HABERLER>POLİTİKA
8 Temmuz 2012 Pazar - 16:45

Türeli'den Meclis'e su araştırması önerisi

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye genelinde ve özellikle de Ege Bölgesi’nde yaşanabilecek su sorununa karşı önlem alınması amacıyla TBMM’de Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Türeli den Meclis e su araştırması önerisi

İZMİR - Nüfus artışı ve küresel ısınmayla birlikte, su kıtlığının önümüzdeki yıllarda çok daha büyük boyutlara ulaşmasının beklendiğine dikkat çeken Türeli, Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre yılda 1.6 milyon insanın temiz ve hijyenim su yokluğundan hayatını kaybettiğini söyledi.
 
CHP’li Vekil konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu ve su kirliliğinin insan yaşamında olumsuz etkilerinin sürmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Türeli, “Su kirliliği ve kuraklık ülkemizde, özellikle Ege bölgesinde varlığını artan bir yoğunlukla hissettirmektedir. Ege bölgesinde son 30 yıl gibi insan yaşamı için çok kısa sayılabilecek bir zaman aralığında, su miktarı ve kalitesinde gelinen nokta ürkütücüdür. Son yıllarda yağışlardaki azalma gelecekteki olası bir felaketin habercisi olmuştur. Ancak asıl felaket kamuoyunun konuya karşı duyarsız olmasıdır.Bölgemizde gerçekte yetersiz olan ve gelecekte küresel ısınmadan dolayı daha da azalacağı varsayılan suyun büyük bir bölümü kirli durumdadır. Kirlilik büyük ölçüde evsel ve endüstriyel atıklardan kaynaklanmaktadır. Son 30 yılda hızla artan kirlilik, sadece izlenmiş, durum saptamaları yapılmış ve seyredilmiştir. Su kirliliğinin insan yaşamını tehdit ettiği bugünlerde dahi hiçbir şey değişmemiştir. Konu sözlerle geçiştirilmekte, kirleticilere karşı gerekli yaptırımlar uygulanmamaktadır”dedi.
 
Ege Bölgesi’nde içme-kullanma ve endüstriye su temininde zorluklar yaşanmasına rağmen asıl sorunun suyun yüzde 72’sinin kullanıldığı tarım sektöründe yaşandığını vurgulayan Rahmi Aşkın Türeli, çeşitli odaların, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin su konusunda hazırladığı raporları Hükümetin dikkate alması gerektiğini ifade etti.
 
Sorunlar oldukça ciddi
Türeli, “Küçük Menderes, Gediz ve Bakırçay havzalarında kirlilik ile ilgili olarak Çevre Bakanlığı, DSİ ve üniversiteler tarafından çok ciddi çalışmalar yapılmış ve çözüm önerileri geliştirilmiştir. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından 1999 ve 2008 yıllarında İzmir su kongrelerinde konu ayrıntılı bir biçimde tartışılmıştır. Ayrıca ilgili mühendis odalarının değişik zamanlarda yapılmış çalışmaları ve çözüm önerileri bulunmaktadır. Ancak 30 yıl önce, 20 kg ağırlığında, yayın balıklarının yaşadığı, insanların yüzebildiği nehirler, bugün açık kanalizasyon olarak kullanılmakta, evsel ve endüstriyel atıklar ne acıdır ki doğrudan denize boşaltılmaktadır. Belediyeler sağlıklı su elde etmekte zorlanmakta, su kirliliğinden kaynaklanan ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinden dolayı yağış ve akış değerleri azalmakta, kuraklık ve taşkın riskleri artmaktadır. Ayrıca kuraklık neticesinde su kalite parametrelerinin önemli oranda olumsuz etkilenmesi söz konusudur” dedi.

Tarımda tehlike çanları çalıyor
İktidarın önemsemediği tarım sektöründe tehlike çanlarının çaldığını belirten Türeli, tarıma dayalı ticaret ve sanayi için de aynı şeyin söz konusu olduğunu söyledi. Türeli şöyle konuştu:“Günümüzde yağışların azalması, artan nüfus artışı nedeniyle su kullanımının artmasından kaynaklanan yerüstü ve yeraltı sularında azalma ciddi boyutlara ulaşmıştır. Özellikle Gediz, Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarında Ekim 2008 tarihi itibariyle, önceden açılan sondaj kuyularından çoğu kurumuştur. Örneğin Küçük Menderes havzasında, Torbalı’da alüvyon formasyonunda yeraltı su tablası 60 metrelerin altına düşmüş olup geniş bir alanda yer altı suyu kalmamıştır. Hâlbuki 30 yıl önce bu kuyularda yer altı su tablası 1-2 metre derinlikte olup kuyu verimleri 60-70 litre/saniye idi. Günümüzde Ege bölgesinde içme-kullanma ve endüstriyel su temininde zorluklar yaşanmasına rağmen asıl sorun, suyun yüzde 72’sinin kullanıldığı tarım sektöründe yaşanmıştır.


Önümüzdeki yıllarda içme-kullanma ve endüstriyel sularda maliyeti yüksek olsa da su konusundaki problemler çözülebilir. Ancak günümüzde, siyasi iktidar tarafından önemsenmeyen tarım sektöründe tehlike çanları çalmaktadır. Kuraklıktan dolayı tarımsal aktivitenin azalması veya durması açlık işsizlik ve göç demektir. Bu durum sadece tarımda değil, tarıma dayalı ticaret ve sanayi için de söz konusudur.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili bayanlar fikir sofrasında buluştu
Çağdaş bir gelecek hayali kuran Ak Partili bayanlar İzmir’in Menderes ...
Bakan Yıldırım “İzmir, kruvaziyer turizminde cennet olacak”
Bakan Binali Yıldırım, Türkiye’ye Kruvaziyer ile gelen her 4 turistten ...
Kamalak: "Yanlış reçete ile terör bitirilemez"
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Batı ile el ele ...
 
''Tutuklu vekiller tahliye olamayacaklar''
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "3. Yargı Paketi"ndeki düzenlemelerle ...
CHP liderinden bakana çağrı: Adam ol, istifa et
Niğde’nin Ulukışla İlçesi’nde öğrenci yurdunun açılışına katılan CHP Genel ...
'Tutuklama ve tahliye kararı mahkeme takdiridir'
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tutuklu milletvekillerin tahliye olup- ...
 
Sloganı: Meclis'te barış, siyasette barış
Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Gazeteci ve CHP İzmir Milletvekili ...
AK Parti Karabağlar'dan Ankara çıkarması
AK Parti Karabağlar İlçe Teşkilatı İlçe Başkanı Kadir Uçar, Yönetim Kurulu ...
AK Parti Çiğli’den istifa eden iki üye CHP’de
İlçe Başkanı Adnan Yılmaz’la sıkıntı yaşadıktan sonra partiden istifa ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva