HABERLER>POLİTİKA
25 Kasım 2011 Cuma - 12:21

CHP'li Rahmi Aşkın Türeli'den 32 kuruşluk zam sorusu!

CHP İzmir Milletvekili ve Plan-Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, hükümetin geliri 105 liranın altında olan 65 yaşından büyük vatandaşlara ödenen yaşlılık aylığına son maaş düzenlemesi ile sadece 32 kuruş zam yaptığını, bu durumun sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmadığını söyledi.

CHP li Rahmi Aşkın Türeli den 32 kuruşluk zam sorusu!

İZMİR - Plan ve Bütçe Komisyonu’nda hükümetin yoksulluk ve sosyal yardım politikalarını eleştiren Türeli, TUİK tarafından açıklanan yoksulluk ve açlık sınırı rakamlarının ülke gerçekleriyle örtüşmediğine dikkat çekti. AKP hükümetinin uyguladığı sosyal yardım politikalarının Türkiye’deki yoksulluğu giderek derinleştirdiğini kaydeden Türeli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e “ Yaşlılık aylığı alan vatandaşlarımızın maaşlarında yaptığınız 32 kuruşluk artışı yeterli buluyor musunuz?” diye sordu. Bakan Şahin’e devletten yoksulluk, yaşlılık ve engelli maaşı alan vatandaşların sorunlarını da ileten Türeli, “ Bu vatandaşlarımıza hak ettikleri maaşın bağlanması bürokratik süreç nedeniyle 6 ayı buluyor. Bakanlık zaten zor şartlarda yaşam mücadelesi veren bu insanların sorunlarını bir an önce çözmeli” uyarısında bulundu. 
 
POZİTİF AYRIMCILIK YALAN OLDU
2010 yılında gerçekleştirilen referandumda kadın, çocuk, özürlü, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile gaziler lehine pozitif ayrımcılık yapılmasının eşitlik ilkesine aykırı olmadığı hükmünün Anayasal güvence altına alındığını hatırlatan Türeli, hükümetin bu değişikliklerin hayata geçmesi için gerekli olan uyum yasalarını aradan geçen 14 ayda çıkarmadığına işaret etti. Sosyal yardımların etkin ve verimli bir çerçevede dağıtılmadığı tespitinde bulunan Türeli, “ Türkiye’de dağıtılan sosyal yardımların toplamı 2010 yılı için 13 milyar Türk lirası, millî gelir içindeki payı ise yüzde 1,18. Bu oran OECD ülkeleriyle kıyaslandığında son derece düşük. Bu yardımların yüzde 38’i, zaten yeşil kartlılara yapılan harcamalardan oluşuyor. Kömür ve erzak dağıtımı gibi son derece yanlış, suiistimale ve politik sömürüye açık bir model benimseniyor. Sosyal yardımlarda çok başlı bir yapı var. Tam 10 devlet kurumu sosyal yardım dağıtıyor. Sistem yetersiz, verimsiz ve etkin değil. Birleşmiş Milletler raporuna göre Türkiye uluslararası karşılaştırmalarda 169 ülke arasında 83’üncü sırada. Tüm OECD ülkelerinin gerisindeyiz. Hatta birçok Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesindeki yoksulluk görünümü bizden daha iyi durumda. Yoksulluk bir neden değil, sonuç. Hükümetin uygulamakta olduğu yanlış ekonomik ve sosyal politikalar ile sosyal koruma sisteminin eksiklikleri ve yetersizlikleri yoksulluğun neden olduğu sorunları daha da derinleştiriyor. Bugün geldiğimiz noktada AKP’nin yoksulluk politikası iflas etmiştir.” diye konuştu.
 
