HABERLER>POLİTİKA
9 Temmuz 2012 Pazartesi - 12:12

Yüksel ‘vatandaştan haksız tahsilatın’ peşinde

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, bankacılık sektöründe tüketiciler aleyhine büyük bir başıboşluk bulunduğunu, kart ücreti, hesap işletim ücreti gibi adlar altında vatandaşlardan haksız tahsilatlar yapıldığını söyledi. Yüksel, bu konuda alınacak önlemlerin belirlenmesi için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Yüksel ‘vatandaştan haksız tahsilatın’ peşinde

İZMİR - CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel tarafından hazırlanan ve 21 milletvekilinin imzalarıyla destek verdiği önergede, Anayasa’da tüketici haklarının korunmasının devleti görevi olmasına karşın, özellikle bankacılık alanında Hükümetin yaşananlara seyirci kaldığını belirtti.

“Türkiye’de bankaların hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle halkımız büyük bir mağduriyet yaşamakta, çeşitli adlar altında alınan haksız ücretler nedeniyle açık şekilde sömürüye uğramaktadır” diyen Yüksel, başta kredi kartı olmak üzere, bankacılık işlemlerinden alınan ve ücretlerin bankalar için temel gelir düzeyine geldiğine dikkat çekti. Kredi kartı aidatlarından bankaların sağladığı gelirin 4.5 milyar TL düzeyine ulaştığını kaydeden Yüksel, “Birçok mahkeme kararı ve Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin verdiği binlerce kararla hukuka aykırılığı tespit edilmiş olan bu ücretlerden sağlanan gelir, bankacılık sektörünün yıllık karının yüzde 25’i düzeyindedir. Türk Bankacılık sektörü temel faaliyetleriyle değil, vatandaştan aldığı haksız ücret ve komisyonlarla ayakta durmaktadır” dedi.
 
Mevduat hesapları üzerinden de haksız bir şekilde “hesap işletim ücreti” alındığını, öğrencilerin burs hesabından bile kesinti yapıldığına dikkat çeken Yüksel, “Bankalar, öğrencilere burs vermek amacıyla açılan hesaplardan bile bu ücreti tahsil etme yoluna gidebilmektedir. Birçok ücret ve komisyonun yanı sıra otomatik para çekme makinelerinde yapılan basit bir bakiye görüntüleme işleminden de ücret alınmaya başlamıştır. İşin vahim tarafı benzer hukuksuz uygulamaların devlet bankaları tarafından da yapılıyor olmasıdır” Nitekim son günlerde Bankaların kredi kartlarını hiç kullanmayanlardan bile ücret talep etmeye başladığı; bazı bankaların kredi kartı borçlarını bildiren, sesli ya da mesajla bildirim sistemini kullananlardan arama başına 5 lira ücret aldığı gibi haberler kamuoyuna yansımaktadır” dedi.
 
HÜKÜMET VE BDDK SEYREDİYOR
“Nitekim son günlerde Bankaların kredi kartlarını hiç kullanmayanlardan bile ücret talep etmeye başladığı; bazı bankaların kredi kartı borçlarını bildiren, sesli ya da mesajla bildirim sistemini kullananlardan arama başına 5 lira ücret aldığı gibi haberler kamuoyuna” yansıdığını ifade eden Yüksel Bankaların haksız şekilde tahsil ettikleri bu ücretlerin dayanağı olarak müşterileriyle imzaladıkları sözleşmeleri gösterdiğini kaydeden Yüksel, “Bu sözleşmeler Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununa da Banka ve Kredi Kartları Kanununa da aykırıdır. Bu durum üst mahkemeler de dâhil olmak üzere mahkemelerin ve Tüketici Sorunları Hakem Heylerinin verdikleri karlarla sabittir. Nitekim bu haksız ücretlere karşı Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine ve yargı makamlarına başvuran mağdurlar ödemek zorunda kaldıkları paraları geri alabilmektedir. Fakat Türkiye’de yaklaşık 21 milyon kişide, 51 milyon civarında kredi kartı olmasına rağmen Tüketici Hakları Hakem Heyetlerine başvuran kişi sayısı, 2011 yılı verilerine göre 55 Bini dahi bulmamaktadır. Bankaların vurdumduymaz bir şekilde hukuksuzluğa devam etmesini sağlayan da bu durumdur” dedi.
 
MECLİS SAHİP ÇIKMALI

Yüksel şöyle devam etti: “Sektörde tüketiciler aleyhine büyük bir başıboşluk ve hukuksuzluk hâkimdir. Mevcut kanunlar bankalar tarafından hiçe sayılırken, bu kanunların getirdiği koruma mekanizmaları ise vatandaşlarımız tarafından etkin şekilde kullanılamamaktadır. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu sanki devletin değil bankaların temsilcisi gibi davranmakta, bu düzensizlik ve hukuksuzluk karşısında hiçbir tedbir almamaktadır. Anayasa’ya göre asıl iş hükümete düşmektedir. Fakat Hükümet de BDDK gibi bu hukuksuzluğun devam etmesine ve yoksul halkımızın sömürülmesine göz yummaktadır. Halkın yüce meclisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu konuda üzerine düşeni yapması, kuruluş amaçlarının ve varlık sebebinin doğal gereğidir. Halka ve halkın çıkarlarına, halkın meclisi de sahip çıkmazsa ülkemizin demokrasiyle yönetildiğinden söz etmek mümkün olmayacaktır. Bu gerekçelerle bankaların hukuka aykırı uygulamalarının araştırılarak, tüketici haklarının etkin şekilde korunması için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmalıdır.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“O’nun terörist olduğuna inanmıyorum”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KCK soruşturmasında tutuklanan Prof. ...
CHP'li kadınların yeni lideri belli oldu
CHP'de 8 yıl aradan sonra toplanan 11. Kadın Kurultayı'nda 332 oy alan ...
Bu yıl Kırkpınar'ın 'Paşpehlivanı' Kılıçdaroğlu
Kırkpınar güreşlerinde geçen yıl 'siyasetin başpehlivanı' sıfatıyla Başbakan ...
 
‘Kürtler özgür olmadıkça boyun eğen namerttir’
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, partisinin Manisa Merkez İlçe kongresinde, ...
Türeli'den Meclis'e su araştırması önerisi
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
AK Partili bayanlar fikir sofrasında buluştu
Çağdaş bir gelecek hayali kuran Ak Partili bayanlar İzmir’in Menderes ...
 
Bakan Yıldırım “İzmir, kruvaziyer turizminde cennet olacak”
Bakan Binali Yıldırım, Türkiye’ye Kruvaziyer ile gelen her 4 turistten ...
Kamalak: "Yanlış reçete ile terör bitirilemez"
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Batı ile el ele ...
''Tutuklu vekiller tahliye olamayacaklar''
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "3. Yargı Paketi"ndeki düzenlemelerle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva