HABERLER>POLİTİKA
8 Temmuz 2012 Pazar - 11:17

Bakan Yıldırım “İzmir, kruvaziyer turizminde cennet olacak”

Bakan Binali Yıldırım, Türkiye’ye Kruvaziyer ile gelen her 4 turistten 1’inin İzmir’e geldiğini belirterek, “Geçen yıl 502 bin 904 turist İzmir’e kruvaziyer ile geldi. Bu yıl ise daha tatil sezonu başlamadan gelen turist sayısı 152 bine yaklaştı. Kruvaziyer Limanını yaparak, İzmir’i kruvaziyer turizminin merkezi, diğer yatırımlarımızla da kruvaziyer turizminde cennet yapacağız” dedi.

Bakan Yıldırım “İzmir, kruvaziyer turizminde cennet olacak”

İZMİR - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kruvaziyer turizm sektörünün cirosunun yaklaşık 120 milyar dolar olduğunu belirterek, bu nedenle kruvaziyer turizmine büyük önem verdiklerini söyledi. Kruvaziyerin önemli faaliyet alanlarından biri olduğunu ifade eden Yıldırım, “Buna karşın Türkiye'de kruvaziyer turizmine ancak 2003 yılı sonrasında önem verilmeye başlandı. 2003 yılında 580 bin kişinin ziyaret ettiği Türkiye’de sadece 11 limana kruvaziyer yanaşıyordu. Geçen yıl 26 limana toplam 2 milyon 192 bin turist ziyarette bulundu. Turist sayımız 4 kat, liman sayımız ise 2,5 kat arttı” dedi.

503 BİN TURİST İZMİR’E KRUVAZİYER İLE GELDİ
Bakan Yıldırım, 2003 yılında İzmir’e 5 gemi ile 3 bin 270 yolcunun, 2004 yılında ise 33 gemi ile 75 bin 934 yolcunun geldiğini anımsatarak, sonrasında başlatılan çalışmalar ile İzmir’e geçen yıl 267 kruvaziyerin geldiğini söyledi. Yıldırım 2003 yılından bu yana İzmir’e gelen kruvaziyer sayısında yaklaşık 60 kat artış yaşandığına dikkat çekti. 2003 yılında İzmir’i ziyaret eden turist sayısının 20 bini bulmadığını kaydeden Yıldırım, “2003 yılından bu yana İzmir’e yaklaşık 2 milyon 257 bin kişi kruvaziyer ile geldi. Her geçen yıl İzmir’i ziyaret edenlerin sayısı artıyor. Geçtiğimiz yıl kruvaziyer ile ülkemize gelen 2 milyon 191 bin ziyaretçinin 502 bin 904’ü İzmir’i tercih etti. Türkiye’ye kruvaziyer ile gelen her 5 turistten biri geçen yıl İzmir’i tercih etti. 2010 yılında ise İzmir’e gelen turist sayısı ise yaklaşık 380 bin, 2009 yılında ise 315 bindi.” dedi.

TÜRKİYE’YE GELEN 4 TURİSTTEN 1’İ İZMİR’İ TERCİH ETTİ

Bakan Yıldırım, 2011 yılında Türkiye’yi ziyaret eden 1.623 kruvaziyer gemisinin 539’unun ilk 6 ay içinde geldiğini söyledi. 2012 yılının ilk 6 ayında ise Türkiye’yi ziyaret eden kruvaziyer sayısının 362, gelen turist sayısının ise 630 bin olduğunu belirten Yıldırım, “Ancak, İzmir’i ziyaret eden kruvaziyer sayısı artıyor. İzmir’e bu yılın ilk 6 ayında gelen kruvaziyer sayısı 91’i, turist sayısı ise 151 bin 733’ü buldu. Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden 4 turistten 1’i İzmir’i tercih etti. İzmir Liman Rehabilitasyon projesinin tamamlanmasının ardından ise daha büyük gemilerin de limana yanaşmasını sağlayacağız. Rehabilitasyonun tamamlanmasının ardından 350 metre uzunluğunda, 10 bin TEU kapasiteli gemiler limana yanaşabilecek. Limanın kapasitesi de 3 kat artacak. Bu da İzmir’i daha büyük kruvaziyerlerin ziyaret etmesini sağlayacak” dedi.

KRUVAZİYER LİMANI İHALESİNE ÇIKILDI
Yıldırım, ortaya çıkan rakamların İzmir'in kruvaziyer turizmde önemli bir noktaya geldiğini ortaya çıkardığını vurgulayarak, “Ülkemizde İstanbul, İzmir ve Kuşadası’nın kruvaziyer turizmin ağırlıklı destinasyonları arasında yer aldığını görürüz. Bu bakımdan İzmir limanın bir kısmını tamamen büyük operasyondan ayırarak ve arka sahasını da genişleterek 3 milyon kapasiteli yeni bir kruvaziyer liman yapma kararı aldık. Bu kapsamda özelleştirme ihalesine de 22 Mayıs’ta çıktık. İhale süreci halen devam ediyor. Kruvaziyer Limanını yaparak, İzmir’i kruvaziyer turizminin merkezi, İzmir için belirlediğimiz 35 + proje yatırımlarıyla da kruvaziyer turizminde cennet yapacağız” dedi. İzmir'e bağlı antik kent Efes ile ilgili liman çalışmalara da değinen Yıldırım, “Şimdi Efes Antik Kentini de eski orijinal haline getirecek bir projeyi hayata geçireceğiz. Bir anlamda denizi Efes'e taşımış olacağız. Bu projenin de çok yakında yapımına başlanacak. Yaklaşık 6 mil mesafede denizden küçük teknelerle Efes'e gidilebilecek. Oradaki antik mekan ve kutsal mekanlar tekrar aslına uygun olarak elden geçirilmiş olacak. Bu bölgenin de turist akınına uğramasını bekliyoruz” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 9 Temmuz 2012 Pazartesi 00:11

Bakan Yıldırım “İzmir, kruvaziyer turizminde cennet olacak”.....??? Birde Ödemişliler anlasa kıymetinizi nerdeeeeeeeee..???

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamalak: "Yanlış reçete ile terör bitirilemez"
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Batı ile el ele ...
''Tutuklu vekiller tahliye olamayacaklar''
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "3. Yargı Paketi"ndeki düzenlemelerle ...
CHP liderinden bakana çağrı: Adam ol, istifa et
Niğde’nin Ulukışla İlçesi’nde öğrenci yurdunun açılışına katılan CHP Genel ...
 
'Tutuklama ve tahliye kararı mahkeme takdiridir'
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tutuklu milletvekillerin tahliye olup- ...
Sloganı: Meclis'te barış, siyasette barış
Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Gazeteci ve CHP İzmir Milletvekili ...
AK Parti Karabağlar'dan Ankara çıkarması
AK Parti Karabağlar İlçe Teşkilatı İlçe Başkanı Kadir Uçar, Yönetim Kurulu ...
 
AK Parti Çiğli’den istifa eden iki üye CHP’de
İlçe Başkanı Adnan Yılmaz’la sıkıntı yaşadıktan sonra partiden istifa ...
Bakan Bağış'tan Osmanlı'ya 'zimmet' suçlaması
Egemen Bağış, Türkiye için 'Osmanlıcılık yapıyor' diyenlere 'Bizim Osmanlı ...
BBP’nin ‘İmralı çıkarması’ yarım kaldı
Bursa'da, Öcalan'ın İmralı'da olup olmadığını kontrol etmek istediklerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva