Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Aydınlı çiftçilerin başta zeytin ve incir olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle karşı çıktığı bir jeotermal enerji santrali daha mahkemeden döndü. 

Son olarak Kuyucak ve Buharkent ilçelerinin sınırlarında kalan Horsunlu, Kurtuluş, Gencelli, Gencellidere, Feslek ve Ortakçı köylerinin sınırlarında kalan jeotermal elektrik santrali açmak için Kocaer Enerji’ye verilen izin mahkeme tarafından iptal edildi. 

Köylüler tarafından açılan dava sonucunda proje için Aydın Valiliği’nce verilen "ÇED Yönetmeliği gereğince yeniden proje tanıtım dosyası hazırlanmasına gerek bulunmadığına" dair karar hukuka aykırı bulundu. Kararda zeytin ve incir ağaçlarının ortasında yapılacak sondaj arama faaliyetlerinin hem çevre hem de insan sağlığına olumsuz yönde etkilerinin olacağı vurgulandı.

Aydın 1. İdare Mahkemesi’nin kararında şu ifadeler yer aldı: 
Kocaer Enerji A.Ş. tarafından H1 ve H2 lokasyonlarında 15/04/2015 tarih ve E-2015328 sayılı, 26/12/2016 tarih ve E-2016754 sayılı “ÇED Gerekli Değildir” kararları kapsamında kaldığı belirtilerek yeniden proje tanıtım dosyası hazırlanmasına gerek bulunmadığına yönelik olarak "H1A, H1B, H1C, H1D" ile "H2A, H2B, H2C, H2D'' lokasyonlarında açılması planlanan kuyulara yönelik, davalı idarece, mevcut arama faaliyetinin çevresel etkilerini de içerecek şekilde kümülatif olarak değerlendirme yapılarak; kullanılacak kimyasalların özellikleri, yapılacak havuzların boyutları, geçirimsizlik özellikleri, sondaj çamuru kapsamında oluşan su ve atığın bertaraf yöntemleri, petrol ve jeotermalin akışkan özellikleri, test kuyusundan çıkan suların bertarafı vb. gibi konulara etkisinin araştırılması suretiyle sahada ve ilgili uzmanlarca inceleme yapılması, konunun teknik yönden değerlendirilmesi ve bunun sonucuna göre bir işlem tesis edilmesi gerekirken salt Kocaer Enerji A.Ş. tarafından sunulan belgelerle ayrıca Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce tarım dışı kullanıma izin verildiğine ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca sondaj izni verildiğine dair bilgilerle yetinilmek suretiyle teknik inceleme yapılmaksızın eksik inceleme sonucu tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

301 madenci can vermişti... Soma faciası davasında ailelerin talebine ret! 301 madenci can vermişti... Soma faciası davasında ailelerin talebine ret!

KARAR UMUT VERİCİ
Kararı Egedesonsöz’e değerlendiren avukat ve üretici Ferah Altuntaş, “Karar hukuken yerinde bir karardır. 8 yeni sondaj kuyusu için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ilgili mevzuata uygun bulunmadı. Mahkeme işlemi önce durdurdu, sonra iptaline karar verdi. Jeotermal sondajı gibi çevresel etkileri çok ciddi boyutlarda olabilecek projelerde, 8-10 yıl önceki verilere dayanılarak karar verilemez. 2 kuyu için alınan kararı artı 8 kuyu için uygulamaya koyamazsınız.  8-10 yıl ciddi bir süre. Bu ayrıca kapasite artışı demek. Yeni açılacak kuyularla ilgili proje dosyası hazırlamanız gerekir. Mahkemenin kararı hukukun tecelli ettiğini göstermesi açısından umut vericidir. Yargının kararı hiç kimsenin yasalardan muaf olmadığını göstermiştir”  ifadeleri kullandı.. 

KÖYLÜLER ÇALIŞMAYI DURDURMUŞTU
Şirket, sondaj sahasında geçtiğimiz aylarda jeotermal kuyusu açma girişiminde bulunmuştu. İncir ve zeytin bahçelerine iş makinelerini sokan şirket 50’ye yakın ağacı kesmişti. Çalışmalar halkın müdahalesi ile durdurulmuştu.