HABERLER>EKONOMİ
3 Ağustos 2011 Çarşamba - 12:31

Ramazan turizmi etkilemedi

Türk turizminin önemli merkezleri Bodrum, Marmaris, Çeşme ve Kuşadası, Ramazan'ın Ağustos ayına denk gelmesi nedeniyle önemli bir turist kaybı yaşamadı.

Ramazan turizmi etkilemedi

İZMİR - Türk turizminin önemli merkezleri Bodrum, Marmaris, Çeşme ve Kuşadası, Ramazan'ın Ağustos ayına denk gelmesi nedeniyle önemli bir turist kaybı yaşamadı. Sahil kesimlerindeki otellerin doluluk oranları yüzde 95 civarında seyrederken, bayram tatilinin dokuz güne uzatılması ihtimali otellerde yer bulamama endişesini gün yüzüne çıkardı. Ramazan dolayısıyla yaşanan yüzde 10'luk yerli turist kaybını hemen yabancı turistlerle telafi eden turizmciler, ay sonuna denk gelen bayram için hükümetin bir an önce karar vermesini; vatandaştan da elini çabuk tutmasını istedi.
 
BODRUM ETKİLENMEDİ
Ege turizminin amiral gemisi Bodrum'da Ramazan'ın ilk günlerinde otellerde yüzde 10'luk bir yerli turist kaybı yaşandı ve tahminlerin ötesinde sahiller boşalmadı. Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı (BOYTAV) Genel Sekreteri Cemil Bayraktar, Ramazan ayının başlaması ile yerli turist rezervasyonlarında görülen düşüşün hemen yabancı turistlerle kapatıldığını söyledi. Bu çerçevede yerli ve yabancı turistlerle Bodrum'da doluluk oranını yüzde 100 olarak nitelendiren Bayraktar, "Yani Ramazan ayı nedeniyle Bodrum'da turizm normal seyrinden sapma göstermeden devam ediyor. Ay sonuna denk gelen Şeker Bayramı tatilinin uzatılması iç turizmde yüzde 30-40 oranında bir hareketlenme sağlar. Bu da ay başındaki kaybı telafi eder" dedi.
 
Türsab Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel de, Ramazan ayının başlaması ile hafif durgunlaşan iç turizmin dokuz günlük tatil nedeniyle bu aydaki açığını rahatlıkla kapatacağını, hatta artıya geçeceğini söyledi. Gökbel, "Turizmde sezon sonu için ciddi bir hareketlilik yaşanır, moraller üst seviyeye çıkar. Bayram tatilini dokuz güne çıkarsak mı çıkarmasak mı diye düşünmeye bile gerek yok. Ülkemizde artık tatil sadece Ege ve Akdeniz kıyılarında değil, Türkiye'nin dört bir yanında yapılıyor. İnsanlarımız tatil için ülkemizin her noktasını değerlendirebiliyor" dedi.
 
MARMARİS'TE YABANCI TURİST COŞKUSU
Ege'nin bir diğer önemli merkezi Marmaris'te de benzer görüntüler yaşanıyor. Genellikle yabancı turistlerin tercih ettiği Marmaris'te doluluk oranı yüzde 100 olarak ifade ediliyor. Ramazan Bayramı için Mısır, Lübnan ve İran'dan yapılan 5 bin rezervasyon da dikkat çekiyor.
 
Türsab Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, Marmaris'in genelde dış pazara çalışan bir turizm beldesi olduğunu hatırlatarak, Ramazan'ın ilçeyi fazla etkilemediğini söyledi. Hem yerli, hem yabancı turistin herşey dahil sistemine çok alıştığını vurgulayan Özbozdağ, "Yabancı turist bu nedenle tesisleri kapatmış durumda. Bayramın dokuz güne uzatılmasını turizmciler olarak isteriz. Ancak Marmaris'te yerli turist için yer sıkıntısı olabilir" dedi.
 
Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz de, Marmaris'in yabancı turist merkezi olmasına vurgu yaparak, "En çok İngiliz ve Kuzey Avrupalı turist gelmekte. Yabancı turistler bir yıl önceden ön ödemeli rezervasyon yaptırıyor. Fiyatlar ölü olarak tabir ettiğimiz dönemde ucuz olduğu için oteller bir yıl önceden dolu gözüküyor" dedi. Buna rağmen hükümetin tatil süresi konusunda bir an önce karar vermesinin vatandaşı rahatlatacağını ve rezervasyon imkanı yaratacağını kaydeden Açıkgöz, "böylece tatil çerçevesinde Marmaris'e gelmek isteyen yerli turistimiz son kalan birkaç yeri yakalama şansına sahip olur" diye konuştu.
 
EGE'NİN İNCİSİNDE BAYRAM REZERVASYONLARI BAŞLADI
Son yılların gözde turizm merkezi Çeşme'de de Ramazan dolayısıyla önemli bir turist kaybı olmadı. İzmir ve Ege'nin incisi Çeşme, bu ay sonuna denk gelen bayramın Eylül ayıyla birleştirilerek dokuz güne çıkarılması durumunda turizm sezonunu uzatmış olacak. Çeşmeli turizmciler, daha şimdiden bayram rezervasyonlarına başladıklarını belirterek, hemen harekete geçilmezse 10 gün sonra yer bulmanın zorlaşacağını kaydetti.
 
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, Ramazan ayından sonra uzun bir bayram tatilinin yerli turizme ağırlık veren bölgeler için ilaç gibi olacağını söyledi. Öncel, Çeşme'nin temmuz ayında yüzde 95 doluluk oranını yakaladığını şu anda yüzde 85'e düşen oranın gelecek haftalarda yüzde 90'a çıkacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
 
ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı ve Ilıca Hotel Genel Müdürü Yakup Demir de, Ramazan bayramı tatilinin dokuz güne çıkarılmasının turizmcilere ciddi oranda değer ve ekonomik katkı sağlayacağını söyledi. Demir, "Özellikle Ramazan ayının turizmin en yüksek cirolarının ve karlılıkların oluşturduğu Ağustos ayına rast gelmesi, Eylül ayındaki turizm hareketinin uzaması gerekliliğini ortaya koydu. Bu sebeple tatilin 9 güne çıkması Çeşme gibi sezonu kısa olan bölgeler için çok önemli. Zaten o tarihler Çeşme'de tatilin en güzel günleri" dedi. Ramazan ayının hemen akabinde sıcaklar devam ettiği için ciddi rezervasyon talepleri aldıklarını vurgulayan Yakup Demir, "Ramazan nedeniyle Ağustos ayında tatile çıkamayanlar, bayramı iple çeker durumda. Çok tatilci de yaz tatilini bayrama ötelediğinden, yüzde 100 doluluk beklemekteyiz. Şu anda da bölgemizde bazı oteller bayram dönemi için stop vermiş durumda. Şeker Bayramı rezervasyon paketlerimizi üç günden beş güne çıkardık. Bayramda tatil yapmak isteyenlerin bu haftalarda rezervasyonu yaptırmaları gerekir. Aksi takdirde yer bulmaları zor olacak. Çeşme Ramazan ayında da şeker bayramında da dolu olacak, gelen rezervasyonlar onu gösteriyor" diye konuştu.
 
KUŞADASI'NDA HER YER ŞİMDİDEN DOLU
Turizmin ilk merkezi olma özelliğini taşıyan Kuşadası da, benzer durum yaşanıyor. Ramazan nedeniyle yerli turistlerde yüzde 30-40 oranında kayıp bekleyen turizmciler, bu rakamın yüzde 15 civarında kalması üzerine, açığı hemen yabancı turistle kapattı. Turizmciler Ramazan ayının son haftasından itibaren tesislerin tamamen dolu olduğunu, dolayısıyla bayram tatilinin uzamasının olumlu veya olumsuz etkisi olmayacağını söyledi.
 
Türsab Kuşadası Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, yerli turist sayısında beklenin aksine daha az bir düşüş yaşandığı gerçeğinin bütün bölgelerde ortaya çıktığını söyledi. diğer önemli merkezler gibi Kuşadası turizmcilerinin de, önlemleri kış aylarında aldığını ve açığın hemen yurdışından kapatıldığını kaydeden İlbahar, "24 Ağustos'tan itibaren yine oteller doluyor. Bayram ile ilgili sıkıntı zaten yok. Bayram ve sonrası Ekim ayı başına kadar tamamen dolu. Turistik tesislerimizin hedef kitlesi yurt dışı pazarlar olduğu için Ramazan'ın büyük bir etkisi olmadı" dedi.
 
Sürmeli Efes Otel Genel Müdürü Sadun Alp de, temmuz ayında yüzde 95 olan doluluk oranının, şu an biraz gerilediğini, Bayram tatilinin dokuz güne çıkmasının bu durumu telafi edeceğini kaydetti. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TAR-PAZ’dan 3 ayda büyük yükseliş
Tariş Üzüm birliğinin bir kuruluşu olan Tar-Paz, yaklaşık 3 önce faaliyete ...
Altın çıldırdı!
Altın 1671,39 dolarla rekorunu yeniledi; çeyrek altının fiyatı 150 lirayı ...
EİB ihracatta hedeften emin
2011’in ilk 7 ayında 6.4 milyar dolarlık ihracata imza atan Ege İhracatçı ...
 
Mobilyacılar ihracat için kümeleniyor
İzmir Organik Gıda Kümesi çalışmasından sonra Mobilya sektörünün kümelenmesine ...
Enflasyon Temmuz’da eksi çıktı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı itibarıyla aylık ve yıllık ...
Tsunami otomotiv devini yerle bir etti
Japon otomotiv devi Toyota'nın kârı deprem ve tsunami felaketi nedeniyle yüzde 99 geriledi.
 
Novipazar Türk yatırımcıları bekliyor
Sırbistan'ın Sancak bölgesinde bulunan ve çoğunlukla Müslümanların yaşadığı ...
İşte CEO’ların dolar tahmini
TÜSİAD’a üye 100 şirketin CEO’larına göre, dolar 2011 ve 2012'de nasıl seyredecek?
İTO'dan İzmir'in sualtını kurtaracak hamle
İzmir Ticaret Odası, küçük ölçekli balıkçılığın geliştirilmesi ve İzmir’e ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva