HABERLER>EKONOMİ
2 Ağustos 2011 Salı - 12:48

İTO'dan İzmir'in sualtını kurtaracak hamle

İzmir Ticaret Odası, küçük ölçekli balıkçılığın geliştirilmesi ve İzmir’e özgü balık neslinin tükenmemesi için proje başlattı.

İTO dan İzmir in sualtını kurtaracak hamle

Fatih Yapar/Egedesonsöz - Yasak avlanma, trol avcılığı ve daha birçok nedenlerden dolayı nesli tükenen deniz canlılarının daha iyi yaşam koşullarına kavuşması için İzmir Ticaret Odası bir proje başlattı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte hazırlanan proje başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi’nin balık popülasyonuna büyük katkı sağlayacak. Proje kapsamında yapay resiflerle oluşturulan yaşam alanlarında geçimini balıkçılıkla sağlayan küçük balıkçılara da büyük katkı sağlağlayacak. Trol avcılığı gibi deniz canlılarının yaşam alanlarına zarar veren avlanma yöntemi de denize atılacak beton yapılar sayesinde son bulmuş olacak. İzmir’in kıyı bölgelerinde günü birlik balık tutan ziyaretçiler de resiflerin bulunduğu alanda olta balıkçılığı yapabilecek. Aynı zamanda resifler sualtı turizmi ve dalgıçlar için de yeni inceleme ve gezinti alanları olacak.
 
YERLER BELİRLENDİ
Projesi üniversite, maliyeti de Ticaret Odası tarafından karşılanan çalışma kapsamında yapay resiflerin konulacağı yerler belirlendi. Kıyı balıkçılığının yapıldığı, canlı neslinin de azalma gösterdiği bölgeler öncelikli yerler olarak tercih edildi. Bu kapsamda Seferihisar Sığacık, Menderes’e bağlı Gümüldür, Karaburun’a bağlı Kaynarpınar ve Urla’ya yapay resifler atılacak. Beton bloklardan oluşan resifler hem canlıların yeni yaşam alanı olacak hem de amatör balıkçığın merkezi konumuna gelecek.
 
RAPOR BAKANLIĞA GİDECEK
E.Ü Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan raporda projenin uygulama alanları ayrıntılı bir şekilde gösterilecek. Alanın derinliği, resiflerin konulacağı yerlerin kıyıya uzaklığı, bölgeye katkısı ve balık popülasyonuna etkisi gibi konular da masaya yatırılacak. İçinde birçok konunun da olduğu rapor Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderilecek. Projenin ayrıntılarını inceleyen Bakanlığın onay vermesi halinde çalışmalar en kısa sürede başlatılacak.
 
BALIK KÜLTÜRÜ YAŞASIN
Geleneksel balık türlerinin neslinin her geçen gün azaldığını ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, proje hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Trol ve benzeri avcılık yöntemleri ile denizin alt üst olduğunu dile getiren Demirtaş, “İzmir’in kendine has balık türleri var. Çipura, Sargoz, Lidaki, Mercan ve Sinarit gibi balık türlerinin nesli azalıyor. Kaçak avlanma yöntemleri ile denizin dibinde bulunan yumurtalar bile yok oluyor. Bizim yaptığımız yapay resif çalışması ile buralara büyük trol avcıları giremeyecek ve bölgeye beton bloklar nedeniyle ağ atamayacaklar. Birinci önceliğimiz balık neslini korumak. Daha sonra buradan geçimini sağlayan küçük balıkçılar ve olta balıkçılığına da katkı koyacağız” dedi. Demirtaş, projenin onaylanmasının ardından hemen çalışmalara başlayacaklarını da sözlerine ekledi.
 
ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA
İzmir Ticaret Odası’nın yapacağı çalışma için hazırlanan rapor ekibinin başında olan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Lök, çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. Üniversite olarak daha önce yerel yönetimlerle birlikte Ürkmez, Gümüldür ve Urla’da çalışmalar yaptıklarını anlatan Lök, “Bakanlığın Ulusal Yapay Resif Ağı Projesi var. Bu kapsamda bir proje hazırlayıp bakanlığa gönderdik. Bakanlık ile de çalışmalarımız oldu. Rapor sonrasında Balıkesi’in Altınoluk bölgesi pilot yer olarak ilan edildi. Yapay resifler balıkların yaşam alanları için çok önemli” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cengiz Nuri 3 Ağustos 2011 Çarşamba 09:30

Sayın Demirtaş, bunu ancak siz yapabilirsiniz, İzmir Belediyemizden yardım istemeyiniz. İzmir Belediyesinin en iyi yaptığı, BECERİKSİZLİK!

Yorumu oyla      13      6  
haberci 2 Ağustos 2011 Salı 14:30

Çok güzel bir proje. İzmir'i balıkçılık kurtarabilir. Tarım Bakanlığı da projeye destek vermeli. Demirtaş'ı ve Su Ürünleri Fakültesi'ni kutlarım. EBSO'dan da üniversite işbirliğini gösteren örnek projeler bekliyoruz.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Konut almak isteyen elini çabuk tutsun’
Konut kredisi faizlerindeki yükselişin yanı sıra başta demir olmak üzere ...
Türkiye'ye 6 ayda 13 milyon turist geldi
Türkiye'ye yılın ilk yarısında gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine ...
'Ütülüyoruz, kârımız buhar oluyor'
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, kurdaki dalgalanmayı ...
 
Expo için geç kalıyoruz
EXPO 2020 için adaylığını koyan İzmir’de, Kasım’ın ikinci yarısında yapılacak ...
Doğalgazda senet uyanıklığı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Bazı şirketlerin, doğalgaz ...
Ev ve otomobile de e-haciz
Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni dönemde vergi borçlularına yönelik elektronik ...
 
İhracat 7 ayda 77 milyar doları aştı
İhracat Temmuz ayında yüzde 23 artışla 11.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. ...
İşsize bin 256 lira maaş
İşsizlik aylığı 670 liradan bin 256 liraya kadar yükseltilecek. Maaş 16 ay boyunca ödenecek.
Samgaz, İzmirgaz'ı ziyaret etti
İzmirgaz, Samsun’un doğalgaz dağıtım ve işletmesini üstlenen Samgaz’ı ağırladı.
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva