geldiğim için onların ne düşündüğünü, ne hayal ettiğini az çok tahmin ediyorum. Sürekli görüşüyoruz. Önerilerini alıyoruz. Herkesin katkısı oluyor. Önceliklerimizi tespit ediyor ve ona göre hareket ediyoruz.
Projelerinizin çoğunu AK Parti grubu da onaylıyor...
-İktidarıyla muhalefetiyle olumlu noktada gidiyoruz.
OTURARAK ÇALIŞAMAM
Siz 1 yılı 5 yıl gibi gidiyorsunuz. 2. yılda kalfalık bitmiş oluyor. Kalan 3 yıl için ne hedefler var?
-Hayal çok, proje de çok. Arkadaşlarımız sürekli üretiyor, vatandaşlarımızın talepleri de bitmiyor.
Dışarıda olmayı daha mı çok seviyorsunuz?
-Evet. Vatandaşın görüşünü almak istiyorum. O bana büyük moral veriyor. Halkımızın sevgisi ve ilgisi en büyük güç kaynağım. Oturarak çalışmak bana göre değil..
Kalan 3 yıla daha çok şey sığar. Seçim beyannamesinin neresindeniz?
-Yüzde 65 oranında hedeflerimi gerçekleştirdiğimi görüyorum. Yeni hedefler de belirliyoruz. Bu kentteki bütün sivil toplum örgütleriyle iç içeyiz. Muhtarlar, dernekler, sanayi odaları, spor kulüpleri ile birlikteyiz. Kentte herkesin bir fidanı olsun, herkes spor yapsın, herkes mahallesini temiz tutsun istiyoruz.
Bütçeniz ne kadar?
-2015 yılında 234 milyon 100 bin lira. Bu yıl 250 milyonluk bir bütçemiz var. Gerçekleşme oranlarında yüzde 70'in üstü başarılı diyoruz. Ama biz yüzde 86'yı yakaladık. Bu yıl için 257 milyon öngörülüyor.
HARCAMALARA MAKAS
Gelir artırıcı hamleleriniz var mı?
-Bütün müdürlüklerimizde daha az harcama yaparak Tesisler Müdürlüğü'nü oluşturduk. Ulaşım Müdürlüğü'nde de harcamaları minimize etmeye çalıştık. Bütçeyi düşürürken hizmeti artırdık. Özel kalem bütçemizi her yıl yüzde 50, yüzde 50 kestik.
Kent kimliği, bilinci noktasında ciddi adımlarınız var. Bornovalılığın altını dolduruyorsunuz...
-135'nci yılda bir kitap projemiz var. Gelmiş geçmiş Belediye Başkanlarını onore ederek, berat vererek, kentte neler yapıldığına ilişkin bir kitap hazırlamak istiyoruz. Mesai arkadaşlarımız arasında eğitimlere başladık. İletişim eğitimi, hizmet eğitimi alıyorlar. Belediyemize stajyerler geldiğinde toplanıyoruz. Bornova'yı anlatıyoruz. Dost Kart da böyle bir proje. Gençlerle ortak çalışıyoruz.
Bornova'nın turizm ve tanıtım atağı da var…
-Stratejik planımızı oluştururken geçmişten gelen Bornova'nın kattığı bir değer var. Biz de ne katabiliriz dedik. En güzel şey tarih - kültür turizmi. Yeşilova Höyüğü'nden başlayarak bir tanıtım haritası oluşturduk. Bütün yurttaşlarımıza Bornova'yı gezdiriyoruz. Kentimizin farklı noktalarını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.
Açtığınız Down Cafe ile Bornova fark yarattı...
-Küçük gözüken ama en büyük projemiz. Bizi stattan daha çok heyecanlandırıyor. Vatandaşlarımızın Down Cafe'ye geldiklerinde yüksek enerjiyle hayata daha sıkı bağlandıklarını görmek, özel kardeşlerimizle birlikte bize büyük güç veriyor. Bence bu projenin 6 ay içinde Türkiye'nin 50 noktasında olması lazım.
SİYASETE BORNOVA DAMGASI
İlk yıla göre artık daha güçlü bir Başkan olmuşsunuz. Siz de o farkı hissediyor musunuz?
-Yaşadıkça öğreniliyor. Her gün çok önemli kararlar veriyorsunuz. İnsanın yöneticilik vasfı gelişiyor. Zaman insanı törpülüyor, geliştiriyor, büyütüyor.
Belediye Başkanlığından keyif aldığınız belli. Ama siyaseti çok sevmiyor gibi görünüyor Başkan...
-Her şeyin bir zamanı var. Biz şimdi çalışalım, siyaseti sonra yaparız. Seçime bir sene vardı. Şurada bir terzi vardı, yolda beni gördü 'Yine seçimler geldi. Siz geldiniz' diyerek klasik siyasetçilere tepki verdi. Ben de 'Doğru haklısın ama ben genel merkeze gitmiyorum. Bir yere gitmiyorum. Size geliyorum. Benden başka gelen var mı?' dedim. Aday oldum ilk onu ziyarete gittim.
Siyasette Bornovalı sayısı her geçen gün artıyor...
-Bornova markası her geçen gün yükseliyor. Bu güzel bir şey. Genel Sekreterimiz Bornovalı, Büyükşehir Belediye Başkanımız Bornovalı. Milletvekili Atilla Sertel Bornovalı.
CHP'den siyasette kaç Bornovalı var?
-Atilla Sertel, Kamil Başkan, Aziz Başkan, Sırrı Başkan. Bir de biz varız.
BAŞARI TESADÜF DEÐİL
Bornova'nın sırrı ne?
-Bornova uzun yıllar gerçekten siyasette es geçilen bir bölgeydi. Karşıyaka, Buca gibi yerlerden milletvekilleri çıkıyordu. Ama Aziz Başkan'ın Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra Bornova'nın İzmir siyasetinde daha etkin olduğunu düşünüyorum. Bu dönem özellikle Atilla Sertel ve Kamil Okyay Sındır'ın milletvekili olması çok önemli Bornova açısından. Bu etkinlik Kamil Başkanın Genel Sekreter olmasıyla perçinlendi. Benden önce Başkanlık yapanların böyle onurlu görevlere gelmesi bizim için mutluluk kaynağı. Biz bu kentte huzurun ve barışın, ilkeli siyasetin ortaya çıkmasını önemsedik.
Bornova'da siyaset yapan, görev alanlar belli ki bir üst makama gidiyorlar. Sizin siyasi hedeflerinizde neler var?
-Bu başarılar tesadüf değil. Bence daha da büyük başarılara imza atacak bu kent. Eğitimin başkenti Bornova'nın üniversiteleriyle, ana okullarıyla, liseleriyle birlikte sadece İzmir'i değil, bütün Türkiye'yi aydınlatacağına inanıyorum. Bu bilinçle çalışıyoruz. Çocuklarımızdan gittiğimiz her noktada bu konuda sözler alıyoruz. Ben bu kentten ülkenin Başbakanı, Cumhurbaşkanı çıkacağına, milli sporcu, yazar, sanatçı gibi pek çok alanda ülkeye hizmet vereceğine yürekten inanıyorum.
Masanızın tam arkasında çok güzel Atatürk bir resmi var. Ne hissediyorsunuz?
-Çok güçlü ve onurlu hissediyoruz. Geleceğimize daha güvenli bakıyoruz. Atamız ''Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden, rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar'' demiş. Biz daha çok çalışmak zorundayız. Ülkenin içinde bulunduğu durum çok sıkıntılı. Biz İzmirliler ve Bornovalılar olarak çok şanslıyız. Bu şansımızı avantaja dönüştürmemiz lazım. Yorulmadan, daha çok çalışmamız gerekiyor.