TÜİK YANILTIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan yoksulluk ve açlık sınırı rakamlarını da eleştiren Türeli, Türkiye’deki yoksulluk oranının açıklanandan çok daha yüksek olduğunu belirtti. “ Bu rakamlar ülke gerçekleriyle örtüşmüyor” diyen Türeli, sözlerini şöyle sürdürdü: “ TUİK’in 2010 tahmini rakamlarına göre 1 kişi için açlık sınırı 141, 4 kişi için 396 lira. Yoksulluk sınırı ise 1 kişi için 318, 4 kişi için 896 lira. Oysa 2010 yılının asgari ücret ortalaması 580 lira. Yani 4 kişilik bir hanede asgari ücretle çalışan sadece bir kişi varsa, o hane açlık sınırını ancak geçebiliyor. Bu aile gıda dışı yoksulluk sınırının ise altında kalıyor. Bu da şunu gösteriyor ki, Türkiye’de sadece işsiz olanlar değil çalışanlar da yoksul. Kamudaki ödenen çalışan işçilerin ücretleri ve memur maaşlarıyla yaptığımız karşılaştırmalarda benzer sonuçlar ortaya çıkıyor. Hükümet TUİK üzerinden Türkiye’deki yoksulluğun büyüklüğünü gizleme telaşında.”
 
TARIM ÇÖKTÜ YOKSULLUK ARTTI
Yoksulluğun giderek derinleşmesinde tarımsal destek politikalarının değiştirilmesinin etkili olduğunu anlatan Türeli, bir diğer neden olarak ise yanlış istihdam politikaları ve yüksek orandaki kayıt dışılığı gösterdi. Kadın istihdamının yüzde 25’ler seviyesinde olduğunu, bunun büyük bölümünün de tarımda ücretsiz aile işçisi olarak çalışanlardan oluştuğunu vurgulayan Türeli, “ Özellikle 2000’li yıllarda tarımsal destekleme politikalarının değiştirilmesi ile kırsal nüfus kentlere ve sanayi artığı hizmet sektörlerine yöneldi. TÜİK’in rakamlarına göre Türkiye için yüzde 18 olan yoksulluk oranı kırsalda yüzde 38,7’ye çıktı. Rakamlar Türkiye’nin bir kent- kır ayrımında olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni tarımda uygulanan yanlış politikalardır. AKP hükümeti ürün ve girdi sübvansiyonları terk ederek “doğrudan gelir desteği’ adı altında bir sistem kurdu. Bu sistem hiçbir şekilde tarımsal üretim ve planlamayla ilgisi olmayan bir sistem. Tüm bu olumsuzların doğal sonucu olarak tarımda yoksulluk hızla arttı ve çözülme gerçekleşti. Bu durum kentlere büyük bir göç dalgası başlattı. Çarpık kentleşme ve gecekondulaşma adeta patladı. Göç eden insanlar kentlerin varoşlarında son derece kalitesiz konutlarda oturup, temel kamu hizmetlerinden yararlanamadıkları bir hayat sürdürüyor. Düzenli ve sürekli gelir getiren bir iş bulma imkânları son derece düşük. Daha çok marjinal sektörlerde, çok düşük maaşlarla ve sigortasız olarak, kayıt dışı çalışıyorlar. Bu da beraberinde sosyal dışlanma ve suç oranlarının artması sorunlarını getiriyor. AKP’nin 9 yılda Türkiye’yi getirdiği nokta maalesef bu” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın Menderes hastaneye kaldırıldı
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'in, bağışıklık ...
AK Parti kongreleri Torbalı'dan başladı
AK Parti İlçe Kongreleri Torbalı İlçe Teşkilatı ile başladı. Mevcut Başkan ...
İnce: Gidiyorum ama 100 vekille geleceğim
TRT önünde açıklama yapan CHP’li milletvekilleri, yarınki gensoru görüşmelerinin ...
 
Ulema: Kadına şiddetin farkındalığını yaratmalıyız
AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete ...
CHP’li vekillerden hükümete operasyon eleştirisi
CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu, Büyükşehir ...
Sözleşmeli öğretmenlik artık tarih mi oluyor?
Bakan Dinçer, bakanlık kayıtlarında sözleşmeli olarak görev yapan 165 ...
 
Kılıçdaroğlu: Özür yetmez, devlet arşivini aç
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Dersim konusunda Başbakan’ın özür dilemesinin ...
Birgüvi: Kırat için şahlanma dönemi başlıyor
Demokrat Parti İzmir İl Teşkilatı, 27 Kasım günü gerçekleştirilecek olan ...
Nur Serter'den Kemal Kılıçdaroğlu'na rest
CHP'de Dersim çatlağı giderek tırmanıyor. Hüseyin Aygün'ün sözlerinden ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva