HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ekim 2011 Perşembe - 11:24

‘Mavişehir kesinlikle olmaz, Örnekköy’e varım!’

Tartışmalı stadyum konusunda basın toplantısı düzenleyen Kocaoğlu, çok sert ifadeler kullandı. Mavişehir’deki projeye ‘kesinle olmaz’ diyen Başkan, Örnekköy’ü gösterip, ‘Bunu tek başıma ben yaparım’ dedi.

‘Mavişehir kesinlikle olmaz, Örnekköy’e varım!’

Fatih Yapar/Egedesonsöz -  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Çalışkan tarafından açıklanan yeni stat projesi hakkında açıklama yaptı.

Manisa Saruhanlı İlçesi’nde yapılan arıtma tesisinin açılışından sonra Çiğli sınırlarında yapılması planlanan projeye daha önce niye karşı çıktığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, tartışmaların alevlenmesi üzerine ayrıntılı bir şekilde açıklama yaptı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, “Belediye olarak projesini 25 bin kişi olmak kaydı şartıyla UEFA standartlarına uyacak şekilde Örnekköy’de stat yapma sözü veriyorum” dedi. Mavişehir’de imar plan değişikliği talebine karşılık bağışlanan arazide planlanan yeni stat projesine kesinlikle karşı olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Ortada bir kriz var. Bu krizi izliyorum. Mavişehir’deki alan kamuya terk edilsin. Orası yeşil alan olsun vatandaşlar kurtulsun diye niye çalıştık. Birisi bunu izah etsin. En büyük rant Konak Meydanı’nda. O zaman Konak Meydanı’nı pazarlayalım” ifadelerini kullandı.

Karşıyaka Spor Kulübü’nün imar planlarında spor tesisi olan arazide yapmayı planladığı stat projesinin arazisi hakkında konuşan Başkan Kocaoğlu, “Bunlar planlama ilkelerine göre yapılmış. TOKİ ve Emlak Bankası devlet kurumu olduğu için planlamada yoğunluk konusunda, sosyal donatı alanlarının ayrılması konusunda, alabildiğin tolerans gösterilmiş. Bu alan ve buna benzer tüm alanlar esas itibariyle düzenleme ortaklık payı çerçevesinde araziden yol için, yeşil alan spor tesisi için sosyal kültürel ihtiyaçlar için kamuya ayrılan alan niteliğindedir. Burası eğitim, otopark, resmi tesis ve yol mantığında bırakılmış alandır. Bu alan imara açılırken kamuya terk edilmesi gereken bir alandır. Biz de TOKİ’yi kamu olarak görüyoruz. Konuya başlangıçta buraya oturtmak gerekir. Ayrıca, 8 Mayıs 2001 tarihinde Emlak Bankası İzmir Uygulama Başmüdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi’nin Planlama Müdürlüğü’ne bir yazı yazıyor. 1/5000’lik planların yoğunluğunu düşük olduğunu söylüyor. Kentsel ve bölgesel spor alanı imarlı üç adet adanın diğer adalarda olduğu gibi emsal 1,5 TM 1 koşullu imar adalarına dönüştürülmesini istiyor. Emlak Bankası burada ticaret yapılmayacağını ifade ediyor. Şimdi ise bu değişiklik ve proje gündeme getiriliyor” dedi.



ARSA SPEKÜLATÖRÜ DEĞİLİZ
ESKİDJİ Firması Bölge ortağı ve stat projesinin danışmanı olan Ali Erten’in “arazi satışa çıktığında belediyelerin hiçbirisi almadı” yönündeki açıklamalarına değinen Başkan Kocaoğlu, “ESKİDJİ’den bir beyefendi açıklamış. Süreci de gayet iyi anlatmış. Bize başvuru yaptıklarını, daha sonra da belediyenin imar planı değişikliğini ret ettiğini söylüyor. Beyefendinin dediğine göre Karşıyaka Spor Kulübü ile ön protokol imzalamışlar. Beyefendinin bize ve Karşıyaka Belediyesi’ne suçlaması var. ‘ihaleye çıkıldı niye belediyeler almadı’ diyor. Kamuya terk edilmesi gereken yerleri belediyenin alması gerektiği Türkiye’nin neresinde işleyen bir durum. Siz pazarlama işini yapıyorsunuz. Bu da gayet normal. Bizim neyi alıp neyi almayacağımızı, kamuya terk edilmesi gereken bir yeri para karşılığı TOKİ den belediyenin alması gibi bir değerlendirme yapılamasını sağlıklı bulmadım. Biz emlak işi yapmıyoruz. Kim neyi satıyor. Neresinin satıldığı gibi konuları takip etmiyoruz arsa spekülatörü değiliz. Büyükşehir Belediyesi’nin nerde altyapı sorunu var. Onları yapmak için çalışıyoruz. Emlak komisyoncusu değiliz. Emlakçı da gayrimenkulcü de değiliz” dedi.

DERE YÖN DEĞİŞTİRECEK
Stat projesinin yapılacağı alanda sadece stadın değil otel, hastane, alışveriş merkezi ve ticarethane gibi bölümlerin de olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, işin sadece konut ve spor alanından ibaret olmadığını söyledi. Kocaoğlu, “Mavişehir Bölgesi imarı en sıkışık bölgelerden birisi. Birçok sosyal donatı alanına ihtiyaç var. Yoğunluğun fazla olmasının ana nedenlerinden birisi orayı imar edenin devlet kurumunun kendisine has yetkileri olmasıdır. Bu da doğal. İtirazım yok. Burada yaşayan insanlara spor alanı olarak belirlenmesi önemlidir. Alanın trafik, problemi ulaşımı planlama tekniği açısından problem. Bölgenin yüzde 3 imarı var. Buraya da spor tesisleri, tenis kortları, soyunma odaları ve düşük yoğunluklu günü birlik idari alanlar yapabilirsiniz. Buradan İZSU’nun iki deresi geçiyor. Birisin üstünü kapatılarak diğerinin ise yönü değiştirilerek stat alanı yaratılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

BOSTAN TARLASI MI?
Belediye olarak arazide istenen imar değişikline neden karşı çıktıklarını anlatan Başkan Kocaoğlu, “Burada birinci ve kritik nokta TOKİ’nin bu gayrimenkulü satmasıdır. İkinci nokta ise Karşıyaka Spor Kulübü’nün Karşıyaka’ya sanki stat yapılmak için canhıraş çalıştığını olmazsa olmaz olarak kamuoyuna sunmasıdır. Burayı alan arkadaşın 1 ay sonra stat yapma gibi bir düşüncesi yok. Getirmiş buraya ‘konut imarı istiyorum’ demiş. Biz de ret etmişiz. Alan kişi tabi ki de kar bekleyecek. O, bu araziyi ‘stat yapayım da Karşıyaka’ya bağışlayayım’ diye almadı. Hayırseverdir stada yardım eder para verir ayrı bir durum. Saygı duyarım ama bu arsayla alakası yok. Verdiği parayı yapacağı yatırımı geri alacak. Özel sektör mantığıyla mutlaka kar edecek. Bir imar durumunun gerçekleşmesi gerekiyor. Doğal olarak bunu isteyebilir. Ama Karşıyaka’nın bu durumu ‘olmazsa olmaz’ diyerek sunması doğru değil. Karşıyaka taraftarlarını da yanına alarak böyle bir değerlendirmede bulunması son derece İzmirli hemşerilerimizin gözlerinden kaçırmamaları gereken bir durumdur. Sağlıklı değerlendirmeleri gereken bir durumdur. Şehirler niye planlanıyor. Pek çok yerimiz plansız. Yolları, sosyal donatı alanlarını, zemini, tüm planlar bilimsel yapılsın diye yapılıyor. Kentler düzenli büyüsün, sürdürülebilir şekilde yaşam devam etsin diye yapılıyor. Yoksa bostan tarlasına seyyar yapar gibi herkes yapar” dedi.



O ZAMAN KONAK MEYDANINI PAZARLAYALIM
Türkiye’nin ana gündem maddelerinden birinin kent dönüşümü olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Çarpık yapılaşmanın olduğu bölgelerde birçok çeşitli binalar var. Biz buraları yıkalım yeniden planlayarak yapalım diyoruz. Niye? Daha az bir parayla tüm gecekondu ve çarpık yapılaşma olan bölgelerde devlet ve belediye bütçesinden konutlarımızı sağlamlaştırırız. Yoksa Osmanlı kiremidinden çatısını yapar, boyar bahçesine de birkaç ağaç dikeriz. Kent dönüşümünü sosyal donatı alanları, spor alanları ve yaşam alanları olmadı diye yapıyoruz. Biz bunlar olmadığı için kent dönüşümü yapıyoruz, büyük kentlerin dönüşümü için büyük paralar çıkacak. Ama biz burada devlet eliyle planlı yaptığımız Mavişehir’deki sosyal donatı alanını satacağız O zaman kent döşümü yapmayalım. Spor alanlarını, parkları günün birinde birisine satacaksak, ‘ne lüzum var’ diyeceksek niye kent dönüşümü yapmaya çalışıyoruz. Niye büyük kentlerin gündeminde kent dönüşüm var. Birisini bunu kamuya anlatması gerekiyor. Kadifekale’nin manzarası güzel diye ‘hadi satalım’ denir mi?. Niye harcadık buraya parayı. Orası yeşil alan olsun vatandaşlar kurtulsun diye niye çalıştık. Birisi bunu izah etsin. En büyük rant Konak Meydanı’nda. O zaman Konak Meydanı’nı pazarlayalım. Bu mudur şehirleşme?. En çok önem verdiğimiz konu ve püf noktası şudur. Biz gelecek kuşaklara nasıl bir kent bırakacağız? Torunlarımıza nasıl bir kent bırakmak için çalışıyoruz?. Bunun yanıtını aramak doğrudur. Sürdürülebilir yaşanabilir her türlü sosyal ihtiyaçlarının karşılayabilecek bir kent yaratarak bırakmak istiyoruz. Kent dönüşümünde kente bakışta ana hedef ve ilke budur. O zaman esas itibariyle bizim bu projeye karşı olmamızın özü belediyecilik anlayışımızdan gelmektedir. Kenti ileriye taşırken koyduğumuz ilkelerin korunmasından gelmektedir” diye konuştu.

HER ŞEYİ ÜZERİME ALIYORUM
Konu üzerinde en çok tartışılan meselelerden birinin rant olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu kesinlikle ranta karşı olmadıklarını söyledi. Büyükşehirlerde rantların gelişme ve büyümeden kaynaklandığını bunun da doğru olduğunu sözlerine ekleyen Kocaoğlu, “Buna itiraz yok. Bu beyefendi gelişimi öngördüğü bölgeden arazi alabilirdi. İmar geldiğinde rantını alırdı. Buna itiraz yok. Veya birkonut imarlı yer alırdı. Lüks güzel konut yapardı iyi pazarlardı para kazanırdı. Buna kimseni itirazı olmadı. Ben de iş hayatından geliyorum. Kent rantına karşı olmamız söz konusu değil. 2009 seçim bildirgesinde, Kuzey ve Güneye stat yapmak üzere söz verdik. Güney’deki Buca stadını hallettik. Parayı verdik sorun bitti. Kuzey’de ise ayarlanan yer ile ilgili taraflarla görüşürken bu proje çıktı. Araya seçim girdi, proje değişti, sayı farklı oldu, görevliler gitti, yeni yol ortaya çıktı. Ben de yeni oluşumdan sonra randevu talep ettim. 30 gündür yeni bakan başta olmak üzere diğer kurumlarla görüşmek için randevu istiyorum. Bu talebi de her pazartesi yeniliyorum” dedi. Kocaoğlu daha önce Örnekköy’de üzerinde tam olarak mutabık kalınamayan stadı belediye olarak tek başına yapacaklarını söyledi. Kocaoğlu, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan arazinin tahsisini almaları halinde projeye başlayacaklarını söyledi. Kocaoğlu, “Burada tüm yükümlülüğü üzerime alıyorum. Daha önce para verecek olan Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Futbol Federasyonu’ndan bir şey istemiyorum. Belediye olarak 25 bin kişilik UEFA standartlarında bir stat yapma sözü veriyorum. Eski TOKİ başkanı, bugün de Şehircilik Bakanı olan Erdoğan Bayraktar'dan bir istirhamım var. Mavişehir’deki bu sosyal donatı alanı alsın bu kente bıraksın. Biz de oraya oranın koşuların uygun spor tesislerini yapalım. Karşıyaka Belediyesi ile birlikte buraya çocuklar için alanlar yapalım” dedi.

KRİZ VAR
Meclisten çıkacak kararı kesinlikle yönlendirmek gibi bir durumlarının söz konusu olmadığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Kararı gün ve gün değerlendireceğim. Bu bir kriz. İzmir’de yaratılmış bir kriz var. İzmir’de kriz kolay kolay bitmez. Bugünden yarına hükmederek değil, geliş şekline göre değerlendirmeyi düşünüyorum. Ortaya çıkan durumları an ve an takip edip ona göre karar vereceğim. Kimseyle işbirliği içine girmeyi düşünmüyorum. İzmir’e hizmet için görev yapıyorum kimseyle polemiğe düşmek istemiyorum. Hizmet etmek istiyorum. Kendi yöntemimle, kişiliğimle kırmızıçizgilerimle yapmaya çalışıyorum. TOKİ para kazanmak ihtiyacı duymuştur duymaması hepimiz açısından kentlerin geleceği, şehircilik açısından her açıdan iyidir. Karşıyaka ve Çiğli Belediyesi ile konuşmayı düşünmüyorum. Arkadaşların niyetleri belli açık. Teklifi yaparken bana gelmediler. Benim bu konudaki düşüncem açık” dedi. Kocaoğlu randevu talebinde bulunanlara ise “Buyursunlar gelsinler. Başımızın üzerinde yerleri var” ifadelerini kullandı.

ÖZÜR DİLİYORUM
Ortada bir zihniyet değişikliğinin olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “ Benim yetişme tarzım. Yedi buçuk senelik belediye başkanlığında toplumu etkileyen bu zihniyetle olmuyor. Ben 1 TL bağış almam. ‘Şu araziden vatandaş şu kadarın versin de ticaret sağlayayım, imarını vereyim’ işlerine girmem. Öyle işlere girersem devlet bana bütçe de vermesin. Öyle olursa imar satırını elime alır, yarısı senin yarısı benim diyerek en zengin belediye olurum.Bu mudur planlama?. Bu mudur şehircilik ve kent yönetme?. Belediye başkanlığı sürem boyunca önüme çıkan en büyük engel budur. Bu çağa, zihniyete uymamaktır. Ama yapamıyorum. Özür diliyorum. Ben bu işleri yapamıyor ve becermiyorum. Hataysa bu hata benimle birlikte mezara kadar gidecek” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 42 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir'e Yazık.. 14 Ekim 2011 Cuma 11:47

Sayın "Emre" isimli yorumcu, "Yapacağım diyor ya bırak bitirmeyi bir yıla kadar temel atsın kendimi yakarım" demişsiniz. Bence çok fazla iyimsersiniz. Bırakın bir yıl içinde temel atmayı, ihalesini ya da projesini yapsınlar yeter.. Proje derken bir iki resim ve animasyonlu slayt değil kastım ama.. Baya baya proje.. İzmirlinin uyanması lazım artık.. BU KAFAYLA HİÇBİR ŞEY OLMAAAZ.. Varsa yoksa yol daraltılıp kaldırım yapılır. O da yanlış yapılır!!

Yorumu oyla      12      11  
sak 14 Ekim 2011 Cuma 10:48

Karşıyakalıyım,Karşıyaka taraftarıyım.Stat yapılmıyacak tek yer varsa orası Mavişehirdir.Karşıyakalı olarak şunu anlamıyorum Külüp Örnekköyün üstüne niye yoğunlaşmıyor ?Yoksa amaç Aziz Kocaoğlu nu yıpratmak mı? Cevat Durak yanlış yola girdin vede bu sokak çıkmaz sokak.

Yorumu oyla      17      6  
Emre 13 Ekim 2011 Perşembe 23:46

KSK yönetimine bravo. Müthiş bir hamle yaptınız. Herkesi uyandırdınız. Harekete geçirdiniz. İşte budur...

Yorumu oyla      17      14  
Emre 13 Ekim 2011 Perşembe 23:42

Yapacağım diyor ya bırak bitirmeyi bir yıla kadar temel atsın kendimi yakarım. Bu kafayla anca bu kadar. Bu sefer de diyecek ki ne yapayım arsa tahsisi yapmadılar.Hayatımız bu vaadleri dinlemekle geçti.

Yorumu oyla      18      12  
ozan 13 Ekim 2011 Perşembe 21:20

aziz bey 15 milyon lira vererek stad yapalım dedi 5 sene.yani vaadi stad değil 15 milyon liraymış. İş siyasi çıkara dönmese bu işe akp girmeseydi kesinlikle ama kesinlikle örnekköyü tek başıma yaparım demezdi.samimi olsaydı bugüne kadar yapardı.ben hala şüpheliyim açıkcası

Yorumu oyla      19      15  
hasan 13 Ekim 2011 Perşembe 21:11

Bir basın toplantısı da Koç'ların Buca'da doğal alan olan arazilerini konut imarına nasıl açtığın konusunda yaparmısın sayın başkan. Lütfen bilgilendirin... Koç'lara evet KSK ya hayır.Budur KSK aşkı...

Yorumu oyla      20      12  
Kazım EMİR 13 Ekim 2011 Perşembe 18:09

Seni kutluyorum BAŞKAN hatta bu stadın çiğli,menemen arasında uygun bir yer seçilmesi daha mantıklı ve gelişmeye açık olur diyorum Mavişehir kESİNLİKLE YANLIŞ BİR SEÇİMDİR AHA BUNUDA BURAYA YAZIYORUM

Yorumu oyla      24      13  
by747 13 Ekim 2011 Perşembe 17:20

"Dürüst Başkan"ımızın verdiği sözü tutacağından kuşkumuz yok da, sabrımızın ve belki de ömrümüzün yeterli geleceğinden kuşkumuz var...

Yorumu oyla      26      8  
hüseyin balseven 13 Ekim 2011 Perşembe 16:25

örnekk öy de yapılacak stat projesine porr olarak talibiz yap işlet devret referansımız münih stadı

Yorumu oyla      21      6  
Son sözüm de Aziz Tekin'e; 13 Ekim 2011 Perşembe 15:44

Arkadaşım cidden artık algılamanda sorun olduğunu düşünüyorum..Takılmış kalmışsın Uçan Yola..Uçan Yol yapılacaktı,ihalesi bile olmuştu..KGM ne yaptı? Piriştina döneminde İBB'ye verilen yol tahsisini tekrardan kendisi aldı..Belediye salak mıydı da onca milyon TL kamulaştırma yaptı..Partizanlık gözünü bürümüş..

Yorumu oyla      25      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tatı: Üniversitemizin yanındayız
DEÜ 1. Uluslararası Tarih Sempozyumu’na Buca Belediyesi ev sahipliği yaptı. ...
Karşıyaka Belediyesi’nden ‘moloz’ atağı
Karşıyaka Belediyesi, sokaklara, dere yataklarına ya da boş arsalara gelişigüzel ...
Sındır ve Soyer’den Avrupa mesaisi
Avrupa yerel yönetim politikalarının belirlendiği Brüksel’de düzenlenen ...
 
Büyükşehir meclisinde 75 milyonluk kredi tartışması
İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında belediyenin alacağı 75 ...
Karabağlar’a “siyasi” soruşturma
İçişleri Bakanlığı, CHP’li Karabağlar Belediyesi’nin Özel Kalem Müdürü ...
Buca Kent Konseyi'nden 'kadına şiddet' protestosu
Buca’da düzenlenen yürüyüş ile kadına uygulanan şiddet protesto edildi. ...
 
Bayraklı hizmet binası temeli yılbaşında
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, yeni hizmet binasında yasal engellerin ...
CHP’li Şenol ile müftünün kurban yeri kapışması!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ilçe sınırlarında belirlenen ...
Başkan Tatı’dan yolsuzluk açıklaması!
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, yazarımız Halit Tunç tarafından kaleme ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva