HABERLER>POLİTİKA
9 Temmuz 2012 Pazartesi - 12:19

Türeli engellilerin bitmeyen sorunlarını Meclis'e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ile CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, engellilerin karşılaştıkları sorunların bir an önce çözüme ulaştırılmasına ilişkin TBMM’de Meclis Araştırması istediler.

Türeli engellilerin bitmeyen sorunlarını Meclis e taşıdı

İZMİR - CHP’li bazı vekillerin de imzalarıyla desteklediği ve TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde Türkiye’de yaşayan 10 milyona yakın engelli vatandaşın, eğitimden sağlığa, ulaşımdan çalışma hayatına kadar pek çok alanda ciddi sorunlarla karşılaştığı belirtildi.
 
Engellilere ilişkin yapılacak düzenlemelerin yine uzatılmasının gündeme geldiğini hatırlatan CHP’li Vekiller, AKP hükümetlerinin son 7 yıllık performansına bakıldığında uzatılan bu sürenin de etkin ve verimli kullanılacağına ilişkin iyimser olmadıklarını ifade ettiler.
 
Milletvekili Türeli , yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Ülkemizde 10 milyona yakın engelli vatandaşımız yaşamaktadır. Bu vatandaşlarımız eğitimden sağlığa, ulaşımdan çalışma hayatına kadar pek çok alanda ciddi sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bununla birlikte, bu sorunların çözümüne ilişkin atılan adımların yetersizliği, bir taraftan mevcut sorunların devam etmesine neden olurken, diğer taraftan yeni sorunların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın insan onuruna uygun bir biçimde yaşamalarını sağlayacak düzenlemeler yapmak, sosyal devletin en önemli gereklerinden biridir. Anayasamız, engellilere ilişkin pozitif ayrımcılık içeren düzenlemelere yer vermiş olmasına rağmen, bu hükümler gereğince yerine getirilmemiştir. Sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak, özürlülerin desteklenmesi konusunda da ülkemizin not ortalaması zayıftır.Engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı en önemli sorunların başında, engellilerin çalışma hayatına katılımlarındaki yetersizlikler ve kısıtlamalar gelmektedir.”
 
Engellileri isyan ettirdiler
Resmi verilere göre engelli kadrolarının büyük bir bölümünün kullanılmadığını, 
engellilerin istihdamın yanı sıra, günlük yaşamda da büyük sorunlarla karşılaştığını belirten Türeli engellilerin tepkilerine dikkat çekti. CHP’li Vekil , “Özellikle şehir içi ulaşım, engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunlarından biridir. Yüksek kaldırımlar, sinyalsiz trafik lambaları, otobüs, minibüs, metro ve diğer raylı taşıma araçlarının kullanımında engelli vatandaşlarımızın yeterince düşünülmemesi, bu vatandaşlarımızı isyan etme noktasına getirmiştir. Öte yandan, 1 Temmuz 2005 tarihli 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nda, yerel yönetimlere kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlü vatandaşların erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Kanunda ayrıca Büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin şehir içinde kendilerine sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alması, mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçlarının 7 Temmuz 2012 tarihine kadar olan 7 yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilmesi hükmü de bulunmaktadır” diye konuştu.

Basın toplantısı yaptılar
 
Öte yandan, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer ve Türkiye Engelliler Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan İçli ile birlikte engellilerin bu sorununa dikkat çekmek için TBMM toplantı salonunda basın toplantısı düzenlediler.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’den iddia: DSİ AK Parti kongresine partili taşıdı!
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’den AK Parti’ye ve Devlet Su İşleri’ne ...
Yüksel ‘vatandaştan haksız tahsilatın’ peşinde
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, bankacılık sektöründe tüketiciler ...
“O’nun terörist olduğuna inanmıyorum”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KCK soruşturmasında tutuklanan Prof. ...
 
CHP'li kadınların yeni lideri belli oldu
CHP'de 8 yıl aradan sonra toplanan 11. Kadın Kurultayı'nda 332 oy alan ...
Bu yıl Kırkpınar'ın 'Paşpehlivanı' Kılıçdaroğlu
Kırkpınar güreşlerinde geçen yıl 'siyasetin başpehlivanı' sıfatıyla Başbakan ...
‘Kürtler özgür olmadıkça boyun eğen namerttir’
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, partisinin Manisa Merkez İlçe kongresinde, ...
 
Türeli'den Meclis'e su araştırması önerisi
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
AK Partili bayanlar fikir sofrasında buluştu
Çağdaş bir gelecek hayali kuran Ak Partili bayanlar İzmir’in Menderes ...
Bakan Yıldırım “İzmir, kruvaziyer turizminde cennet olacak”
Bakan Binali Yıldırım, Türkiye’ye Kruvaziyer ile gelen her 4 turistten ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva