HABERLER>POLİTİKA
26 Kasım 2011 Cumartesi - 20:04

Kılıçdaroğlu, AK Parti'yi öven Bakan'la tartıştı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Sosyalistleri partisi kongresi liderler oturumunda AK Parti'den övgüyle bahseden Norveç Savunma Bakanı Espen Barth Eide ile tartıştı.

Kılıçdaroğlu, AK Parti yi öven Bakan la tartıştı

BRÜKSEL -   CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Sosyalistleri partisi kongresi liderler oturumunda AK Parti'den övgüyle bahseden Norveç Savunma Bakanı Espen Barth Eide ile tartıştı.
 
Oturumu yöneten Norveçli Sosyalist Bakan Eide, Kılıçdaroğlu'na söz vermeden önce ''yeni Türkiye'' hakkında olumlu ifadeler kullandı.
 
''Son 10 yılda tarihiyle daha barışık, siyasi ve ekonomik gündeminde daha çok ileriye bakan ve Avrupa standartlarından çok daha hızlı ekonomik büyüme gerçekleştiren ve son yıllarda dünyada yeni bir rol düşüncesiyle hareket eden Türkiye'nin yeniden sahneye çıktığını gözlemledik'' diyen Eide, ''tarihiyle ve Müslüman kökenleriyle uzlaşmış Türkiye'nin Kemalist Türkiye'nin otoriter yöntemlerle Batılılaşma çabasından daha Avrupalı olduğunu'' söyledi.
 
BUNLAR NEDEN SORGULANMIYOR
Kılıçdaroğlu, kendisine Türkiye'nin Arap Baharı'nda rol modeli olup olamayacağını sorarak söz veren Eide'ye ''Türkiye son dönemde parlak gelişmeler sağladı diyorsunuz. Doğrudur. Ama o gelişmelerin hangi bedeller ödenerek sağlandığını acaba tahlil ettik mi? Dünyada cari açıkta bir numarayız, bu hiç sorgulanmıyor. Hapisteki gazeteci sayımız Çin'den daha fazla, bu hiç sorgulanmıyor. Medya özgürlüğü yok, bu hiç sorgulanmıyor'' cevabını verdi.
 
Kemal Kılıçdaroğlu,''Arap halkları, Ortadoğu halkları Türkiye'deki yurttaşların yaşadığı gibi demokrasisi gelişmiş bir ülkede yaşamak istiyorlar. Bizim halkımıza, Türkiye halkına özeniyorlar. Ama bizim yöneticilerimiz Arap yöneticilere, Ortadoğu yöneticilerine özeniyorlar. 'Daha baskıcı olalım, özgürlükleri sınırlayalım, medya özgürlüğünü ortadan kaldıralım'. Bu gerçeğin bilinmesi lazım. Bu gerçek bilinmeden sağlıklı tahlil edilemez'' diye konuştu.
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu, örnek vermek istediğini belirterek ''Rol modeli olacaksak basılmamış kitabın toplatılmaması lazım. Özgürlüklerin sonuna kadar kullanıldığı bir Türkiye'yi bilmemiz lazım. Üniversitelerin özerk olduğu, düşüncelerin özgürce dile getirildiği bir Türkiye'nin olması lazım. O zaman biz rol modeli olmalıyız'' dedi.
 
LAİK DEVLET İSTİYORUZ AMA...
Türkiye'de halkın büyük çoğunluğunun Müslüman olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, ''Ama laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olmak istiyoruz. Din ve devlet ilişkilerini birbirinden ayırmak istiyoruz ve bu konuda önemli adımlar atmak istiyoruz. Ama tam tersine gelişmeler var'' ifadesini kullandı.
 
Türkiye'nin rol modeli olmasını çok arzu ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, ''Demokrasisinin, özgürlüklerin geliştiği bir ülkede, medyanın özgürce düşündüğü ve yazdığı bir ülkede elbette ki rol modeli olmak isteriz. Ve bu konuda önemli adımlar atmak isteriz. Ama Türkiye bugün içinde bulunduğu koşullar gereği ve özellikle siyasal koşullar gereği rol modeli olmaktan çok uzaktır. Hiç bir Ortadoğu halkı medya özgürlüğü sınırlansın ben Türkiye'yi örnek alayım, baskılar uygulansın ben Türkiye'yi örnek alayım, üniversiteleri konuşmasın ben Türkiye'yi örnek alayım diye düşünmüyordur'' şeklinde konuştu.
 
Bunun üzerine Norveçli Bakan Eide, Avrupa Sosyalistleri Partisi'nin kongresinde Arap Baharı'yla ilgili çalışma grubunda ''kavramsal çerçevede İran'dan Türkiye dönüş, sosyal demokrasinin ılımlı İslam'la uyumlu hale getirilmesi ve ülkelerin artık diktatörlerce yönetilmemesi'' gibi değerlendirmeler duyduğunu aktardı.
 
BU DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL
Kılıçdaroğlu tekrar söz alarak, ''Sayın Başkan, şu yanlışa düşmekten de özenle kaçınmamız gerekiyor. Ilımlı İslam diye bir kavram yoktur. Bu kavram belli literatürde yer alıyor ve belli yerlerde kullanılıyor ama sonuçta eğer biz laik bir devleti oluşturacaksak elbette ki herkesin inançlarına saygılı olacağız. Elbette ki herkesin etnik kimliğine saygılı olacağız. Ama dini siyasette belli bir dozda kullanmak olarak eğer ılımlı İslam'ı adlandırıyorsak, bu doğru bir yaklaşım değildir diye düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.
 

Oturum Başkanı Eide, yeniden cevap verme ihtiyacı hissederek ''Sadece (Arap Baharı ile ilgili) çalışma grubunun hazırladığı metinlere işaret etmiştim. Benim ülkemde Hristiyan Demokrat Parti var. On yıllar önce bunlar az ya da çok AK Parti gibiydiler. (En önemli farkları) Müslüman yerine Hristiyan olmalarıydı. O halde bu (süreç) tüm dünyada yaşanıyor'' dedi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
YAZIK 28 Kasım 2011 Pazartesi 18:54

BUNLAR GERÇEKTEN ÜLKEMİZİN GÜÇLÜ OLMASINI ve ULUSLARARASI TOPLUMDA SAYGI GÖRMESİNİ HAZMEDEMİYORLARMIŞ. SAÇMALIĞA BAK YA YABANCI BAKAN TÜRKİYE Yİ ÖVERKEN BİZİM KILIÇTAROĞLU KARALIYOR.. ŞAKA MI BU HABER...

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnce: Atatürk ve İsmet Paşa'dan özür diliyorum
CHP'li İnce, Başbakan Erdoğan'ın 'Dersim' özürünü 'Olacak iş değil' diyerek ...
Cihaner: CHP'ye aklın almayacağı saldırı var
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "Partimize karşı aklın almayacağı ...
Gül'den İngiltere'ye Kıbrıs ultimatomu!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere dönüşü Kıbrıs için net konuşarak, ...
 
Abdullah Gül’den ‘yüksek topuk’ yorumu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Buckingham Sarayı’ndaki karşılama töreninde ...
CHP eski genel Sekreteri Önder Sav'a şok
Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav hakkında, hacca gitmek isteyen bir ...
'Yıkılan cami' fotoğrafları Meclis'i gerdi
AKP döneminde rant için camilerin yıkıldığını savunan CHP'li Muharrem ...
 
Moroğlu'dan Meclis'e 'Kadına Şiddet Araştırması' teklifi
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, kadına yönelik şiddetin nedenlerinin ...
Onur Öymen'den Kılıçdaroğlu için şok iddia!
Baykal'ın yerine Kılıçdaroğlu'nun getirileceğini iki yıl önceden bilen ...
CHP'li Güler operasyonu eleştirdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva