HABERLER>POLİTİKA
25 Kasım 2011 Cuma - 16:08

Moroğlu'dan Meclis'e 'Kadına Şiddet Araştırması' teklifi

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, kadına yönelik şiddetin nedenlerinin araştırılması ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması için yapılacakların tespiti amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Meclis Araştırması açılması teklifinde bulundu.

Moroğlu dan Meclis e  Kadına Şiddet Araştırması  teklifi

İZMİR - Mustafa Moroğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde kamuoyuna duyurduğu meclis araştırması teklifinde, Adalet Bakanlığı verilerine göre, kadın cinayetlerindeki artış istatistiğine yer verdi. Rakamların yıldan yıla yükselmesinin devletin, hükümetin ve toplumun kadına bakışında bir gelişme olmadığını ortaya koyması bakımından bir gösterge olduğunu savunan Moroğlu, acı bilançoya şöyle dikkat çekti: “2002-2010 yılları arasında kadın cinayetlerinde % 1400 artış olmuştur. 2002 yılında 66 kadın öldürülürken, bu sayı 2009’un sadece ilk 7 ayında 953’e yükselmiştir. 2003’te 83, 2004’te 164, 2005’te 317, 2006’da 663, 2007’de 1011, 2008’de ise 806 kadın yaşamını yitirmiştir. 2011 yılını ilk altı ayı içinde 130 kadın cinayete kurban gitmiştir. Kamuoyunda uzun bir süre konuşulan Münevver Karabulut’un vahşice katledilmesi, Ankara’da Ayşe Paşalı’nın eski eşi tarafından sokak ortasında canına kıyılması, Güldünya Tören’in namus gerekçesiyle gencecik yaşta hayatına son verilmesi ve İstanbul Bayrampaşa’da eski eşi tarafından, Tuğba Özbek’in yakılarak öldürülmesi kadın cinayetlerine verilebilecek örneklerden sadece birkaç tanesidir.”
 
Hukuksal ve toplumsal yaptırım
Kadınlara yönelik saldırıların engellenmesi ve eşitsizliklerin giderilmesi için öncelikle şiddetin kaynağının belirlenmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Moroğlu, aile içi şiddet başta olmak üzere her türlü kötü muamelenin engellenmesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sorumluluk düştüğünü söyledi. Moroğlu, bu sorumluluğun önemini şu ifadelerle anlattı: “Kadına karşı şiddetin yasal, ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal nedenlerinin ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde tespiti konusunda parlamentoya önemli görevler düşmektedir. Ancak bu yolla, bu toplumsal sorunun çözümü yönünde ciddi bir adım atılabilecektir. Kadın zaten toplum içinde hor görülüp, dışlanmaktadır. Ayrıca bir de fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. Üstelik şiddeti uygulayanlar değil, mağdur olan kadınlar suçlanmaktadır. Bu durum sadece şiddeti uygulayanları sözle kınayarak geçiştirilemeyecek kadar önemlidir. Bunun hukuksal ve toplumsal yaptırımları olmalıdır.”
 
Sağlıklı düşünen bir toplum için
Sağlıklı düşünen, üreten başkalarının haklarına saygı gösteren ve saygı gören bireylerden oluşan bir toplum haline gelmenin ön koşulunu “kadına yönelik şiddetin engellenmesi” olarak açıklayan CHP Milletvekili Moroğlu, Anayasa’nın 17.Maddesi’nde “yaşam hakkı”nın, 56.maddesinde ise “sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı”nın vurgulandığına dikkat çekti.
 
“Müfredat yenilensin, pozitif ayrımcılık yasaya hapsolmasın”
Mustafa Moroğlu, hükümetin yasal düzenlemelerin yanı sıra yapması gerekenler konusundaki önerilerini ise şöyle sıraladı: “Hükümet, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde kadın - erkek eşitliğinin vazgeçilmezliğini toplumun tüm kesimlerine anlatacak eğitim ve yayın faaliyetlerini başlatmalıdır. Bu kapsamda özellikle çocuklar hedef kitle olarak belirlenmeli, eğitim müfredatı da buna göre düzenlenmelidir. Örneğin okul kitaplarında anneyi sadece ev işi yapan babayı da sadece eve para getiren rol modeller olarak ortaya koyan anlayıştan vazgeçilmelidir. Kadına yönelik pozitif ayrımcılık da sadece bir yasa maddesi olarak kalmamalı, ekonomiden, eğitime, çalışma hayatından siyasete, her alanda kadınlar bundan yararlanabilmelidir. Kadına yönelik şiddetin nedenleri ile bu nedenlerin ortadan kaldırılması için yapılacakların tespiti amacıyla, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Onur Öymen'den Kılıçdaroğlu için şok iddia!
Baykal'ın yerine Kılıçdaroğlu'nun getirileceğini iki yıl önceden bilen ...
CHP'li Güler operasyonu eleştirdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, ...
Güler: Kadına dönük şiddet üretimle aşılır
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, İzmir ziyareti ...
 
Ak Parti Bayraklı’da Seyitler dönemi başladı
İlçe kongrelerine başlayan AK Parti İzmir İl Teşkilatı’nda başkan adaylarını ...
CHP’li vekil komisyona böyle geldi
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na üzerine iliştirdiği taleplerinin yazılı ...
CHP'li Rahmi Aşkın Türeli'den 32 kuruşluk zam sorusu!
CHP İzmir Milletvekili ve Plan-Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, ...
 
Aydın Menderes hastaneye kaldırıldı
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in, bağışıklık ...
AK Parti kongreleri Torbalı'dan başladı
AK Parti İlçe Kongreleri Torbalı İlçe Teşkilatı ile başladı. Mevcut Başkan ...
İnce: Gidiyorum ama 100 vekille geleceğim
TRT önünde açıklama yapan CHP’li milletvekilleri, yarınki gensoru görüşmelerinin ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva